Nyt on nämä papupussit tyhjätty:
A) huoneenlämmössä säilytetty
B) pakastettu
C) tuore verrokki
Pussien avaamisesta on kulunut 2 viikkoa ja 5 päivää.
Vajaa viikko sitten cuppasin pavut läpi. A erottui selvästi jo valmisteluvaiheessa, koska se käyttäytyi kuin marketin tiiliskivikahvi, eikä synnyttänyt minkäänlaista "kukintaa" kupin pinnalle. B ja C käyttäytyivät normaalisti, eikä niissä ollut havaittavissa keskinäisiä eroja uuttovaiheessa. A maistui ja tuoksui väljähtyneelle, kun taas B ja C pitkälti samoille, tosin ehkä B:ssa oli lievä väljähtänyt makuvivahde.
Tein "pitkittäisseurannan" espressot cuppauksen jälkeen ja tänään. A:n tiputin suosiolla pois, kun lopputulos oli tiedettävissä. Selvin havainto oli, että B sekä C ehtivät vanhentua matkan aikana ja crema oli jo vähän väsähtänyttä loppuvaiheessa. Eroa näiden kahden välillä ei kuitenkaan voinut juurikaan nähdä. Tässäkin B:ssa oli ehkä hyvin pieni väljähtänyt piirre, tosin jos oli, niin se oli vielä heikompi kuin cupatessa. Ja tämä piirre ei vahvistunut ajan myötä.
Eli omassa kokeilussa en huomannut, että pakastettu kahvi olisi vanhentunut jotenkin nopeammin kuin tuore. Toki se tuore on tullut lentokoneella, jossa on voinut tapahtua paineenvaihteluita ja jäätymistä, tai sitten ei.
Ja vielä kerran, näiden espressojen vertailu on aika todella hankalaa, kun käytössä on rajattu määrä papua ja yksi laitteisto...
Itselleni tämä oli ainakin kokemus, jonka pohjalta meinaan pakastella ahkerasti jatkossakin. Pitkään pakastettu kahvi vastasi hyvin pitkälti samankaltaista tuoretta kahvia kaikissa kokeiluissa.