Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: akubi - Syyskuu 28, 2010, 20:28:34 ip

Otsikko: Paras mylly suodatinkahville
Kirjoitti: akubi - Syyskuu 28, 2010, 20:28:34 ip
Yrittänyt kahlata läpi foorumin ja muidenkin myllyketjuja mutta ovat enimmäkseen espresso tai huokeita myllyjä käsitteleviä.
Tässä ehkä hieman pidemmän aikavälin projekti, mutta suodatin ja asteen karkeammalle kahville paras mahdollinen mylly hakusessa. Ja ihan filosofis käytännöllisen pohdiskelun kohteena.

Äärimmäisen tasalaatuista pölytöntä murua tulisi siis saada.
Koneiston puolesta mikähän lienee paras: levy, kartio, leikkaava, murskaava?
Ditting/mahlkönig lienevät parhaimistoa. Tuo tanzania houkuttelee, mutta kuinka esm dittingin pienempi pärjää?

sakohan alle tonnilla? alle kahdella ainakin..

Otsikko: Vs: Paras mylly suodatinkahville
Kirjoitti: nasse - Syyskuu 28, 2010, 20:45:51 ip
Taitaa paras olla, ainakin hypen perusteella, yyperboilerin yypermyllääjä. Toiseks paras Tanzania. Paras hintalaatusuhteeltaan joku käytetty Guatemala saksan ebaysta. Samassa paketissa saa sisustuselementin keittiöön, valitsipa minkä tahansa...
Otsikko: Vs: Paras mylly suodatinkahville
Kirjoitti: akallio - Syyskuu 28, 2010, 23:47:39 ip
Olisikohan kaikista paras joku rullateräinen mylly. Niitä kun on olemassa vain teolliseen käyttöön, niin tarkempaa tietoa ei juurikaan ole saatavissa, eikä sillä tietysti ole väliä, kun ei kukaan niin isoa pömpeliä kotiinsa voi hankkia.

Seuraavana sitten Überboileria varten tuunattu Tanzania, ja sitten tavallinen Tanzania. Seuraavaksi kai isot myymälämyllyt, kuten Dittingit.
Otsikko: Vs: Paras mylly suodatinkahville
Kirjoitti: akubi - Syyskuu 30, 2010, 19:10:57 ip
tuon verran on pääteltävissä. mutt sattuuko kenellä olemaan ensikädentietoa tuosta terätyyppien vaikutuksesta jauhatustulokseen suodatinkarkeudella? esim murskaterien hiukkasjakaumasta verrattuna levyteriin. yubergriderprojektissa yksi käppyrähän oli, joka ei nyt käppyränä pahalta näyttänyt,mutta miten on kupissa?
ja kuinka esim pienemmän dittingin 80mm terät pärjäävät esm tuolle tanzanian samaisille. eivät taida ainakaan magneettiset olla. eli pölyä koloissa..
Otsikko: Vs: Paras mylly suodatinkahville
Kirjoitti: akallio - Syyskuu 30, 2010, 19:46:50 ip
tuon verran on pääteltävissä. mutt sattuuko kenellä olemaan ensikädentietoa tuosta terätyyppien vaikutuksesta jauhatustulokseen suodatinkarkeudella? esim murskaterien hiukkasjakaumasta verrattuna levyteriin.

Jos tarkoitat murskaterillä rullia, niin ensikäden tietoa saa ostamalla kaupasta pussin Juhla Mokkaa ja vertaamalla levyterillä jauhettuun. Omien satunnaisten havainnointien pohjalta ero pölyn määrässä on merkittävä.

Olisikin muuten kiinnostavaa, jos joku foorumin Tanzania-käyttäjistä (kukahan se olisi?) ostaisi sen pussukan kaupasta, jauhaisi vastaavaa myllyllään ja pistäisi tänne pari lähikuvaa vierekkäin ripotelluista puruista. Ja pidättäytyisi retusoimasta niitä kuvia suuremmin... :)

ja kuinka esim pienemmän dittingin 80mm terät pärjäävät esm tuolle tanzanian samaisille. eivät taida ainakaan magneettiset olla. eli pölyä koloissa..

Joissain baristajameissa maisteltiin Kaffan Dittingiä (KF804?), ProM:ää ja Variota rinnakkain. Erot jauhatuksessa silmämääräisesti arvioiden olivat pieniä, ellei olemattomia. Erot maussa olivat vähän maistajasta riippuen lähes olemattomia tai kohtuullisia. Maistelua ei tehty sokkona.
Otsikko: Vs: Paras mylly suodatinkahville
Kirjoitti: akubi - Syyskuu 30, 2010, 21:13:48 ip
Jos tarkoitat murskaterillä rullia, niin ensikäden tietoa saa ostamalla kaupasta pussin Juhla Mokkaa ja vertaamalla levyterillä jauhettuun. Omien satunnaisten havainnointien pohjalta ero pölyn määrässä on merkittävä.


http://marco.ie/uberproject/?p=310  (http://marco.ie/uberproject/?p=310)
crushing burrs. alavasen. ei taida suuremmin esiintyä perus myllyvalikoimassa?
pitäisi opiskella linkittämisen taito. :P

eikös kaffalla ole hitusen suurempi ditting?
viehättävä laitos muuten..
Otsikko: Vs: Paras mylly suodatinkahville
Kirjoitti: Misse - Syyskuu 30, 2010, 21:20:28 ip
http://marco.ie/uberproject/?p=310  (http://marco.ie/uberproject/?p=310)
crushing burrs. alavasen. ei taida suuremmin esiintyä perus myllyvalikoimassa?
pitäisi opiskella linkittämisen taito. :P

Sinälläänhän kaikki myllytyypit murskaavat kahvipavun. Oikeastaan suurempi kysymys on siitä millainen myllytyyppi tekee tuon murskauksen hallituimmin. Tuollaisia tylsiä teriä näkee vaikkapa halvoissa Krupsin espressomyllyissä ja vastaavissa.

Lainaus
eikös kaffalla ole hitusen suurempi ditting?
viehättävä laitos muuten..

Kaffalla on Ditting kr 1203, en suosittele reissumyllyksi :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Paras mylly suodatinkahville
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 30, 2010, 23:08:55 ip
ostaisi sen pussukan kaupasta, jauhaisi vastaavaa myllyllään ja pistäisi tänne pari lähikuvaa vierekkäin ripotelluista puruista. Ja pidättäytyisi retusoimasta niitä kuvia suuremmin... :)

Koska silmä on erittäin epämääräinen arvioija (http://www.psy.ritsumei.ac.jp/~akitaoka/cataloge.html), niin eikös ole ihan luonnollista että erot tuodaan esiin digitaalitekniikan keinoin. ;)

Mutta kuka lupautuu juomaan ne kahvit?  :P

Äärimmäisen tasalaatuista pölytöntä murua tulisi siis saada.

Tässä tosiaan kannattaa pitää mielessä tuo tasalaatuisuus - eli jahka pölyn osuus saadaan tarpeeksi pieneksi, niin mahdollisimman tasakokoinen "päämassa" hoitelee homman kotiin.

Tuo Uberprojektin murskainterätulos oli tosiaan yllättävä - miinuspisteitä saivat annettua mahdollisesta voimakkaammasta (purujen)kuumenemisesta (tässä vaiheessa eivät tosin maistelleet). Mutta en pitäisi ollenkaan ihmeenä jos tuollaisesta murskainlähtökohdasta saisi eteenpäinsuunnittelemalla toimivan suodatin/pressokarkeus ratkaisun - ainakin pieniin volyymeihin. Tanzanian teräthän eivät ole pelkästään suodatinalueelle suunnitellut vaan niillä pystyy jauhamaan myös turkkilaista suurinpiirtein samalla nopeudella. Eli jos tietoisesti luovuttaisiin mahdollisuudesta jauhaa alle tietyn karkeuden, niin olisiko mahdollista saada homma toimimaan edullisemmin?

Ditting kr 1203, en suosittele reissumyllyksi :)

Jossain tulevassa RBF:ssä rasti jossa teemana "Vahvin Barista" - kannetaan Dittingiä parisataa metriä. Tämän jälkeen sitten heti perään latteart -rasti... ei tarvitse kannua paljoa heilutella kun tutisee luonnostaan  ;D
Otsikko: Vs: Paras mylly suodatinkahville
Kirjoitti: akallio - Syyskuu 30, 2010, 23:14:33 ip
Sinälläänhän kaikki myllytyypit murskaavat kahvipavun. Oikeastaan suurempi kysymys on siitä millainen myllytyyppi tekee tuon murskauksen hallituimmin. Tuollaisia tylsiä teriä näkee vaikkapa halvoissa Krupsin espressomyllyissä ja vastaavissa.

Muistelin että myös jossain suhteellisen vakavasti otettavassa myymälämyllyssä olisi tuollaiset nypylämurskaajat, olisi ollut jo Bunnin malli.

Mutta kuka lupautuu juomaan ne kahvit?  :P

Työpaikan kahvihuoneeseen on tuollaiset hyvä kantaa... :)
Otsikko: Vs: Paras mylly suodatinkahville
Kirjoitti: cartman - Lokakuu 01, 2010, 14:44:51 ip
Sinälläänhän kaikki myllytyypit murskaavat kahvipavun. Oikeastaan suurempi kysymys on siitä millainen myllytyyppi tekee tuon murskauksen hallituimmin.

Muistelen, että vanhalla forumilla käytiin asiasta paljonkin keskustelua. Asiaa tutkittiin hyvin tarkkaan ja "tieteellisesti". Muistaakseni konsensukseksi tuli, että uskomus hyvien myllyjen "leikkaamista lastuista" ja huonompien myllyjen "murskamista murususta" oli kaupunkilegenda. Kaikki myllyt ovat murskaavia - ja juuri kuten sinä sanoit, enemmän tai vähemmän hallitusti murskaavia. Oletan termin "hallittu" tarkoittavan etupäässä myllyn kykyä tuottaa suunniteltua ja toivottua hiukkasjakaumaa.
     
Otsikko: Vs: Paras mylly suodatinkahville
Kirjoitti: akubi - Lokakuu 04, 2010, 22:34:04 ip
Muistelin että myös jossain suhteellisen vakavasti otettavassa myymälämyllyssä olisi tuollaiset nypylämurskaajat, olisi ollut jo Bunnin malli.

Työpaikan kahvihuoneeseen on tuollaiset hyvä kantaa... :)


työpaikan havihuoneesta nuo voisi kantaa... :)

idässäpäin japanissa noita crush teriä saa samoihin laitteisiin kuin "leikkuu"teriä. leikkurit espressokäyttöön eli "murska"terillä ei ajatella hienoa jauhettavankaan. vaan pitäisi päästä kokeilemaan eroavaisuuksia. odottelua... :P