Ehkä on parasta juoda edelleen pääasiassa pikakahvia. Esim. Lidlin Gold on ihan hyvää. Ainakin yhtä hyvää kuin 35 € / kg maksavat "artesaanikahvit",
En tiedä mistä saa tuolla hinnalla artesaanikahvia, tai ainakin se on halvin hintaryhmä pienpaahtimokahveille. En mene väittämään, että suussasi ei maistuisi asia juuri noin, mutta periaatteessa havaintosi on kovin ristiriitainen. Tai sitten vika on sen artesaanikahvin tuoreudessa ja valmistusprosessissa. Vähän sama kuin väittäisi, että Saarioiseten roiskeläppäpitsa on ihan yhtä hyvää kuin Pitseriassa nautittu. Nimittäin ihan teknisesti, ensimmäinen (eli pikakahvi) on keitettyä kahvia, joka on haihdutettu erittäin vahvaksi ja sitten kuivattu. Tähän kuivaneeseen kahviin lisätään sitten vesi takaisin, kun se nautitaan. Jälkimmäinen on kahvia ensimmäisestä uutosta, valmistipa sen sitten millä perustekniikalla tahansa. Selvä oletusarvo on, ettei edellinen voi olla jälkimmäisen tasoista, vaikka molemmat valmistettaisiin kuinka huolella tahansa. Jos molemmat maistuvat suussasi samalta on vika jälkimmäisen valmistusprosessissa, mutta sen taisi jo joku muukin todeta.
Nyt puhdistin koneen ensimmäistä kertaa niin, että irrotin siivilän.
Olisiko tässä yksi syy? Jos et pidä valmistusvälineitä puhtaina, tulee uuden annoksen mukaan aina edellisten valmistuskertojen kuivuneita kahvijäämiä, joka hyvinkin tuottaa pikakahvimaista tunkkaisuutta. Välineiden puhtaus on ehdotonta. Et liene paista ruokaakaan samalla pannulla useinä päivinä pesemättä pannua välillä?
Sitten lämmitin konetta pitkään ja tein pitkästä aikaa yhden kupin shotin. Se tuli läpi 10 sekunnissa, mutta oli silti aika hyvää.
No niin, jos saat aikaiseksi kahvia, joka on mielestäni aika hyvää, niin se on hyvä lähtökohta. Koeta tehdä ensi kerralla samoin. Yritä toistaa sama kuvio uudelleen. Puhdista tuplasihti ja mieti missä suhteessa asiat muuttuu, että saat saman maun silläkin sihdillä.
Painekahvalla ei kannata tuijottaa sitä ohjeellista 25 - 30 sekunttia espressolle. Itse keitin pitkään Krupsin painekahva keittimellä ja Krupsin myllyllä jauhoin kahvit. Pääsin toistuvasti kelvolliseen lopputulokseen. Kyseisessä Krupsissa oli kyllä hieman paranneltu lämpöelementti, joten lämpötila oli varsin vakaa. Myös painekahva toimi jousisysteemillä, joten se ei ollut niin armoton kuin painesihti.
Itse toimin halvoilla keittimillä niin, että punnitsin pavut aina annosta varten, jauhoin ne vakioasetuksella. Esilämmitin koneen huolella ja laskin kuumaa vettä Grupon läpi kuppiin, jotta sekä kahva että kuppi lämpeävät. Latasin kahvin sihtiin ja tamppasin. Uutin kahvia aina tietyn sekuntimäärän. Tupla taisi olla siinä 20 sekunnin tienoilla.
Nykyisin olisin makuun tuskin kovin tyytyväinen, mutta ihan juotavaa espressoa siten sai. Parempaa kuin huonosti keittäen hyvillä keittimillä = parempaa kuin usein kahviloissa, joissa harvemmin osataan noita ammattikeittimiä oikein käyttää.
Kokeile siis mahdollisimman tarkkaa toistettavuutta noilla laitteillasi. Etsi makuusi sopivaa kahvia ja nauti siitä. Jos et pysty toistettavuuteen vakioimistasi kahvin painosta, jauhatuskarkeudesta ja uuttoajasta huolimatta, ei keittimesi pysty tuottamaan toistettavasti hyvää kahvia. Silloin vika ei ole kahvissa, vaan valmistusvälineessä. Nimittäin kaikkilla halvoilla keittimillä se ei onnistu. MInulla on positiivinen kokemus vain tuosta yhdestä Krupsista. Nyt on ollut työhuoneella yksi DeLonghi, jonka lämpötilavaihtelu on ihan tolkuton, vaikka sen pitäisi olla paljon säädettävämpi kone kuin Krupsini oli. No, saa silläkin jotakin aikaiseksi, mutta ei niin hyvää, kuin aikoinaan Krupsilla sai.
Tärkeintä on se, että olet itse tyytyväinen, ja se, että pystyt saavuttamaan tyydyttävän maun toistuvasti pavuista, joista pidät. Ja jos pidät pikakahvista, ei kukaan estä sitä juomasta. Juon minäkin kotona laatukahvia ja töissä paljon vähemmän laadukasta. Työssä juomaani kahvia en kuitenkaan väitä laadukkaaksi, se vain kelpaa minulle....