Ostin tuossa muutama kuukausi sitten Oscar 2 elektro.it:stä. Saksasta sitten tilasin tämän Mignon Eureka myllyn. En tiedä onko muilla, mutta minulla on ollut suuria vaikeuksia saada maitovaahtoa tehtyä tällä Oscarilla. Olen kokeillut Lidlin tätä laktoositonta kevytmaitoa (UHT), samoin normi laktoositonta maitoa (Lidl, Kesko, S-ketju) ja myös muutamia punaisia maitoja. Olen pyrkinyt katsomaan youtubesta videoita maidon vaahdotuksesta.
Lähes jokaisessa videossa on tämä höyrystinpää sellainen, jossa on vissiinkin 2 reikää. Tällä saadaan paljon paremmin pyörre tehtyä maitokannuun. Yleensä myös vaahdotuspilli ei ole niin tehokas kuin Oscarissa ja maidonvaahdotus prosessista saadaan tällöin paljon pidempi, jolloin ilma pääsee sekoittumaan paremmin maidon kanssa. Tässä Oscarissa kun on näitä reikiä vaikka muille jakaa. Ehkä parhaiten olen saanut maitovaahtoa tehtyä niin, että asetan maitokannun hiukan kenoon ja asetan höyrypillin 2/5 kohtaan kannun reunasta, eli ei aivan keskellä, mutta ei aivan kiinni reunassakaan. Annan alkuun pari sekunttia ilmaa ja tämän jälkeen yritän pitää kannun mahdollisimman paikallaan, että jonkinlainen pyörre edes pääsee tapahtumaan. Käytän apuna lämpömittaria ja pysäytän pillin hyvissä ajoin ennen 60 astetta celciusta, jolloin mittari nousee vielä tasaisesti sinne 65 asteeseen. Tietysti perusasiat huomioon ottaen päästän ylimääräiset höyryvedet pois ennen vaahdotusprosessin alkua.
Lopuksi taputtelen suurimmat ilmakuplat pois ja pyörättelen maitoa, jolloin vaahdosta tulee tasaista. Kuitenkin aika nopeasti tai melkein lähes aina maitoon jää sellainen 1-3 centin kerros hiukan paksumpaa maito-vaahtoa ja ihan pohjalla maito on aivan vielä nesteen muodossa. Sitten kun yrität tehdä jotain hienoa latte arttia niin maito vaan lirisee creman lävitse ja vaahdot valuvat vasta lopuksi maidon päälle. Maitoon siis jää sellainen vaahtoinen osuus ja nestemäinen osuus. Olen miettinyt, että käytänkö liian suurta maitokannua, koska omistan tällaisen 900ml (30oz) kannun ja täytän sen vain osaksi, että hukkamaitoa ei tulisi paljoa, eli laitan siihen jotain 240-300ml maitoa, koska teen yleensä double shot latten suureen kuppiin. Olen tässä nyt fundeerannut, että jääkö maidon pinta-ala niin pieneksi noin suuressa kannussa, että tämä maitovaahdon muodostus jää sen takia liian pieneksi. Kannattaisiko minun kokeilla ostaa esim. 12oz tai 20oz kannua? Kumpi olisi parempi?