Näin asia varmasti on. Itse asiassa Pavonillakin tulee tosi hyvää kahvia osaavissa käsissä. Itseäni kiinnostaisi kuitenkin laite, jolla saisi kaikki lopputulokseen vaikuttavat asiat säädettyä mahdollisimman tarkasti. Olen ymmärtänyt että tuplaboilerissa veden lämpötila olisi vakaampi kuin HX-tyyppisissä keittimissä. En juuri juo maitokahveja, joten vaahdotus ym. ominaisuudet ovat itselleni melko turhia. Tavoitteena on siis löytää laite, jolla saisi mahdollisimman hyvän espresson mahdollisimman hyvällä käyttömukavuudella ja tarkkuudella.
Kummassakaan laitteessa, Brewtuksessa taikka R58:ssa, ei tietenkään vielä pääse säätämään uuttopaine- tai lämpötilaprofiilia. Sellaisiin laitteisiin saa laittaa vielä ainakin parisen tonnia lisää (Vesuvius, Rocketin R60V jne... jos näistäkään nyt vielä löytyy säädettävää lämpötilaprofiilia).
Decent Espresson plus-mallista taitaa löytyäkin? DE+ on muutenkin melko erilaisella logiikalla tehty kuin "perinteiset" espressokeittimet.
Lämpötilan vakaus riippuu toki monesta asiasta, esim. termaalinen massa näyttelee siinä isoa roolia. Suurimassainen ja isogruppoinen kahvila-HX peitonnee pienikokoisen tuplaboilerin. PIDhän säätelee boilerissa olevan veden lämpötilaa. Mitä vedelle ja sen lämpötilalle tapahtuu sen jälkeen, kun se lähtee boilerista on sitten toinen asia. Grupon teknisellä toteutuksellakin on luonnollisesti oma vaikutuksensa.
Kummassakaan valitsemassasi keittimessä normaalissa kotikäytössä asia ei varmaankaan tule muodostumaan ongelmaksi, ellei sitten ole päivittäin tapana tykittää peräkkäin koko suvulle espressoja.
HX-keittimiin liittyy usein nk. hx-hump, jolloin uuttolämpötilassa on alkuun kunnon hyppäys ylöspäin, jonka jälkeen lämpötila alkaa laskea, kuten useimmissa muissakin kotikeittimissä, olivat ne sitten tupla- tai singleboilereita. Se lienee joillekin (harvoille) syy hankkia lämpötilaprofiloitava keitin, jotta hx-humppia voi jäljitellä.
Tuplaboilerilla (nimenomaan pidatulla) on toki helpompi toistaa sama lämpötila shoteissa päivästä toiseen. HX:llä se vaatii (lyhyen) opettelujakson.
HX:n jäähdytyshuuhtelun logiikkahan perustuu veden kiehumispisteeseen, joka on melko lailla vakio. Lisäksi ainakin Rocketeissa on varsin toimivat rajoittimet, jotka pitävät lämmöt hyvin aisoissa.
Itse pidän 'humpin' lisäksi HX-koneissa myös siitä, että pystyn hetken mielijohteesta muuttamaan shotin uuttolämpöä. Tuplaboilerilla pitää jonkin aikaa odotella, että uuttoboilerissa olevan veden lämpötila muuttuu halutuksi. Rehellisyyden nimissä pitää kuitenkin todeta, että en usko sen olevan ominaisuus, jota erityisen suuresti jäisin kaipaamaan, jos vaihtaisin tuplaboileriin. Kuten aiemmin totesin, molemmissa on omat hyvät puolensa. Eikä pidatun tuplaboilerin käytön helpoutta ole syytä aliarvoida. Toisaalta eipä hyvä HX:kään suoranaisesti vaikeakäyttöinen keitin ole. Rakettitieteestähän tässä ei todellakaan ole kyse.
Kieltämättä Rocket näyttää paremmalta, mutta ei tuo Expobarikaan varsinaisesti ruma ole. Sellainen ero tuli huomattua, että halvemmassa Expobarissa on vibraatiopumppu kun taas R58:ssa on rotaatiopumppu joka on ilmeisesti hiljaisempi. Expobarista pitäisi maksaa n. 1600€, jotta saisi rotaatiopumpun ja sitten ollaan jo lähempänä Rocketin hintaa.
Lisäksi en tiedä, onko asiaan tullut päivitystä, mutta ainakaan joitain vuosia sitten rotaatiopumpullista Brewtusta ei pystynyt käyttämään sisäisellä vesisäiliöllä, mikäli sillä on merkitystä. En ole esim. perehtynyt siihen, kuinka helppoa on kalkinpoisto-operaatio vesijohtoliitännästä. Rocketissa ainakin on helppo vaihtaa vesijohtoliitännästä sisäiseen säiliöön switch-kytkimellä. Kalkinpoistoa ei useimmissa paikoissa Suomessa onneksi tarvitse tehdä kovinkaan tiuhaan.
Ainakin Bezzeralla on myös Mitica TOP (muistaakseni), jossa veden lähde on vaihdettavissa - kuten myös joillain muillakin valmistajilla (Quick Mill Vetrano ainakin). Aika lailla Rocketin hintaluokassa taidetaan silloin mennä.
Mutta, jos maitokahveja ei pahemmin tule juotua, niin halvemmaksi tulisi hankkia valmiiksi pidattu singleboileri. Saa niillä toki naisystäville cappuccinot ja veljentyttärille lattekahvitkin tehtyä, kunhan hetken odottelee, että boilerin vesi nousee espresson valuttamisen jälkeen höyrytyslämpöihin. Ei ole suuren suuri vaiva, etenkin jos ei usein maitokahveja tee.
Singelboilerit ovat halvempia ja niissä on vähemmän hajoavia/kuluvia osia kuin tuplaboilereissa ja HX:issä, joten mahtunevat myös pienempään tilaan. Esim:
https://www.elektros.it/fi/en/coffee_machines_bezzera/bezzera-unica-pid.htmlhttps://www.elektros.it/fi/en/coffee_machines_quick_mill/macchina-da-caffe-quick-mill-silvano-evo.html