Hmm... olen näköjään tehnyt aivan liian maitoisia cappuccinoja. Kupit ovat olleet liian suuria. Nyt kun oikea koko on tiedossa, niin varmasti saan maunkin kohdilleen. On tullut ihmeteltyä laimeutta perus cappuccinossa, joten olen tehnyt lähes aina tulpana.
Vielä kuitenkin hieman askarruttaa tämä yksi ristiriitaisuus näissä tiedoissa, joita internetin arkistoista löytyy. Mikä on oikea suhde kahvin, kuuman maidon ja maitovaahdon suhteen?
Baristat.fi kertoo seuraavaa:
"Klassinen cappuccino määritellään mm. seuraavasti: 150-180 ml kahvijuoma espressosta, höyrytetystä maidosta ja maitovaahdosta. Osien suhde on siis 1:1:1. Takavuosina juoman päälle ripoteltiin kaakaojauhetta - cappuccino on tarinan mukaan saanut nimensä kapusiinimunkkien ruskeasta hupusta. Nykyään cappuccinon päälle ei yleensä ripotella mitään, vaan ruskea ilme syntyy latte art -tyylillä valmistaen."
Eikös tällöin espresson määrän pitäisi olla vähintään 60 ml, jos juoman kokonaistilavuus on 180 ml? Ymmärtääkseni kuitenkin cappuccino doppio on nimenomaan se versio, jossa espresson määrä on 60 ml. Mikäli normaalin cappuccinon haluaisi tehdä tuon määritelmän mukaan, jäisi juoman kokonaistilavuudeksi vaivaiset 90 ml, mikä taas on vain puolet (tai runsas puolet) oikeaoppisesta kokonaistilavuudesta.
Voisiko joku viisaampi selittää, miten tehdä oikeaoppinen cappuccino?