Onpas keskustelussa eksytty off-topic...
Tein juuri kupillisen espressoa, otsikossa mainitulla keittimellä, ja ajattelin työntää lusikkani tähänkin soppaan.
Café Retró on mitä mainioin espressokeitin - ainakin jo esteettisyys on raskain valintaperuste. Kaikesta muusta voikin sitten olla montaa mieltä kyseisessä keittimessä.
Itselläni keittimen kaverina on Krupsin GVX2. En tosin ole edes koskaan kokeillut kaupan valmiiksi jauhettuja kahveja, mutta luotan tässä asiassa muiden sanaan kuin kallioon. Minusta tuntuu loogiselta, että vastajauhettu kahvi on parempaa kuin viikkoja, jopa kuukausia, ennen käyttöä jauhettu. Johan sen voi todeta tuoksusta, joka tulvahtaa nenään kun mylly on hetken aikaa rouskuttanut. Joten espresson tekemisessä mylly olisi keitintäkin olennaisempi, jos se vain olisi jotenkin mahdollista.
Kerran ostin KC:sta pienen satsin valmiiksi jauhettua kahvia, vertaillakseni sitä oman myllyni jauhamaan kahviin. Karkeudessa sinänsä ei ollut eroja, myllyni pystyi ihan yhtä hienoon jauhatukseen - tosin lopputulos oli vain vähän monimuotoisempi (=enemmän pölyä mukana). Tämä saattanee vaikuttaa espresson makuun...
Todettakoon vielä kerran, vaikka se useissa keskuteluissa on jo mainittu, että Cafe Retrossa on paineistettu filtteri. Uudessa versiossa, ymmärtääkseni, se on kuitenkin tehty kuluttajalle fiksusti, eli helposti poistettavaksi. Filtterin alle kahvaan voi halutessaan laittaa muovisen lärpyskän, jossa on vain yksi pieni reikä keskellä (=paineistetty filtteri). Käyttäköön ken haluaa. Ilman lärpyskää filtteri on normaali tupla, joskin mielestäni vähän pieni sellainen. Vanhemmissa versioissa paineistus on rakennettu filtteriin, eikä silloin auta muu kuin tilata paineistamaton filtteri maahantuojalta. Joskin olen kyllä kuullut, että Cafe Retron kahvaan saisi laitettua jousen ja siten käytettyä normaalia 58mm filtteriä. Pitää varmaan kokeilla.
Tarkoituksena olisi siis ostaa masiina, jolla saisi tehtyä espressoa, cappuccinoa ja lattea muutaman kerran päivässä ja parille ihmiselle kerrallaan. Tietysti olisi hienoa, että satunnaisesti sillä saisi kahvit isommallekin (max 8 hlöä) porukalle.
Jos tarkoituksena on toisinaan leikkiä pienen kahvilan baristaa, suosittelen vakavasti harkitsemaan toista keitintä. Itse olen Cafe Retrolla tehnyt parhaimmillaan kaksi cappuccinoa tuplashoteilla (kahdella kahvalla ja filtterillä), enkä kyllä yrittäisi enempää. Ensimmäiset shotit ehtisivät jäähtyä pahasti, ennen kuin maidon saisi vaahdotettua. Sama ongelma taitaa koskea kaikkia yksiboilerisia koneita. Ei boileri sinänsä kauhean pitkään lämpene höyrytysvalmiiksi, mutta aikaa kuluu kun pitää päästellä kondensaatiovesiä pois ja lämmitellä uudestaan. Ja Cafe Retroon kondensaatiovettä tuntuu muodostuvan paljon, joten olen katsonut parhaaksi laskea höyryä/vettä niin kauan, että keitin alkaa lämmittää uudestaan.
Ensisijaisesti Cafe Retro on siis keittiön sisustuselementti, jolla periaatteessa voi myös tehdä espressoja ja niihin perustuvia juomia. Nälällä on kuitenkin taipumus kasvaa syödessä, joten jos kahviharrastus kolahtaa, alkaa rajat ennen pitkää tulemaan vastaan. Ja sitten ei auta muu kuin hankkia parempi keitin - tai ainakin viritellä Cafe Retroa. Viimeksi mainittua tällä foorumilla on ainakin TB, alan ehdoton pioneeri, harrastanut jopa menestyksekkäästi.
Tosin keskustelussa "Retron modausprojekti" on aiheellisesti kysytty kuinka järkevää tämän tason keittimen modaaminen ylipäänsä on. Olisiko ehkä järkevämpää hankkia suoraan vähän parempi ja viimeistellympi? Itse olen siinä vaiheessa, että tekee mieli säätää uuttopainetta alemmaksi ja vaihtaa muovinen maidonvaahdotushärpäke parempaan. Esteettisyyden lisäksi positiivista Retrossa on tietysti hinta, joka kuitenkin nousee virittelyn myötä.
Koska en itse tiedä juurikaan mitään kahvikoneista, niin olisin udellut mitä kaikkea tuon Cafe Retron lisäksi pitää/kannattaa ostaa, että sillä saisi sitten tehtyä hyviä kahvijuomia?
Tampperi ja maidonvaahdotuskannu nyt ainakin, olettaen että mylly on jo ostoslistalla. Tampperin ei tarvitse olla kallein mahdollinen. Maidonvaahdotuskannuksi riittää varmaan joku pieni, itselläni on 3,5dl. Suuria määriä maitoa kun ei kannata edes yrittää, Retrosta loppuu tehot kesken.
Lopuksi vielä pari sanaa siitä itsestään, eli kahvista. Olen tehnyt Cafe Retrolla toistuvasti hyviä shotteja. En niin hyviä kuin hyvistä kahviloista - tai ainakin siitä yhdestä - olen saanut, mutta kehnommistakin olen maksanut. Suurin kiusa on ollut kitkeryys, joka toivottavasti vähenee jos ja kun saan laskettua uuttopainetta.
Nyt joku varmaan tulkitsee minun olevan tyytymätön Cafe Retroon. No en ole. Yritän vain kertoa, mihin kannattaa varautua.