vaikka tuo 18grammaa olisi optimiannostelu versalle ja mahlkönigille, niin Roburille & Anfimille saattaisi sopia paremmin hienompi jauhatus ja hitusen pienempi annos.
Pienemmällä annostuksella päästäisiin käyttämään myös hienompaa jauhatusta, jolloin jakaumakäyrät mahtuisivat paremmin "ikkunaan".
Mylly Keskiarvo Keskihajonta
Versalab 0.06 0.88
Anfim 0.08 0.44
Robur -0.27 0.65
Mahlkönig 0.15 0.33
Vertailin noita lukemia suoraan per erä. Eli esimerkiksi kun ensimmäisellä kierroksella Vipe antoi Versan shoteille pisteet 4 ja 5 - jolloin keskiarvo 4.5 - ja Anfimille 3, niin erä meni Versalle (+1). Vastaavasti Razzatalta meni Versalle +1, mutta sitten lopuilta kahdelta puolestaan Anfimille +1 kummaltakin. Tällä tavalla vertailemalla sieltä sai kaivettua:
Mahlkönig peittosi Anfimin (+1)
Mahlkönig peittosi Roburin (+1)
Mahlkönig peittosi Versan (+1)
Anfim ja Versa tasapeli (0)
Anfim peittosi Roburin (+2)
Versa peittosi Roburin (+2)
Jolloin järjestys olisi:
1. Mahlkönig (voitti kaikki)
2. Jaettu sija Versa ja Anfim (keskenään tasan, voittivat Roburin, hävisivät MK:lle)
3. Robur (hävisi kaikille)
Miksi käytössä oli muuten noin laaja pisteskaala, eli 1-10 (?) Tuollainen pisteytystarkkuus hieman kummastutti. Millainen oli esimerkiksi 4 arvoinen shotti? Tai 8? Jälkeenpäin miettiessä olisi varmaankin riittänyt arvosanat -2,-1,0,1,2 jotka olisivat vastanneet 0 = normaali, 1=normaalia selvästi parempi, 2=godshot, -1 normaalia selvästi heikompi ja -2 arvosana olisi tarkoittanut pieleen mennyttä uuttoa. Tällä tavalla voisi noihin pisteytyksiin itsessään saada jonkin verran enemmän luettavuutta.
Kaksi myllyä on tosiaan jatkoa ajatellen hyvä lähtökohta, kuten on todettukin. Voisi myös ajatella, että molempia myllyjä operoisi oma barista. Keittimenä voisi toimia baristan oma ja tuttu laite - baristojen käyttämien koneiden ei välttämättä tarvitsisi olla samoja, toki baristapuolen pitäisi kokonaisuudessaan olla kohtuullisen tasavahva. Tarkoitus ei ole tuottaa tasalaatuista jälkeä, vaan molempien baristojen tavoitteena on tuottaa niin hyvää jälkeä kuin mahdollista. Sitten puolessa välissä myllyt vaihdetaan päikseen, jotta baristatyön vaikutus saadaan tasattua. Maistelun aikana epäonnistuneet shotit pitäisi saada uusia ja aikaa parametrien hiomiseen pitäisi olla riittävästi.
Melkein tekisi mieli sanoa että tällaisten myllyjen kesken arviointi pitäisi olla maun suhteen kvalitatiivista. Eli SO-papuja (miksei myös sekoituksia) ja sitten käydään samalla pavulla myllyt läpi ja kirjataan mitä makuja aistitaan (vaatisi harjoitusta) ja millä painotuksella. Barista(t) vääntää siis parastaan vaivaa säästämättä. Lopuksi katsotaan painottuivatko tietyt makuaistimukset tiettyyn myllyyn/keittimeen/maistajaan millä tavalla.
Hyvempi/parempi arviointi pitäisi sitten tehdä ihan käytettävyyden tasolla. Eli baariolosuhteet vs. kotiolosuhteet - ja näistä tietysti tärkeämpänä nuo kotiolosuhteet kotibaristan kannalta. Loppupeleissä suuri osa isojen myllyjen hinnanlisän tuomasta edusta menee hyödyksi nimenomaan baariolosuhteisiin.