Jos kuitenkin otetaan jonkinlainen hyvän espresson määritelmä, jonka ainakin jossain määrin kahviin perehtyneet ihmiset ovat valmiit yhteisesti hyväksymään, niin annosnappikahvi ei sitä vaan yksinkertaisesti koskaan täytä.
Tämä nyt on ihan sama jos sanoisi, että mitään 30 euron viiniä ei voi luokitella viiniksi jos rinnalla on 100 euron viini. Olen omassa viiniharrastuksessani havainnut juuri sen, että kun mennään harrastuksessa eteenpäin, niin lopulta joutuu nöyrtymään ja toteamaan, että tosiasiassa myös edullisemmissa hintaluokissa on erinomaisia viinejä. Aluksi on mustavalkoinen, ei lopuksi.
Viini-analogia on varsin kiintoisa. Viinin ja kahvin makuarvostelussa on paljon yhteistä. Varsin laajalti kai ollaan yksimielisiä mm. siitä, että hyveitä ovat tasapainoisuus ja kompleksisuus.
Mistä osasista kompleksisuuden sitten tulisi hyvässä kahvissa ja viinissä muodostua riippuu jo enemmän aidosti subjektiivisista mieltymyksistä. Samaan tapaan on hankalampaa saavuttaa konsensusta siitä, missä suhteessa mitäkin on oltava, jotta kokonaisuutta voidaan oikeutetusti sanoa tasapainoiseksi. Näkemykset ja mieltymykset näiden suhteen ovat kuitenkin muovautuvia. Ja kiintoisaa on, että riittävän pitkälle viedystä harrastuneisuudesta vaikuttaa seuraavan huomattavaa konvergenssia eri yksilöiden välillä.
Muovautuvuus, tärkeää kyllä, mahdollistuu vain rikkomalla tottumuksia. Näin muuten syntyy myös se tilanne, jossa voivat olla yhtä aikaa oikeassa (tai ainakin vilpittömiä) sekä se, joka sanoo että nappikahvi ei kerta kaikkiaan hyvään yllä että se, joka sanoo että nappikahvia on mainiota.
Lisäksi on huomattava, että on mahdollista arvostaa makustelun kohteen ominaisuuksia, kuten x:n ja y:n suhdetta tai z:n esiinpistävyyttä, vaikka mikään näistä piirteistä ei ansaitsisikaan kehuja makumieltymysten mittarilla ja parhaassa tapauksessa pyrkiä ponnistelemaan mieltymyksiensä laaja-alaistamisen eteen.
On selvää, että nappikahvin ja espresson eron korostaminen ei suinkaan ole "ihan sama jos sanoisi, että mitään 30 euron viiniä ei voi luokitella viiniksi jos rinnalla on 100 euron viini". Viinipullojen hinnanmuodostus on oma lukunsa, jolla toki on jonkinlainen korrelaatio viinin hyvyyden kanssa. Kuitenkin se, että pystyt tunnistamaan halvemmasta hintaluokasta yläkategoriaa parempia viinejä on mahdollista nimenomaan siksi, että sinulle on muodotunut jonkinlaiset kriiterit sellaisten tunnistamiseksi. Tämähän nimenomaan
paljastaa hinnoittelun vääristymät, ei suinkaan kerro siitä, että paremmuuseroja ei olisi.
Lopulta on aina mahdollista verhoutua subjektiivisuuden taakse ja vaatia saada pitää esim. nappikahvia erinomaisena. (Enkä esitä, että näin olisit tekemässä). Tätä vastaan ei mitään knock-down argumenttia ole, eikä tarvitsekaan olla. Voi vain kohottaa olkiaan ja toistaa, että "jos kuitenkin otetaan jonkinlainen hyvän espresson määritelmä, jonka ainakin jossain määrin kahviin perehtyneet ihmiset ovat valmiit yhteisesti hyväksymään, niin annosnappikahvi ei sitä vaan yksinkertaisesti koskaan täytä."