Onhan siinä sen verran monta eri vaihtoehtoa tarjolla, että työlääksi menee. Tärkeintä on toki olla johdonmukainen muutosten kanssa ja pitää vaikka jonkinlaista kirjanpitoa, mitä on kokeillut. Muuten voi tulla päänsärkyä (kofeiiniyliannostuksen lisäksi).
Sehän on toki myös selvä, että jos kahvi on liian vahvaa, niin jauhetun kahvin ja veden suhteella siinä pelataan.
Eli juurikin pienempi annostus (jauhettua kahvia), niin siitä seuraa samassa ajassa enemmän vettä. Ja lisäksi yliuuttumisen riski pienenee (ja toki aliuuttumisen riski kasvaa
). Pienempi annostus toki vaikuttaa myös uuttopaineeseen, koska kahvin määrä/karkeus sen vastuksen tuottavat.
Itse en kyllä hirveästi kunnioita yleisesti vakiintuneita valuma-aikoja (sehän on vain yksi keino vaikuttaa uuttoon). Toki juon aikalailla vaaleampia skandinaavipaahtoja ja niille usein tuntuvat sopivan vähän pidemmät uuttoajat. Eli en kyllä mitenkään erityisen lyhyitä uuttoja suosi, päinvastoin.
Yleiset perusohjeethan ovat peräisin jo ajalta ennen nk. "kolmannen aallon kahveja". Eli ne toki pätevät perinteisiin italilaispaahtoihin, mutta eivät välttämättä yhtä hyvin kaikkeen muuhun. Siksi en enää oikein jaksa tuijottaa niitä kovinkaan orjallisesti. Lähtökohtana ne toki toimivat, koska kyllähän joku lähtökohta aina pitää olla.
E: Tuoltahan löytyy ihan ok (ties kuinka vanhat, mutta kuitenkin) perusohjeet diagnosointiin ja kikkailuihin:
https://www.home-barista.com/espresso-guide-diagnose-extraction-problems.html