Kävin Tukholmassa tutustumassa paikalliseen kahvikulttuuriin yhden iltapäivän aikana, tuloksena yksi kahvila, yksi pienpaahtimo sekä yksi suklaapuoti.
Kahvila oli tietenkin
Sosta Espresso Bar Jakobsbergsgatan 5/7:ssä. Sostan idea on mitä yksinkertaisin ja samalla toimivin. Riittävästi henkilökuntaa tekee espressopohjaisia juomia asiakkaille, jotka tulevat juomaan laadukkaita juomia nopeasti jäämättä paikalle istuskelemaan. Paikassa ei siis ole yhtään penkkiä, vain muutamia pöytiä. Jonoa oli koko ajan ovelle asti, mutta siltikään odotusaika ei mennyt yli viiden minuutin. Baristoja oli paikalla neljä. Papuina taisi olla Moak ja tilaamani tuplaesso oli erittäin hyvä, maistoin myös cappaa ja se oli ehdottomasti yksi parhaista, joita olen maistanut. Kunpa tällaisia paikkoja olisi Suomessakin!
Pienpaahtimo Sibyllans kaffe & tehandel Sibyllegatan 35:ssä, Östermalmilla. Tänne ei ole kuin puolisen kilometriä Jakobsbergsgatanin Sostasta. Kahvilaatuja oli noin kymmenen ja teelaatuja reilusti enemmän. Kahveja paahdetaan viikottain ja ostin alle viikon vanhaa italialaista paahtoa, josta saa oikein mainiota espressoa. Hinnat olivat selvästi pienempiä, kuin yleisesti suomessa, kilo italialaista paahto maksaa siellä n. 17?
Suklaapuoti
Chocolatte Östermalmstorg 5:ssä oli samassa korttelissa kuin paahtimo. Valikoimaa oli reilusti sekä levyjä että konvehteja. Oli siellä Rancilion Epocakin, mutta kahvia ei täällä juotu. Tuli ostettua pari levyä mukaan, Cruizelia 72% ja Poulainia 76%, niiden maistelut ovat vielä tosin edessä päin. Tämä putiikki oli hyvin viihtyisä ja valikoimiltaan niin suuri, että suosittelen käymään.
Tuli sitten vielä käytyä NK:ssa kellarikerroksessa ihailemassa Isomacin koneita ja koko alakerran espresso-osastoa.
Jatkoksi voisi kerätä muitakin hyviä kohteita Tukholmasta, jos tulee jollekin jotain mieleen.