Erikoiskahvi on todellakin kiinnostava suomalainen ilmiö. Kertoneeko se siitä, että Suomessa on vallinnut poikkeuksellisen vahva ja yhtenäinen kahvikulttuuri. Niinpä merkittävin piirre uusissa tulokkaissa on ollut, että ne eivät ole "tavallisia", vaan "erikoisia". Ymmärtääkseni vastaava ei löydy mistään muualta, vaan kahvi on vaan kahvia.
Erikoiskahvi on myös "erikoiserikoiskahviharrastajan" näkökulmasta ristiriitainen termi. Usein näkee mainoslauseita, kuten: "Nyt kahvilastamme myös erikoiskahvit!", jotka tarkoittavat käytännössä sitä, että nurkassa on automaattikone ja siinä paljon nappeja eri juomille. Eli kun mainostetaan erikoiskahvia, niin tietää että varmasti ei ole saamassa mitään erikoista kahvia.
Pessimistinen määritelmä lienee, että erikoiskahvi on sellaista kahvia, josta tällä ja vastaavilla foorumeilla puhutaan. Eli erikoiskahvi on sitä, mitä erikoiskahvia harrastavat ihmiset juovat. Periaatteessa erikoiskahvi on hyvin hankala termi, kun se on aina suhteessa kahviin ylipäänsä. Napakasti voisi sanoa, että erikoiskahvi on kaikilla osa-alueilla parempaa kuin 95% kaikista muista. Mutta jos kaikista Suomen kahviloista tulisi erittäin hyviä, niin olisiko niissä tarjottava kahvi enää erikoiskahvia? Tai jos kaikki Suomen kahvilat olisivat aivan hanurista, niin olisivatko silti ne vähiten hanurista olevat erikoiskahviloita?
Käytännössä raakapapujen osalta erikoisuus on määritelty absoluuttisesti ja valmistusmenetelmienkin osalta määritelmiä löytyy. Nämä yhdistämällä saa kohtuullisen hyvän määritelmän erikoiskahville. Kuitenkin kokonaisuus on sen verran monimutkainen ja toisaalta eksklusiivinen, että käytännössä tuollainen termi ei toimi.
Entäs termi erikoiskahvi? Se on kieltämättä jo hyvin ryvettynyt ja kääntynyt lähes irvikuvakseen. Laatukahvi taas mielestäni helposti viittaa Juhla Mokkaan ja kaikenlaiseen muuhun varsin arkipäiväiseen. Laatukahvi ehkä helposti mielletään kaikeksi mikä ei ole Hyvää Ostosta, Pirkkaa tai murukahvia. Yksi vaihtoehto olisi gourmet-kahvi, jonka kadunmies ymmärtäisi suunnilleen oikein jo kylmiltään. Se on kuitenkin tönkkö sana. Sanakirjat kääntävät gourmetin "herkuksi" tai "gurmeeksi", mikä ei tilannetta paranna.
Sinänsä toki termien merkitykset muuttuvat ja vanhat unohtuvat joskus hyvinkin helposti. Esimerkiksi kellarissa käytettyjä pohjahiivaoluita ruvettiin kutsumaan "varasto-olueksi" eli lageriksi. Nykyään varmasti kaikki olut viettää aikaansa varastossa tuotanketjun varrella, mutta koska termi on napakka ja sillä on selkeä merkitys, ei se ole väistynyt yleisessä kielenkäytössä.
Ehkä voisi vaan puhua erikoiskahvista ja toivoa, että muu maailma rupeaa käyttämään termiä "oikein" kun niitä riittävän usein oikaisee? Ei ihan kauhean houkutteleva vaihtoehto kyllä tämäkään. Tai voisi käyttää termiä huippukahvi, joka on sama juttu kuin erikoiskahvi, mutta ilman aiempaa painolastia. Tosin sana "huippu" on vuorostaan ryvettynyt muualla.
Toki voi seurata muun maailman mallia ja puhua pelkästään kahvista. Mutta kun kertoo harrastavansa lähinnä kahvin juontia, niin harvoin tulee ymmärretyksi oikein...