Tässä säikeessä mainitsemani artikkelin ja
tämän keskustelun innoittamana olen testaillut nakufiltterin kanssa erikokoisia annoksia eri jauhatusasteilla. Uuttoajan, -paineen, - volyymin ja - lämpötilan pidin kokeissa vakiona.
Tuntuu siltä, että hiukan pienempi annos kahvia hienommalla jauhatuksella antaa helpommin tasaisen uuton. Isompi annos karkeammalla jauhatuksella kanavoituu huomattavan paljon helpommin.
Pienemmällä annoksella ja hienommalla jauhatuksella shotti tuntuu myös olevan hiukan makeampi, tosin sen koostumus/vartalo on aavistuksen ohuempi/hoikempi. Eli oma kokemukseni tuntuu olevan linjassa noiden mainitsemieni linkkien takan olevien havaintojen kanssa.
Isommalla annoksella helpommin tapahtuva kanavoituminen johtunee siitä ettei kahvilla sen joutuessa kosketukseen veden kanssa ole yhtä paljoa tilaa turvota. Toisaalta karkeampi jauhatus tarkoittaa isompaa hiutalekokoa, joka on vaikeampia saada yhtä tiiviksi kakuksi kuin hienommat hiukkaset (siis varsinkin jos nuo hiutaleet eivät pääse turpoamaan).
Pienemmällä annoksella on puolestaan tuo kahvikiekko on uuton jälkeen helposti hiukan vetisempi ja löysempi kuin "updosing"-tekniikka käyttäessä. Aikaisemmin olen siis käyttänyt tuota isompaa annosta ja nyt haen kultaista keskitietä...
Onko muilla vastaavia kokemuksia?
T. Teme