Ihan nyypiö täällä kyseleepi.
Eli sain lahjaksi Aeropressin ja muutamaan otteeseen olen sillä kahvia valmistanut. Käytössä on ollut suodatin jauhatuksella Tumma Presidentti, koska sitä nyt sattui olemaan kaapissa. Ennen tuota laitetta olen sen verran kiinnittänyt huomiota kahvin keittoon ja makuun, että käytössä on ollut irtosuodatin ja vedenkeitin, jolla teen kahvin suoraan kuppiin. Maistuu minusta vaan paremmalta kuin mikään kahvinkeitin kahvi. Lisäksi vie vähemmän tilaa ja kun juojia on pääsääntöisesti tasan yksi, niin ei ole edes vaivalloisempaa kuin keittimellä keittäminen.
Nyt kuitenkin olisi aiheellisesti himo päästä kokeilemaan AP:hen vähän erilaisia jauhatuksia ja päästä paremmin sisälle koko kahvin valmistusprosessiin. Näihin kokeiluihin (ja kahvin laadun parantamiseen) tarvittaisiin sitten vain se mylly. Tässä olen toista viikkoa surffannut vapaa-aikani vertailemalla kahvimyllyjä ja jotain sentään osaan sanoa. Budjetti on aivan liian pieni minkään hyvän sähkömyllyn hankintaan, joten olen kallistumassa käsimyllyn puoleen. Lisäksi keittiön tilat ovat kauniisti sanottuna erittäin rajalliset.
Se mikä minua arveluttaa noissa käsimyllyissä on voiman tarve. Monessa paikassa olen törmännyt kommenttiin että "kyllä tällä kahvin jauhaa helposti terve aikuinen". No entä jos ei ole tervekätinen, etenkin puristusvoimissa on toivomisen varaa, eli onko käsimylly tuohoon tuomittu ajatus. Vaatiiko se jauhaminen erityisesti voimaa vai riittääkö, että kykenee toistamaan tarvittavaa liikerataa? Miten paikallaan pysyminen/pitäminen, vaatiiko paljon voimaa? Entä onko eri merkkisten myllyjen välillä eroa?
Toiveissa olisi siis käsimylly pienille määrille ja hienohkoille karkeuksille. Pieni koko ja helppokäyttöisyys on iso plussa. Hinta saisi pyöriä kaksinumeroisissa luvuissa (< 100 e)
Sitten valinnasta vähän ulkopuolelle. Mietitäänkö kahvin jauhatuksessa esimerkiksi partikkelikokojakaumia tai profiileita? Onko parempi jauhatustulos myllyllä, joka leikkaa jyrkästi jakauman (eli tulee vähän hienoa, vähän karkeaa ja paljon sitä keskituotetta eikä karkean/hienon ja keskituotteen välinen ero ole kovin iso) vai laajemmalla jakaumalla, jolloin kokovaihtelua on enemmän? Jälkimmäinen pakkautuu ainakin suodatuksessa usein kiinteämmäksi ja huonommin vettä läpäiseväksi kerrokseksi... Onko jakaumassa eroa, jos käytetään erilaista syötettä? (Onko kahvin pavuissa ylipäätään eroa koon, kovuuden, jauhautuvuuden, sitkeyden etc. välillä?)