Pieniä vertailuja olen tässä harrastanut yhden Presidentti Origin Blend Colombia-pussillisen verran. Huomasin tosin että todellisen uuttolämpötilan mittaaminen on kovin vaikeaa, koska lämpötila kahvipedissä ei ole tasainen, joten pienikin ero mittarin sijoituksessa näkyy lukemassa. Lisäksi oli ongelmia lämpömittarien kanssa muutenkin.
Papu ei ollut tuttu ennestään. Säädin reseptin käyttäen keraamista suppiloa, jonka lämmitin kaatamalla 600 g lähes kiehuvaa vettä läpi. Tällaiseen päädyin:
21 g (60 g/l) varsin hienoa jauhatusta
350 g vettä, lämpötila Buono-kannussa 92°C juuri ennen ensimmäistä kaatoa
Kaadot (n. 15 s kukin):
0:00 60 g
0:30 60 g
1:00 160 g
1:50 70 g
Valuu loppuun ajassa 2:30
Maistetaan kun lämpötila kupissa 60°C
Havaintoja, kun kokeilin keraamista ja kuparista, esilämmityksellä ja ilman, ja veden lämpötilan hienosäätöä:
- Esilämmityksellä ei vaikuttanut olevan niin suurta merkitystä kuin luulin. Tuossahan suurin osa vedestä menee sisään vasta toisella minuutilla ja lämpö ehtii haihtuakin ennen sitä?
- Itse asiassa pidin eniten keraamisella kylmiltään tehdystä versiosta, varsinkin kun vielä nostin veden lämpötilaa puoli astetta, ja sekoitin alussa.
- Kuparisella tuli kitkerämpää, eikä tähän auttanut lämpötilan säätö. Jokin muu muutos reseptiin olisi kyllä saattanut kääntää tilanteen kuparisen eduksi, mutta en ryhtynyt sellaisiin.