Helsingin vesijohtovesi on tosiaankin valmiiksi pehmeää, joten erityistä tarvetta pehmennysfiltterille ei ole.
Vaikutus koneen pitkäikäisyyteen on käsittääkseni melko marginaalinen. Itse teen silloin tällöin kalkinpoiston. Alkuun tein sen kerran vuodessa, mutta se vaikuttaa turhalta. Sittemmin siirryin kahden vuoden väliin, joka sekin vaikuttaa vähän liioittelulta. Nyt teen kalkinpoisto-operaation silloin, kun se sattuu tulemaan mieleen, jos silloinkaan.
Makuun vedessä oleva kalkki - tai sen olemattomuus - varmasti vaikuttaa. Kahvinkeittoon käytetyssä vedessä on syytä olla mineraaleja. En ole jaksanut syvällisemmin lukea Jim Schiulmanin Insanely Long Water FAQ -teosta
http://users.rcn.com/erics/Water%20Quality/Water%20FAQ.pdf, mutta sen ja Colonna Maxwellin loppuunmyydyn Water for Coffee -kirjan perusteella mineraaleja on oltava. En kuitenkaan usko, että kalkki on se olennaisin mineraali, ellei sitten tykkää erityisesti "kovan" makuisesta kahvista (esim. brittiläisissä pintahiivaoluissa on oma hauska kipakka suutuntumansa. Olen aina ajatellut sen johtuvan sikäläisen juomaveden runsaasta kalkkipitoisuudesta. Olueen se sopii - kahvissa en ole samaa niinkään kaivannut). Helsingin vesi vaikuttaisi speksien perusteella olevan melko sopivaa kahvin valmistukseen jo sellaisenaan. Speksejä julkaistaan vesijohtolaitoksen verkkosivuilla.
Jossain vaiheessa maailmalla ja tällä foorumillakin vähän innostuttiin magnesiumilla terästetystä vedestä. Itsekin hankin BWT-kannun hetken innostuksesta. Ei jäänyt vakituiseen käyttöön, vaikka ei siitä haittaakaan ollut. Saatu hyöty ei mielestäni ollut riittävän havaittava. Maailmalla tilanne voi olla toinen. Eihän vesijohtovesi todellakaan ole kaikialla samanlaista. Ei Suomessakaan.
Tässä on linkki vanhaan ketjuun, jossa vedestä on lisää pohdintaa:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=654.0Veden merkitystä ja vaikutusta on sikäli hyvä pohdiskella, että voihan uutetussa kahvissa olla jopa 99% vettä.