moi!
itselläkin oli jotain 6 vuotta krupsin yhdistelmäkeitin, ja olin ihan tyytyväinen sillä tekemääni espressoon -kunnes surffailin tälle foorumille ja tajusin olleeni väärässä kaikki ne vuodet...
espresson + maitovaahdon tekoon suosittelen kaikille la pavonin europiccolaa. itse sain juuri tuolla 500 egellä europiccolan ja sen kaveriksi eurekan myllyn. se tosin vaati keittimen roudaamista omakätisesti italiasta (oli muuten hauskaa turvatarkastuksessa), ja myllyn löysin käytettynä tän sivuston osto/myyntipalstan kautta. ja myös naiset kokemukseni mukaan ymmärtävät vipukoneen ulkonäön päälle. esim silvia voi olla hankalampi ujuttaa keittiöön, vaikka klassikko sekin.
ostopaikoista: en valitettavasti tiedä yhtään kotimaista yrittäjää, jonka hinnat olisivat edes jokseenkin kilpailukykyisiä kun tuosta europiccolasta puhutaan. vaihtoehdoiksi jäävät siis 1) italian matka 2) nettitilaus esim espressocoffeeshopista tai 3) budjetin venyttäminen. kaikissa on puolensa. esim nettitilaukseen ei välttämättä saa valmistajan takuuta, ellei tilaa pavonin omilta sivuilta. ja italiasta roudatun koneen international warranty ei ihan helposti toteudu käytännössä. budjetin venytys sen sijaan onnistunee, kun näytät kotona europiccolan kuvaa
koneista: gaggia classicissa on alumiiniboileri, joka joidenkin nettilähteiden mukaan syöpyy parissa vuodessa ja siirtyy pikkuhiljaa elimistöösi... no, netistä löytää kaikenlaista, ja virallinen totuus lienee se, että alumiinin syöpymiseen tarvitaan happoa. noista muista koneista en osaa sanoa, mutta kannattaa tsekata ainakin materiaalit. yleissääntönä kai voi pitää, että vältä muovia ja alumiinia ja suosi terästä ja messinkiä.
myllyistä: esim tuota minimokaa saa paljon edullisemmin netistä, sen sijaan rockyn hinnassa ei taida olla niin paljon eroa. mokkamestareille tulee taas jossain vaiheessa myyntiin eurekaa, jota suosittelen. ainakin ennen ollut hinnat järkevällä tasolla noihin muihin myllyihin verrattuna. mutta jos kerran asut KC:n vieressä, niin voit ainakin aluksi jauhattaa pavut siellä.