Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta  (Luettu 13600 kertaa)

mocca

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« : Lokakuu 28, 2008, 13:22:19 ip »

Tuli tänään kaksi uutta perheenjäsentä kotiin  ja tuli pari kysymystä mieleen. Tämä on ensimmäinen espressokone, joten ihan nollista lähden liikkeelle.

Kun sinne vesisäiliöön menee kaksi letkua (lyhyt ja pitkä), niin mikä sen toisen letkun tarkoitus on ja molempien pitää ilmeisesti olla veden alla koko ajan? Höyry ja vesi..? Ohjekirjassa puhutaan vain yhdestä letkusta niin vähän ihmettelin. Millä sen lyhyemmän letkun saisi pysymään siellä pohjassa?

Kauanko olisi about hyvä aika maidonvaahdotukselle, kun lämpömittaria ei ainakaan vielä ole? 0,5l kannu.

Minkälaiset puhdistusrutiinit tehdä jokaisen shotin jälkeen ja mitä puhdistusvälineitä pitäisi ostaa (mitään ei vielä ole)? Ja löytyykö netistä jostain ohjeita Silvian (ja Rockyn) puhdistamiseen? Ohjekirjassa oli melko olemattomat.

Onko Rocky:ssa jo valmiina esisäädetty suunilleen sopiva jauhatuskarkeus, vai onko teillä jotain vinkkejä mistä kannattaisi lähteä liikkeelle? Nyt näyttäisi olevan asteikko kohdassa 10.

Laitan ehkä vielä lisää kysymyksiä ja juttua kunhan ensimmäiset kokeilut on tehty. Paljon kiitoksia jos joku vastaa vastata  :-*
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 28, 2008, 13:36:47 ip kirjoittanut mocca »
Kirjattu
Silvia (pid) & Rocky

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #1 : Lokakuu 28, 2008, 13:55:58 ip »


Kokeile hakua:
Rocky & puhdistus
Silvia & puhdistus
Yleistietoa tulee paljon pelkällä "puhdistus" -hakusanalla.

Molemmista on hyvin paljon käyttötietoa ja -vihjeitä pitkin tätä sivustoa. Samoin linkkejä erittäin hyvillä how-to-do -sivustoille, joilla asiat on selitetty valokuvien avulla. Kannattaa lukea Silviaa ja Rockya koskevia viestiketjuja. Opit monen vuoden edestä yritä-ja-erehdy -juttuja muutamassa illassa.

Esim Rocky:

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=894.0
   

Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #2 : Lokakuu 28, 2008, 14:01:26 ip »

Kun sinne vesisäiliöön menee kaksi letkua (lyhyt ja pitkä), niin mikä sen toisen letkun tarkoitus on ja molempien pitää ilmeisesti olla veden alla koko ajan? Höyry ja vesi..? Ohjekirjassa puhutaan vain yhdestä letkusta niin vähän ihmettelin. Millä sen lyhyemmän letkun saisi pysymään siellä pohjassa?
Imuletku ja paluuletku. Imuletku pohjalle, paluuletkussa riittää, että on säiliön reunojen sisällä  ;)

Kauanko olisi about hyvä aika maidonvaahdotukselle, kun lämpömittaria ei ainakaan vielä ole? 0,5l kannu.
Minkälaiset puhdistusrutiinit tehdä jokaisen shotin jälkeen ja mitä puhdistusvälineitä pitäisi ostaa (mitään ei vielä ole)? Ja löytyykö netistä jostain ohjeita Silvian (ja Rockyn) puhdistamiseen? Ohjekirjassa oli melko olemattomat.
Tekemällä oppii. Silvian tuntijat osannevat antaa jonkin nyrkkisäännön ajalle. Juutuubin videot myös hyvänä apuna. Puhdistuksesta löytyy tältäkin palstalta useita ohjeita.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #3 : Lokakuu 28, 2008, 17:47:10 ip »

Kauanko olisi about hyvä aika maidonvaahdotukselle, kun lämpömittaria ei ainakaan vielä ole? 0,5l kannu.

Lämpömittaria käytettäessä maksimi on 60 astetta. Ohut metallikannu johtaa lämpöä hyvin, joten käsissä kun rupeaa olemaan tuntuma, ettei enää viitsi pitää, olisi lopetettava. Tuo tietenkin on niin kämmenkohtainen neuvo, mutta sinnepäin. Myös ääni kannussa yleensä rupeaa muuttumaan.

Kannattaa kokeilla kylmällä vedellä, johon laitetaan ainoastaan yksi tippa fairya tai vastaavaa, sieltä löytyy ihan hyvä video aiheesta.

Ja kannattaa kyllä istua lukemassa kaikki Silvia ja Rocky aiheiset suomenkieliset keskustelut. Samalla saat kasapäin lontoonkielisiä linkkejä.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #4 : Lokakuu 30, 2008, 08:25:16 ap »

Paljon jo tulikin vastattua, mutta tässä lisää.

Lyhyempi on tosiaan ylivirtausventiililtä tuleva paluuletku. Uuttopaineen säätöhän tapahtuu Silviassa kuten kaikissa paremmissa keittimissä niin, että pumppu pumppaa vettä enemmän kuin tarpeeksi, ja ylimääräinen virtaa jousikuormitteisen ylivirtausventtiilin kautta takaisin vesisäiliöön. Riittää siis että siitä letkusta tuleva vesi menee säiliöön. Pidempi on imuletku ja sille on säiliön nurkassa semmoinen kolo, missä se pysyy.

Vaahdotuksessa käsi on tosiaan hyvä mittari. Kun ei enää kestä pitää kättä ohuen kannun kyljessä, niin sitten hiukan enää. Ylikuumentunut maito lässähtää takaisin nesteeksi, jonka pinnalla on isokuplaista vaahtoa. Lämpömittarilla on kyllä hyvä alkuun hakea se oikea lämpötila, että sitten tietää mihin pyrkiä. Ihan tavallista paistilämpömittariakin voi käyttää. Tietenkin se reagoi sen verran hitaasti, ettei sen perusteella osaa ihan oikeaan aikaan höyrytystä lopettaa, mutta ainakin näkee loppulämpötilan. Ajan perusteella vaahdotusta ei kannata yrittää ohjailla, se riippuu paitsi maidon määrästä, myös siitä, missä kohtaa termostaatin sykliä vaahdotus aloitetaan.

Keittimen puhdistustarve riippuu käyttömäärästä, mutta tässä oma tapani:
-Joka shotin jälkeen juoksuta hiukan vettä niin että enimmät suihkusihtiin tarttuneet purut irtoavat, pyyhi sitten suihkusihti, ja juoksuta lopuksi vielä vettä niin että pyyhkiessä sisälle painuneet purut tulevat ulos. Huuhtele kahva. Tämä riitää.
-Joka höyrytyksen jälkeen höyryputken pää pyyhitään puhtaaksi kylmällä vedellä kastellulla pyyhkeellä ja sen jälkeen lasketaan putkesta höyryä ja vettä niin että sisälle jäänyt maito lähtee pois.
-Päivän päätteeksi tee takaisinhuuhtelu pelkällä vedellä. Tarvitset umpifiltterin. Umpifiltteri paikalleen, kahva kunnolla kiinni ja käytä pumppua kunnes ääni muuttuu tukahtuneeksi, parin sekunnin pääst. Sitten sammuta pumppu, niin umpifiltterin paine purkautuu kolmitieventtiilin kautta tippasäiliöön. Toista n. 3-5 kertaa. Sitten löysää kahvaa, käynnistä taas pumppu ja kahvaa kiristäen ja löysäten anna veden purskahdella tiivisteen välistä muutama kerta. Tämä huuhtelee purut tiivisteurasta. Pese filtteri ja kahva vedellä ja tiskiharjalla. Pyyhi kone.
-Kerran viikossa tai kun kahviin tulee tympeä sivumaku tee takaisinhuuhtelu tähän tarkoitetulla pesuaineella. Ei ole muita merkkejä tullut vastaan kuin Cafiza. Purkin kyljessä on ohjeet. Puoli teelusikallista jauhetta umpifiltteriin ja takaisinhuuhtelu sillä, sitten takaisinhuuhtelu vedellä ja lopuksi valmistetaan vielä yksi espresso, joka kaadetaan pois. Samassa yhteydessä kahva ja filtteri pestään Cafizalla ja vesisäiliö tiskataan.
-Pari kertaa vuodessa tehdään kalkinpoisto esim. Cleancafilla. Litku ajetaan koneen läpi joka kautta ja huuhdellaan kunnolla. Samassa yhteydessä on hyvä irrottaa höyryputken suutin ja katsoa, että reikä on puhdas.
-Mylly puhdistetaan viikon parin välein tai kun kahvissa alkaa maistua tympeä vivahde. Papusäiliö irroitetaan ja yläterä kierretään irti. Kaikista koloista harjataan niihin jämähtänyt kahvi pois. Pölynimurilla on hyvä imaista irtopuru pois ja pienet harjat ja pullasudit ovat hyviä putsaamiseen. Älä kastele teriä, sillä ne ruostuvat helposti. Papusäiliön voi pestä ja kuivata huolellisesti ennen kiinnitystä. Annostelijallisen mallin siivet voi myös irroittaa ja pestä ja annostelijan pohjan pyyhkiä kostealla pyyhkeellä.

Rockyn asteikko vaihtelee yksilöittäin ja oikea karkeus riippuu lisäksi kahvista, sen tuoreudesta ja jopa säästä, joten mitään numeroa ei voi antaa. Jauhatus on oikea kun shotin valuminen kestää sen 25-30 sekuntia. Hienosäätö sään mukaan tai kahvin vanhetessa on sitten aina yksi pykälä suuntaan tai toiseen.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 30, 2008, 08:33:27 ap kirjoittanut Esa »
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #5 : Lokakuu 30, 2008, 08:35:13 ap »

-Kerran viikossa tai kun kahviin tulee tympeä sivumaku tee takaisinhuuhtelu tähän tarkoitetulla pesuaineella. Ei ole muita merkkejä tullut vastaan kuin Cafiza. Purkin kyljessä on ohjeet. Puoli teelusikallista jauhetta umpifiltteriin ja takaisinhuuhtelu sillä, sitten takaisinhuuhtelu vedellä ja lopuksi valmistetaan vielä yksi espresso, joka kaadetaan pois. Samassa yhteydessä kahva ja filtteri pestään Cafizalla ja vesisäiliö tiskataan.

Puly Cafe on se toinen yleinen merkki. Takaisinhuuhtelua tehostaa huomattavasti jos antaa liuoksen seistä hetken aikaa sisällä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #6 : Lokakuu 30, 2008, 12:47:28 ip »

Nuo ovat hyvät ohjeet. itse kun käytän pulycafea toimin yleensäsiten, että otan suihkusihdit yms. irti ja teen takaisinhuuntetelun parin kertaa (=kunnes 3-tieventtiliistä tulee vaahtoa tippakaukaloon) ja jätän sihdin kiinni & muhimaan siksi aikaa kun tiskaan suihkusihdit.

Lisäksi höyrytyksen jälkeen on hyvä täyttää boileri vedellä: vesipumppu päälle (se kesimmäinen kytkin) kuitenkaan päästämättä vettä, kunnes äänestä kuulee kun pumpulle alkaa tulla kuormaa (=boileri on täysi).

on normaalia, että höyrytysputkesta valuttaa jotain tippoja nestettä, sitä ei kannata vääntää hampaat irvessä, tiiviste vain menee.
Kun olet höyryttänyt ja sulkenut höyryputken, niin koneen jäähdyttyä putken venttiili ei olekaan enää sulki. ts. jokin laajenee ja supistuu lämmön mukaan. Kannattaa ennen koneen uudelleen päälle laittamista katsoa, että höyryputken venttiili on suljettu.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #7 : Lokakuu 30, 2008, 13:00:04 ip »

Lisäksi höyrytyksen jälkeen on hyvä täyttää boileri vedellä: vesipumppu päälle (se kesimmäinen kytkin) kuitenkaan päästämättä vettä, kunnes äänestä kuulee kun pumpulle alkaa tulla kuormaa (=boileri on täysi).

Itse olen ymmärtänyt niin että tässä pitäisi nimenomaan aina pitää höyryhana auki niin että sieltä alkaa juosta vettä ulos? Tällöinhän ei turhaan kuormiteta pumppua eikä boileriin jää mitään "ilma/vesihöyrytaskuja". Tietysti tuossa joutuu ottamaan putkesta tulevat vedet tippa-altaaseen taikka erilliseen astiaan - mutta ei varmaankaan ole liian hankalaa (ja samalla tulee huuhdeltua höyryputkikin vedellä).
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #8 : Lokakuu 30, 2008, 13:46:07 ip »

No, ilmaahan siellä boilerissa ei ole, jos ei ole mennyt alipaineelle, vaan vettä ja höyryä. Tietty vedestä aina vähän kuplii liuenneita kaasuja. Kun boilerin täyttää hana kiinni, lämpötilan lasku ja paineen nousu tiivistää höyryn vedeksi. Pumppukaan ei kärsi, jos ei suotta pitkään jurruta täydellä paineella. Pumpun kannalta tämmöinen sulkua vasten ajaminen ei juuri eroa uutosta. Samalla paineella ajetaan ja saman verran vettä virtaa pumpun läpi, menipä virtauksesta ylivirtausventtiilin kautta vain pieni osa tai kaikki. Mutta sen putken puhdistuksen kannalta on hyvä juoksuttaa.
Kirjattu

mocca

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #9 : Marraskuu 27, 2008, 20:16:16 ip »

Pari kysymystä tässä tullut mieleen..

1. Kun vaahdottaa pienempiä määriä maitoa (yhteen capuun), tuntuu/maistuu siltä että maidon sekaan joutuu vettä. Pitäisiköhän yrittää vaan päästellä kauemmin kondensoitunutta vettä pois vai mikä vialla?

2. Miten se Rockyn yläterä (?) lähtee irti? Jos haluaa tehdä Rockylle perus puhdistuksen.

3. Kuinka kauan has beanista ostettujen papujen pitäisi säilyä hyvänä pussin avaamisen jälkeen? Tuntuu että jo viikon kuluttua pussin avaamisesta alkaa maistua hieman tympeälle. Vasta-avatusta pussista tulee suorastaan jumalallisia shotteja (has bean premium blend)  :-* Saako sieltä muuten jotain tummempaa paahtoa kun olen lukenut että has beanin pavut ovat melko vaalea paahtoisia ja kuulemma vähän hankalia sen takia.
Kirjattu
Silvia (pid) & Rocky

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #10 : Marraskuu 28, 2008, 06:55:57 ap »

1. Toki kannattaa tuota kokeilla. Itse yleensä teen vain yhteen annokseen enkä ole veden makua huomannut. Tosin maitoa laitan ehkä reilummin, sillä enemmän sitä tulee pois heitettyä kuin kuppiin laitettua.

2. En tähän hätään löydä kunnon ohjeita, mutta purkaminen kannattaa tehdä ajatuksella. Ensin tietysti puhdistat kaikki näkyvät osat kahvista niin hyvin kuin voit. Sitten säädät Rockyn nollille, panet tarkkaan merkille missä kohtaa ruuvit ovat, irrott ruuvit, nostat säiliön pois, siellä alapuolella on stopparina hieman väännetty ruuvi, sen jätät paikoilleen säiliön pohjaan. Sitten lähdet kiertämään metallista yläosaa/yläterää vastapäivään, se on todella pienellä nousulla eli joudut kiertämään todella monta kierrosta.

Sitten vain puhdistat pienellä harjalla terän, kierteet yläterästä, säiliön puoleiset kierteet ja sen alaterän. Sen irrottamiseen en ole itse ryhtynyt, kun se onnistuu melko hyvin päältäpäinkin.

3. Huooksihan ne menevät melko nopeasti. Itse käytän kolmanneksen kerrallaan noin viikon aikana, pussin suljen tiiviisti ja laitan vielä ilmatiiviiseen purkkiin. Espresso premium blend paahdetaan vähän vaaleammaksi, mutta esimerkiksi Toba Sulawesi on todella tummaksi paahdettu. Siinä on öljyä reilusti pavun pinnalla.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #11 : Marraskuu 28, 2008, 14:22:32 ip »

1. Kyllä kannattaa koittaa vähän reilummin päästellä höyryä ennen kuin aloittaa. On se höyry kuivempaa sen jälkeen. Parhaaseen tulokseen pääsee kun aloittaa höyrytyksen niin ettei punainen valo ehdi sammua, ja valo pysyy päällä koko höyrytyksen ajan. Lisäksi sopivan kokoinen kannu varmaan auttaa, jos yrittää höyryttää hyvin pientä määrää maitoa isossa pönikässä niin tulos voi olla vetisen oloinen (vaikkei vettä sekaan menisikään).

2. Foorumihaulla varmasti löytyy täältäkin ohjeet tai linkki. Coffeegeekissä on julkaistu hienot kuva kuvalta -ohjeet joita itse noudatin kun tein ekan puhdistuksen, ja se oli helppoa kuin mikä.

3. Tuo on ilmeisesti makuasia, että miten nopeasti alkaa maistua tympeältä. Itseäni ei viikko vielä pahemmin haittaa. Voisit hankkia pienen ilmatiiviin rasian (tyyppiä "tiiviö" joita ainakin vapaavalinnassa myydään), ja pistää avattuasi esim. puolet pussin sisällöstä siihen. Pitäisi hidastaa tuota huonoksi menoa.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #12 : Marraskuu 28, 2008, 14:24:41 ip »

Kaikki höyryhän tiivistyy vedeksi sinne maidon joukkoon. Tietenkin pitää laskea höyryä niin kauan että se on kuivaa, ei höyryputki saa vesipisaroita räkiä enää höyrytyksessä, mutta jonkinasteinen laimeneminen kuuluu siis asiaan.
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #13 : Marraskuu 28, 2008, 20:47:31 ip »

Kaikki höyryhän tiivistyy vedeksi sinne maidon joukkoon. Tietenkin pitää laskea höyryä niin kauan että se on kuivaa, ei höyryputki saa vesipisaroita räkiä enää höyrytyksessä, mutta jonkinasteinen laimeneminen kuuluu siis asiaan.

Oman kokemusteni perusteella sanoisin, että pidemmän käyttötauon jälkeen höyryä joutuu laskemaan aika kauan, että se on kuivaa. Kun taas iltapäivällä aikaa ei kulu kovin paljoa, jos aamulla on maitoa höyryttänyt...

Itse käytän lasista puolen litran kannua, siihen on hyvä laskea höyryt ja toisaalta lopuksi puhdistettaessa gruppoa harjalla on helpompaa, että puhdistusvesi valuu helposti tyhjennettävään kannuun (kuin ritilään).
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kysyttävää uudesta Silviasta ja Rockysta
« Vastaus #14 : Marraskuu 28, 2008, 21:07:00 ip »

Suosittelen kyllä metallista kannua. Lasikannun voi saada rikki höyryllä ja kuumalla vedellä.
Kirjattu