Oma kokemukseni on, että noilla kahviautomaateilla, jota tuo krupsin EA8050 edustaa saa kyllä jotain espresson (ja maidon kanssa capuccinon/latten) tapaista litkua aikaiseksi, mutta mitenkään erityisen hyvää se ei kyllä ole ollut. Todella vetisen makuista ja itse ehkä vertaisin sitä maultaan lähemmäs vahvaa suodatinkahvia kuin espressoa. Meillä on tuollainen krupsin automaatti töissä ja huonon kahvin lisäksi oma kokemukseni on, että laite on myös todella vikaherkkä.
Tuo krupsin XP400 oli itselläni ensimmäinen espressokoneeni ja voin sanoa ettei siitäkään kovin hyvä maku jäänyt suuhun. Laite oli järkyttävän meluisa ja espressot olivat todella epätasalaatuisia johtuen todennäköisesti thermoblockin epätasaisesta lämmöntuotosta. Lisäksi maidon vaahdottaminen oli niin raivostuttava prosessi, että kärsivällisyys meinasi loppua useaan otteeseen, sillä kyseisen laitteen vaahdotin muistutti lähinnä maidon lämmitintä ja se lämmittäminenkin kesti ja kesti.
Itse voin TODELLA lämpimästi suositella tuohon budjettiin Soliksen SL70 espressokonetta
paineistamattomilla filttereillä (279 euroa), sillä siinä on jo kunnollinen boileri ja sille kaveriksi jokin entry-level mylly, kuten Ascaso i-mini (179e), josta itselläni on myöskin vain hyviä kokemuksia. Voin kertoa että edes kaverin 1300 euron JURA kahviautomaatti ei tee yhtä hyvää espressoa/capuccinoa kuin mitä tuolla saa väännettyä pienellä opettelulla. Maidon vaahdottaminen on myöskin vallan ihastuttavan helppo prosessi Soliksella, sillä sen tuottama höyrystysteho on hintaluokassaan aivan omaa luokkaansa (verrattuna esim samanhintaisiin gaggia evolutioniin ja ascason espressokoneeseen). Kahden capuccinon maito vaahdottuu noin puolessa minuutissa.
Tuo mylly on muuten todella tärkeä osa hyvän kahvin valmistusta ja olen itsekin valmis vannomaan tällä foorumilla vallalla olevaan käsitykseen, että jos haluaa parempaa kahvia niin enimmäisenä kannattaa hankkia/vaihtaa mylly. Ilman kunnon myllyä markettipurujen varassa ei tuolla soliksellakaan hirveästi tee mitään varsinkaan noilla paineistamattomilla filttereillä. Jos on mahdollista jauhattaa kahvinsa asiantuntijalla aina ostaessa (esim. Parhiala, Caffi, Kaffecentralen) niin se varmasti helpottaa tilannetta.
Loppuyhteenvetona voisin todeta, että jos haluat hyvää espressoa ja espressopohjaisia juomia, niin hanki solis ja opettele käyttämään sitä kunnolla. Tältäkin sivustolta löytyy hyvät ohjeet kuinka espressoa valmistetaan puoliautomaattisella koneella.
Tuo tavallisen kahvin keittäminen varmaan kannattaa edelleen hoitaa sillä vanhalla kunnon kahvinkeittimellä tai opettaa appiukkokin espresson maailmaan esim espresso lungolla. Kaakao taasen ei oikein liity asiaan millään tavalla, paitsi että voihan tuolla laitteella lämmittää ja vaahdottaa maidon kaakaota varten