Sumatra Lingtong Wahana Multi Pack 3 x 250gEli paketeissa samaa papua kolmella eri tavalla prosessoituna ja paahdettuna.
Washed prosessi on yleinen amerikassa kun taas natural on yleisempi aasiassa/indonesiassa. Ainakin tämmöinen mielikuva minulla on.
Videblogissaan Steve kertoi mitä eroja hän löytää näiden eri papujen välillä. Tunnustettava se on, että jopa vajavaisella makuaistilla varustettu henkilö, kuten meikäinen, maistaa oleellisia eroja noiden kahvien välillä.
WashedSelkeästi kevein ja väliamerikkalaisille kahveille tyypillistä hapokkuutta, ei kuitenkaan mitenkään häiritsevässä määrin. Aavistuksen liian kevyt makuuni
Pulped NaturalSuosikkini näistä kolmesta. Tasapainoinen kokonaisuus, ei liian kevyt eikä liian tuhti. Häpokkuus ei tuo itseään esiin, silti sitä on hieman taustalla. Vivahteikas maku jota maistelee suussa vielä pitkään espresson juotuaankin.
NaturalTuhti, maanläheinen/earthy(?). Jopa liiankin earthy, ei ihan yhtä paljon kuin mitä syksyllä Turusta ostetussa monsoon malabarissa. Hapokkuus loistaa poissaolollaan, liian tuhti espressoksi. Cappuchinossa OK.
Eroja siis on, mutta ovatko erot prosessoinnista vai paahtoasteesta? Washed on vaalein, pulped natural sen jälkeen ja natural on tummin. Naturalissa joissakin pavuissa näkyy hieman pintaan noussutta rasvaisuutta, mutta yleisesti ottaen ei kuitenkaan täysin öljyisiä. Natural versus pulped natural paahtoero on juuri ja juuri havaittavissa, toisaalta natural versus washed eron huomaa.
Seuraavaksi maistelen millainen on tulos Natural-Washed sekoituksella 1:1 suhteessa. Saatan vielä kokeilla pulped naturalin lisäämistä joukkoon, toisaalta pulped natural on hyvää sellaisenaan, viitsiikö ottaa riskiä jossa lopputulos on vähemmän nautittava...