Toinen esimerkki on että olen tutustunut italialaisiin, jotka pitävät erinomaisena nimenomaan mutteripannulla keitettyä espressoa ja ovat mutteripannun kannattajia. Ei sekään varmaan täytä tiettyjä kriteereitä, mutta ei voi sanoa, että se olisi väärin tehtyä tai että se ei olisi espressoa.
Jos katsoo espresso -sanan etymologiaa ja historiallista taustaa, niin ei sieltä varmasti seuraa se, että ainoa espresson oikea määritelmä/valmistustapa olisi, että se tehdään vain tietyssä lämpötilassa, tietyllä paineella, uuttoajalla ym. ja että jos näitä rikotaan, niin silloin se on väärin tehtyä. :? :-)
Mutteripannulla ei tehdä espressoa vaan kahvia. Käsittääkseni italialaisetkin puhuvat siitä kahvina eivätkä espressona.
Italialaiset ovat kyllä ihan määritelleet mikä on oikea italialainen espresso:
http://www.espressoitaliano.org/index_en.asp?lang=en... ja juurikin siinä pitää olla lämpötila, paine, uuttoaika jne oikein - muussa tapauksessa se ei ole italialaista espressoa, tarkemmin noista täältä:
http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf...josta lainaus:
What characteristics - in technical detail -
are required to obtain Espresso Italiano?
The product certification aims at considering the most
important aspect: the satisfaction of the customers'
expectations of pleasure. However, the technical
specification includes test rules that can be used to answer
this question. The following are some important
conditions to obtain Espresso Italiano - though these
alone would not be adequate to fulfil the quality
requirements:
- Necessary portion of ground coffee 7 g ± 0,5
- Exit temperature of water from the unit 88°C ± 2°C
- Temperature of the drink in the cup 67°C ± 3°C
- Entry water pressure 9 bar ± 1
- Percolation time 25 seconds ± 2,5 seconds
- Viscosity at 45°C > 1,5 mPa s
- Total fat > 2 mg/ml
- Caffeine < 100 mg/cup
- Millilitres in the cup (including foam) 25 ml ± 2,5
... ja mistä nämä määritelmät tulevat? No siitä, että kun nuo muuttujat ovat suurinpiirtein kohdillaan, on todennäköisintä että saadaan aikaan juoma joka täyttää espresson tunnusmerkit. Ja se
todella on ihan erillaista ainetta kuin mitä esimerkiksi mutteripannulla saadaan aikaan. En minäkään tuota uskonut ennenkuin maistoin.
Lisäys: Painotetaan asiaa vielä seuraavalla, noilta sivuilta löytyneeltä lausahduksella: "Espresso is one of the most copied products, typically with very poor results. Often the word espresso is used to evoke the Italian style and spirit and is associated to poor quality coffee blends or drinks which have nothing to share with that little cup able to offer a long lasting and superfine pleasure."