Olet tätä aiemminkin maininnut useaan otteeseen, enkä sinällään epäile sanaasi. Mutta onko asian tosiaan noin yksinkertainen? Onhan manuaalikoneetkin käytännössä monasti melkeinpä toistensa klooneja ja silti niiden tuottaman kahvin laatu vaihtelee melkoisesti.
Kuten on käynyt usein ilmi, en tunne hyvälaatuisia manuaalikoneita. Mutta varmaankin jokaisesta löytyy boileri, lämmitysvastuksia ja jonkinlainen pumppu. Sitten koneen ulkopuolella on asioita, kuten jauhaminen ja tamppaaminen. Ja lopuksi se tärkeä osa, eli uutto. Näin ollen prosessista melkoinen osa tapahtuu koneen "ulkopuolella".
Täysautomaatissa valtaosa näistä prosessin osista on koottu yhteen nippuun, nimeltään uuttoyksikkö. Jos uuttoyksikkö on identtinen, niin suurin osa prosessin osista on identtisiä. Esim. kaikki Krupsit tekevät "Krups-kahvia", kaikki Eugsterit (Jura, Siemens ja ziljoona muuta) tekevät "Jura-kahvia".
Olen luullut, että manuaalikoneissa on hyvin tärkeää, että kone säilyttää halutun veden lämpötilan uuttoprosessin aikana. Sama koskee pumpun paineen stabiilisuutta. Nämä ovat ilmeisesti vaikeita tavoitteita, koska koneissa on niinkin suuria eroja. Mutta jos kaksi erilaista konetta pystyisivät tähän saavutukseen, niin en osaa kuvitella miten kahveissa voisi enää olla "laiteperäisiä" makueroja. Sellainen menee mielestäni "placebon" piikkiin. Voin olla väärässä, joku asiantuntija tuntee tämän paremmin.
Entä täysautomaattien erot. Uuttoyksikön ulkopuolelle jäävät kahvin jauhaminen ja veden lämmitys. Jos laite on hyvä ja kallis (esim. Krupsin XP9000). niin se saattaa käyttää normaalia hienompaa jauhatusta. Tämä lienee yksiselitteisesti hyvä asia maun kannalta. Jotta laite voisi näin tehdä, kahvin kulkureitti on rakennettava erilaisella metodilla ja hyvin varmaksi, ettei kone sotkisi itseään. Siksi tällaista löytyy lähinnä laitteista, joiden ovh:t huitelevat jossain 1500-2000 eurossa.
Toinen asia on veden lämmitys. Voidaan käyttää halpoja "thermoblock boilereita" tai kalliita elementtejä. Teho, paino ja rakenne vaikuttavat veden lämpötilan stabiilisuuteen. Saeco/Gaggia olivat oikeita boilerikoneita, ne ovat eri asia. ("Thermoblock boiler" on yleinen, teknisen kaupan katalogeissa käytetty nimitys. Mielestäni hirmuisen harhaanjohtava. Tässä se on lähinnä puujalkavitsinä.)
Siten edullisen pään Siemens, Jura, etc. tekevät hyvin samanlaista kahvia. Mutta 500 euron Siemens ja 2000 euron Jura jo poikkeavat toisistaan.