http://cooking.stackexchange.com/questions/21902/what-happens-when-you-mix-whiskey-and-water
Tuossa tuo parhaaksi äänestetty vastaus selittää aika hyvin mitä tapahtuu kun lisätään vettä.
Jokainen juo juomansa sillä tavalla kun parhaansa näkee, minusta vesi tuppaa laimentamaan viskiä liikaa, tai sitten sillä ei ole mitään virkaa. Tynnyrivahvuiset kyllä monesti hieman hyötyy vedestä.
"Rachel Barrie, whose scientific background includes a 1st class Honours degree in Chemistry and a stint as a Research Scientist at the Scotch Whisky Research Institute, explains that when water is added to whisky, certain physicochemical changes occur in the glass some of which you can see, smell and taste:
•SEE. Viscimetric whorls develop. These are the eddies and threads created when fluids of different viscosities mix.
•SMELL. As the alcohol and water combine, energy is released and the temperature of the liquid is initially increased by about 2º C (an exothermic reaction), allowing the liquid to ‘open up’ and release more of the volatile aromas. By reducing the higher alcohol strength, it enables our sense of smell to work better and the aroma paradoxically seems to increase in intensity when first adding water.
•TASTE. The addition of water and the dropping of the alcohol strength creates a ‘cooling’ effect on the tongue and makes us more receptive to salty and fruity tastes, rather than sweet and spicy.
"
Toisin sanoen vedellä on kemiallinen funktio, joka ei synny lisäämättä vettä. Toisin sanoen ilman tuota viski ei anna kaikkia aromejaan, jos tuon nyt oikein käsitin. Tietysti kaikenlaiset rituaalit on kivoja, mutta on aina hyväksi tietää mihin ne perustuvat, sanoo hän ikään kuin itseään opastaen..Kokemuksen mukaan maku muuttuu veden määrän kasvaessa, kunnes alkaa jossain vaiheessa latistua. Nähtävästi tämä määräytyy henk.koht makuaistin mukaan, sillä esim. vaimolle on ihan sama onko vettä lasissa 2 pisaraa vai 2 cl. Minä ilmeisesti käytän suhteellisen paljon vettä, makuni mukaan, mutta näin saan viskistä irti sen mitä haluan. Toisilla on toiset keinot, ehkä jopa paremmat? Mistäs sen kokeilematta tietäisi..