Dodi. Etsin aika pitkään vanhemmille sopivaa keitintä ja tämä oli se valinta.
Onnitelut uudesta koneesta!
Toinen mikä ihmetyttää on uuton painemittari, ohjekirja opastaa että n. 8,5 ja 9,2 välillä oleva paine olisi jauhatuksen puolesta ok, mutta tällä hetkellä uutossa paineet on 12 bar ja tupla tulee läpi noin 15 sekunnissa. Painemittari näyttää myös 2-3 barin painetta kun pumppu ei ole käynnissä, olettaisin että tällöin oikea lukema olisi lähempänä yhtä.
Mikäli se on ns. "Italialainen" ohjekirja, niin tuolla tarkoitetaan yleensä sitä että jauhatusta tulisi säätää niin (=karkeammalle) että paine jäisi noihin lukemiin. Käytännössä tämä taitaa kuitenkin olla mahdotonta toteuttaa (muualla kuin Italiassa?) niin että lopputulos olisi hyvä.
Tuolla 12bar pitäisi tuplakin saada tukkoon tarpeeksi hienolla jauhatuksella. Itselläni painemittari näyttää noin 5bar kun juoksuttaa vapaalla ja tuo johtuu siitä että pumpulta grupolle on matkanvarrella jos jonkinlaista kapeaa kohtaa jotka vastustavat vedenkulkua riittävästi (ja tämä näkyy paineena mittarissa/systeemissä).
Kaverilla olisi ollut lainattavissa oleva painemittari, jä kuitenkin kerjäämättä mukaan kun oli mukamas niin kiire.
Mitatkaa tuolla paine siis niin, että mittarista pääsee vettä läpi normaalin shotin nopeudella.
Vaahdotuspää näyttäisi olevan kahdella reiällä ja ainakaan eilen siitä ei tullut yhtään mitään. Pitäisi kait katsella sille sopivaa tapaa vaahdottaa.
Kannattaa aloittaa pilli syvällä maidossa, niin että maito lähtee hyvin liikkeelle ja tuoda sitten varovasti pintaan. Ja kulma saa olla melko pystysuora - yksireikäisellä Silvialla näkee vaahdotettavan kovinkin pilli kallellaan, mutta tämä ei toimi monireikäisen kanssa (yleensä) kovin hyvin - eikä ole tarvekaan.
Säädin tuon blindin kanssa vähän vajaaseen 10 bariin näin aluksi, eikös noissa yleensä ole lukemat hieman (0,5-1bar) todellista korkeammat?
Joskus jopa enemmänkin - muistelisin jostain Vibiemmen Superin kanssa nähneeni mainintaa jopa 1.5bar erosta, löytyynee H-B:n foorumeilta tuo (ja ero taisi olla erilainen riippuen siitä katsottiinko blindia vasten vai uuton aikana).
Höyryboileri oli asetettu 1,5 bariin. Vaahdotus on kyllä edelleen täysin hakusessa. Pitää varmaan ottaa fairyä ja vettä kannuun ja tutkailla pään sopivaa asentoa.
Tuota ei kannata alennella koska ei ole uuttolämpötilaan vaikutusta ja alentamalla vain yleensäottaen hankaloituu laadukkaan mikrovaahdon tekeminen.
Mukana tulleella tampperilla ei kuitenkaan tee mitään, esitys on jopa heikompi kuin Silviassa, jossa halkaisia on sentään vähän sinne päin. Arvasin tämän ja otin oman mukaan.
Itseasiassa Ranciolion Silvian kanssa toimittama muovitampperi taitaa edustaa jonkinlaista muovitampperien aatelia - ainakin mitä olen tuohon Silvian tampperiin muiden toimittamia verrannut (kaksi keitintä ja mylly) niin ovat olleet selvästi huonompilaatuisia (mm. viimeistelyltään).