Ok. Eli yhteenvetona: säilyvätkö pavut huoneenlämmössä suljetussa ei-ilmatiiviissä pussissa/purkissa sen kolme-neljä viikkoa, mutta tiiviissä venttiilipussissa kauemmin? Siis siihen asti kunnes pussi avataan. Vai onko tämä maaginen kolme-neljä viikkoa, josta kuulee puhuttavan, laskettu nimenomaan venttiilipusseille?
Koko homman idea on siis saada pavut pois kontaktista hapen kanssa. Toinen pointti asiassa on se että vastapaahdetut pavut puskevat itsestään ulos hiilidioksidia. Hiilidioksidi on happea raskaampaa ja siten jos pavut säilötään astiaan/pussiin jossa on papujen yläpuolella riittävästi tilaa, niin hiidioksidi syrjäyttää hapen astian/pussin alaosissa jossa pavut sijaitsevat. Näin pavut "pääsevät" pois happikontaktista (olettaen että siellä on riittävästi "ylätilaa" jonne se happi pääsee poistumaan - eli esim. normaalin minigrip pussin tapauksessa on parempi pitää pussi pysty- kuin vaaka-asennossa).
Tuoreet pavut siis tuottavat hiilidioksidia ja vieläpä aika paljon - noin 7-10 litraa per kilo paahdettua kahvia. Tuon venttiilin tärkein tarkoitus on estää pussia poksahtamasta tuon syntyvän hiilidioksidipaineen johdosta. Mukava sivuvaikutus tällä venttiilillä on että se laskee kaasun virtaamaan
pois pussista, jolloin jos pussia säilytetään joko pystyssä taikka vaakasuunnassa venttiili ylöspäin, niin hiilidioksidi puskee pussissa olleen hapen aika tehokkaasti ulos (ja lopuksi sieltä alkaa tulemaan pelkkää hiilidioksidia). Ei-venttiilillisessä pussissa hiilidioksidi työnti hapen pois papujen ympäriltä, mutta ei pois pussista - näin aina kun heiluttelet taikka liikauttelet vähän rajummin tuota ei-venttiilillistä pussia, niin siellä oleva happi pääsee sekoittumaan aina uudestaan papujen kanssa (kunnes sitten taas pikkuhiljaa erkanee yläosiin).
Pavut siis vanhenevat (itsestään) myös ilman hapen vaikutusta - mutta hapen aiheuttamat vanhenemisreaktiot ovat huomattavasti rajumpia. Ja sitten kun joskus avaat sen (venttiili)pussin (vaikka 3 viikon kuluttua paahtamisesta) ja kaadat siitä papuja jauhettavaksi, niin samalla pussista katoaa suuri osa suojaavasta hiilidioksidia pois. Kun nyt uudelleen suljet pussin, niin sinnepä ei sitten enää (juurikaan) ilmesty uutta hiilidioksiidia happea pavuista erottamaan.