Ehkä kirjoitin sen myös itselleni, sillä olisin tyytyväinen jos osaisin pysyä tyytyväisenä kohtuuhintaisten juomien parissa, ettei tämäkin harrastus lähtisi ihan täysin lentoon. Onhan se fakta että jos espressokoneen päädyn ostamaan, on sen rajoja pakko kokeilla ennemmin tai myöhemmin, ja siitä ei välttämättä ole paluuta.
Ei siitä ole paluuta, jos homma itselle sopii. Itselleni on kyllä käynyt niin, että kahviharrastus on johtanut kohtuuteen, eli juon kalliimpaa kahvia, mutta pienempiä määriä, eikä kahvia mene hukkaan viemmäriin. Kahviharrastuksessa on se hyvä puoli, että kahvi valmistetaan taiten täsmäannoksina, eikä sitä jää puolta kannua juomatta tai seisomaan. Itse olen tullut harrastukseen kahvi edellä. Hyvä on muistaa, etteivät kaikki kahvit toimi espressona. Mutta jos espressojuomista tykkää, on se tietenkin tavoiteltava laitteiston suunta.
Se, että kahvin valmistamiseen paneutuu, on myös prosessi, jota ei tee hutiloiden, joten kahvin valmistuskerrat ainakin minulla ovat hieman harventuneet. Joten juon kahvia vähemmän ja harvemmin, mutta laadukkaampaa.
Millaisen keitinkombon laadukkuus vaatii, on paljolti makuasia, minun mielestäni. Silti on yksi fakta: Thermoblockit voi unohtaa jaa samoin kaikki painekahvat. Tirofaux pärjää hyvin Silvialla, minä Pavoni Pro:lla. Oskulla on jo paljon järeämpi keitin jne.... Väitän, että kaikilla saa todella hyvälaatuista espressoa, kun konettaan osaa käyttää. Kaikilla saa aikaiseksi myös pahaa espressoa, jos konettaan käyttää väärin ja ostaa huonoja papuja.
Mikä sitten on pahaa tai hyvää espressoa? Sehän riippuu siitä, mihin on tottunut ja mihin pystyy vertailemaan tottumuksessaan. Minä saan mielestäni kotikaupungissani hyvää espressoa neljässä paikassa: kotonani ja kolmen ystäväni luona. Näissä neljässä paikassa on kolmen keittimen vaihtelu: Kaksi Pavoni Professionalia, yksi Pavoni Europiccola ja yksi ammattitason keitin. Nyt sielläkin saa aina hyvää kahvia, kun siellä on mylly. Kyllä kotikaupungissa on kahviloita, joissa on oikeat espressokeittimet, mutta ei niitä osata käyttää, tai sitten kahvina on Paulig.
Miksi tässä neljän ystävyksen porukassa on kolme pavonia? Siksi, että keittimen valintaan on vaikuttanut esimerkki. Yksi osti itselleen Pavonin, toinen kävi kylässä ja totesi, että sillä saa huipputasoista espressoa, niinpä toinenkin osti Pavonin jne... Yhdellä on käytetty ammattitason keitin, koska hän osti sen kolleegaltaan työpaikalla ja sai opastuksen sen k'äyttöön. Mainittakoon, että kaikki keittimet on hankittu käytettyinä. Eli kustannukset ovat olleet paljon alle lähtöhinnan.
Keittimen valinnassa on etua siitä, että joku voi opettaa sen käytön. Ei tarvitse kaikkien opetella kaikkea kantapään kautta. Osta siis sellainen budjettiisi sopiva keitin, johon saat opastuksen käyttöön. Tunnetko ketään espresso harrastajaa, tai asuuko joku foorumilainen paikkakunnallasi? Onko jollakulla keitin, joka sinua kiinnostaa jne...
Sitten taas siihen kahvin laatuun. Kun hankkii kunnon keittimen ja oppii sitä käyttämään ja kun on oppinut maistelemaan kahveja ja tunnistamaan laadun, voi tietenkin tehdä kompromisseja. Silloin ei tietenkään myöskään väitä näitä kompromissiratkaisujaan paremmiksi, kuin ne ovat. Minulla on työhuoneella thermoblock keitin ja käytän siinä esenappeja. Tähän päädyin, koska en vain voi juoda seisonutta suodatinkahvia, jota työpaikkani keittiössä on tarjolla. Yhden kelvollisen esekahvin olen löytänyt. Työpaikalla minulla ei ole tilaa myllylle ja kunnon keittimelle. En myöskään viitsi sotkea työhuonetta, kun keitin ei mahdu sinne keittiöön. Siksi siis kompromissi. Työpaikallani en siis saa hyvää espressoa, mutta kelvollista espresson kaltaista kahvia, jota juon mieluummin kuin seisonutta Juhlamokkaa. Tällaisetkin valinnat vaikuttavat laitehankintaan, sitten kun tietää mitä tekee ja miksi. Kyllähän tuokin thermoblock keitin saa myyntisivuilla huippupalautteita, mutta en minä voi niitä sille rehellisyyden nimissä antaa.
Itse asiassa olen yllättynyt siitä, miten eri mieltä kahvin hyvyydestä voi olla. Makuasiat ovat niin tavattoman suhteellisia ja riippuvaisia tottumuksesta. Siksi keitintä valitessa on aina etua siitä, että on joku kokemus keittimestä ja sillä keitetystä kahvista, sekä joku opastamassa käytön alkuun, jos ei itsellä ole kokemusta.