Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: akallio - Heinäkuu 11, 2007, 16:49:57 ip
-
Itse en ole käyttänyt riisiä puhdistukseen (kuin pari kertaa joskus aikoinaan), mutta kun tämä aihe taas nousi esille täälläkin niin päätin huvikseni vähän kokeilla. Alla kuvia kokeilun uhrista, eli Mazzer Mini-E:n yläteristä.
-
Kuva teristä ennen puhdistusta.
-
Lähikuva teristä ennen puhdistusta.
-
Kuva teristä heti riisin ajon jälkeen.
-
Lähikuva teristä heti riisin ajon jälkeen.
-
Kuva teristä riisin ja "huuhtelun" jälkeen.
-
Lähikuva teristä riisin ja "huuhtelun" jälkeen.
-
Kuva teristä käsin tehdyn puhdistuksen jälkeen.
-
Lähikuva teristä käsin tehdyn puhdistuksen jälkeen.
-
Mitä noista voi sitten päätellä? Riisin ajon jälkeen terät näyttävät puhtaammilta. Riisinjämiä on reilusti, mutta kun perään ajetaan hieman papuja läpi, niin ne näyttäisivät kaikkoavan täysin.
Kuvista ei näe (eikä muutenkaan ollut havaittavissa), että kuinka hyvin kahviöljyt katoavat riisillä tai tärkkelysjämät "huuhtelupavuilla".
Selvää ainakin, että lopputuloksessa kunnon jynssäys voittaa riisin kymmenen nolla. Mutta onko riisi kuitenkin ihan kelpo vaihtoehto, jos ei jaksa ruveta myllyä purkamaan? Näiden perusteella ei sitä oikein osaa sanoa, pieni kokeilu ei tuota kumonnut mutta ei myöskään varmentanut.
-
Vielä itse operaatiosta: aluksi pitää todeta, että tämä oli kyllä viimeinen kerta kun riisiä myllyyni laitan. Minulla ei ollut pehmeämpää pikariisiä, joten käytin ihan tavallista. Kun mylly rouhi riisiä oli ääni todella karmaiseva - riisi kun on paljon kovempaa kuin kahvipavut.
Jauhatus oli varsin karkea, koska hienommalla mylly jumahti. Karkealla jauhatuksella läpi tuli kokonaisia jyviä. En todellakaan tykkää ajatuksesta, että kokonaiset jyvät muljautuvat terien välissä ja ehkä vääntävät niitä kieroon. Lisäksi noin karkealla riisi lensi ulos myllystä melkoista vauhtia ja sotku oli kohtuullinen.
Näistä syistä en itse suosittelisi riisiä. Ainakin tavallinen riisi on niin kovaa kamaa, että sen laittaminen myllyyn ei välttämättä ole pidemmän päälle täysin harmitonta. Lisäksi kaikkine huuhteluineen ja loppusiivouksineen operaatio ei vaikuttanut juurikaan nopeammalta kuin myllyn avaaminen, ja lopputulos kuitenkin oli selvästi huonompi. Ja lopuksi, myllyn näprääminen on kivaa, kun taas sen karsean jyrsinnän kuunteleminen ei. :)
Olen aikaisemmin kokeillut pikariisiä Minimokassa. Muistakuvani on, että se ei ainakaan kuulostanut ihan yhtä pahalta...
-
Mitenkäs viisaammat ajattelette kaurahiutaleista? On ainakin riisiä pehmeämpää ja tuntuisi vetävän pahimmat rasvat mukanaan. Vaatii jälkeensä perusteellisen harjauksen ja imuroinnin, mutta minulla ainakin lopputulos näyttää ihan hyvältä.
-
Kiitokset kuvista!
Selvää ainakin, että lopputuloksessa kunnon jynssäys voittaa riisin kymmenen nolla. Mutta onko riisi kuitenkin ihan kelpo vaihtoehto, jos ei jaksa ruveta myllyä purkamaan?
Purkaminen ja käsin puhdistus on aina paras vaihtoehto. Mitäs välineitä käytit tuohon jynssäämiseen? Varmaankin jotakin harjaa (hammasharja? kupariharja?)? On nimittäin todella siistiä jälkeä...
tämä oli kyllä viimeinen kerta kun riisiä myllyyni laitan. Minulla ei ollut pehmeämpää pikariisiä, joten käytin ihan tavallista. Kun mylly rouhi riisiä oli ääni todella karmaiseva - riisi kun on paljon kovempaa kuin kahvipavut.
Juu, ikinä ja missään tapauksessa en tavallista riisiä myllyyn laittaisi. Pikariisi on huomattavasti pehmeämpää, eli se on kyllä ok ja lisäksi ymmärtääkseni imee noita kahvirasvoja paremmin, mutta toisaalta noita jämiä jää myllyyn puhdistuksen jälkeen.
Olisi kiva muuten nähdä kuvat myös Grindz puhdistustableteilla tehdyn puhdistuksen jälkeen. Tulos on samaa luokkaa kuin pikariisillä, mutta tuota jälkisiivousta ja -huuhtelua on minimaalisesti (ja noiden tableteiden jämät ovat harmittomia ja mauttomia).
Mitenkäs viisaammat ajattelette kaurahiutaleista? On ainakin riisiä pehmeämpää ja tuntuisi vetävän pahimmat rasvat mukanaan. Vaatii jälkeensä perusteellisen harjauksen ja imuroinnin, mutta minulla ainakin lopputulos näyttää ihan hyvältä.
Enpä menisi kaurahiutaleita myllyyni laittamaan. Nekin toki toimivat ja huokoisena imevät rasvoja hyvin. Ongelmana on se, ettäa kaurahiutaleet ovat turhankin pehmeitä ja jättävät jälkeensä oman ei-toivottavan sotkunsa (ja kuten itse mainitsikin, on perusteellinen harjaus kuitenkin tarpeen).
T. Teme
-
Purkaminen ja käsin puhdistus on aina paras vaihtoehto. Mitäs välineitä käytit tuohon jynssäämiseen? Varmaankin jotakin harjaa (hammasharja? kupariharja?)? On nimittäin todella siistiä jälkeä...
Kupariharjaa käytin. Enkä edes tehnyt tuota mitenkään tavallista tarkemmin, yläterät vaan saa hyvin siisteiksi perusharjauksella. Alaterien kanssa on vähän hankalampaa.
Juu, ikinä ja missään tapauksessa en tavallista riisiä myllyyn laittaisi. Pikariisi on huomattavasti pehmeämpää, eli se on kyllä ok ja lisäksi ymmärtääkseni imee noita kahvirasvoja paremmin, mutta toisaalta noita jämiä jää myllyyn puhdistuksen jälkeen.
Oma muistikuvani on, että oli se pikariisikin hyvin kovaa kamaa kahvipapuihin verrattuna. Mutta tosiaan, jos riisiä käyttää niin ehdottomasti pikariisiä.
Olisi kiva muuten nähdä kuvat myös Grindz puhdistustableteilla tehdyn puhdistuksen jälkeen. Tulos on samaa luokkaa kuin pikariisillä, mutta tuota jälkisiivousta ja -huuhtelua on minimaalisesti (ja noiden tableteiden jämät ovat harmittomia ja mauttomia).
Ovat myös kahvipavun kokoisia ja muotoisia, joten luulisin että eivät yhtä helposti junttaudu terien väliin.
Mitenkäs viisaammat ajattelette kaurahiutaleista? On ainakin riisiä pehmeämpää ja tuntuisi vetävän pahimmat rasvat mukanaan. Vaatii jälkeensä perusteellisen harjauksen ja imuroinnin, mutta minulla ainakin lopputulos näyttää ihan hyvältä.
Tarkoitatko että mylly pitää lopuksi avata ja putsata? Eikös silloin ole sama tehdä koko operaatio käsin? Kun käytössä on imuri ja oikeanlainen harja (proteesiharja ehkä paras?), niin putsaus tapahtuu varsin nopeasti.
-
Niin, riisi ja pikariisi ovat aivan eri kamaa. Tavallista riisiä ei tosiaankaan pidä myllyyn laittaa, se on liian kovaa ja voi vaurioittaa teriä. Pikariisiä voi jauhaa, ja sillä lähtee isoimmat. Käytän joskus kun ei jaksa/ehdi puhdistaa vielä kunnolla.
-
akallio wrote:
Tarkoitatko että mylly pitää lopuksi avata ja putsata? Eikös silloin ole sama tehdä koko operaatio käsin? Kun käytössä on imuri ja oikeanlainen harja (proteesiharja ehkä paras?), niin putsaus tapahtuu varsin nopeasti.
No ei siis mitään hullua jynssäystä. Riittää kun imurilla vetää valkoisen pölyn pois. Pitäisi olla ehkä se kunnon harja, niin homma hoituisi sillä helposti.
/Arto
-
Tuosta harjan käytöstä vielä jotain. Sain vaimon veljeltä pari messinkistä pikkuharjaa myllyn puhdistusta varten. Kokeilin harjaa tänään ja kas kummaa, myllyn puhdistukseen käytetty aika väheni kolmannekseen entisestä. Ja mikä tärkeintä, helposti pienellä vaivalla todella puhdasta jälkeä!
Harjat ovat siis messinkiharjaksilla varustettuja puuvartisia n. 13 cm pitkiä. Messinki taitaa olla vielä hellävaraisempi myllyn terille kuin kupari, mutta armottoman tehokas kahvimöhnälle jota kertyy myllyn sisuksiin. Suosittelen lämpimästi! Harjaa luulisi saavan Wurthilta kun siinä Wurth lukee, ja tuotenumerokin löytyy: 7155158.
-
Ajan puutteesta johtuen kokeilin eilen tuota riisiä Macap M4 (stepless doser) puhdistukseen. Riisinä käytin pikariisiä ja kyllä sai riisi kyytiä. Vaikka mylly oli melko hienolla jauhatuksella niin riisi "lensi" myllyn läpi.
Kohtalainen määrä kahvinjämää tuli riisin mukana vaikka olin paineilmalla yrittänyt saada enimmät kahvit pois ennen riisiä.
Tuli vaihdettua kahvilaatu samalla joten aikas mahdoton on sanoa vaikutusta.
Mutta tuskinpa tuo ainakaan huononpaan suuntaan meni... :)
Tuli samalla mieleen joidenkin "erikois"liikkeiden myllyt joita käytetään asiakakkaiden kahvien jauhamiseen.... ainakin Vaasalaisilla liikkeillä myllyt ei kiillä puhtauttaan. Taitaa olla muutaman vuoden töhnät sisälle. Siinä saa sitten kaupan päälle makua "menneisyydestä" kahviinsa....
//Kalle