Nyt kesäaikaan on tullut pieneksi ongelmaksi papujen tuoreus, kun aina välillä on ihan välttämätön pakko hiukan lomailla ja käydä paatilla ym.
Merellä olen keitellyt "ylijäämäpapuja" mutterikeittimellä kohtuullisella menestyksellä. Siihen olen käyttänyt vähän espressoa karkeampaa jauhatusta ja siihen on sitten ollut tyytyminen, aika hyvääkin välillä.
Sitten kun palataan kotiin, niin pavut on pussissaan kuivuneet, jääkaapissa olevat muuten vaan vanhoja ja niin edelleen.
Meinasin rikkoa myllyni, kun en millään saanut valuma-aikaa kasvatettua ja lopuksi älläsin, että pavut vaan on kuivia ja vanhoja.
Olen täältä lukenut, että jonkinlainen ratkaisu (akallio) on viskata pussit pakkaseen... Se varmaan onkin aika hyvä kikka, varsinkin, jos pakkaus on enempi, tai vähempi avaamaton.
Ensi kerralla, kun tulen mereltä kotiin, olen ajatellut kokella kikka 5:ttä:
Minulla on siinä keittimen vieressä sellainen "limsakone" jolla valmistan vissyä. Pulloja on kierrossa monta. Aina otan jääkaapista kylmän pullon, johon on mineraalit liuotettu aiemmin. Siihen sitten hiilidioksiidit perään ja juontiosastoon.
No, kun kerran kahvinpapujen vihollisia ovat a) happi ja b) rasvojen härskiintyminen, NIIN ajattelin tyhmyyttäni, että mitäs jos laitan kesken käyttöä olevan papusatsin tuollaiseen litran pulloon. Tungen sinne sitten hiilidioksiidia aikani, suljen putelin tiukkaan ja laitan sen jääkaappiin kylmään kohtaan, tai jopa pakkaseen (rikkoutuukohan joku solukko) ?
Tällä tavalla luulisi ainakin eliminoituvan hapen pahentava vaikutus. Hiilidioksidin ei ainakaan luulisi vähenevän?
Limukoneen käyttöalue laajenisi mukavasti ja ehkä saisi kotiin palattua paremman kahvin, kun ei tarvisi kuivista ja pilallisista yrittää...
Tuntuisko yrittämisen arvoiselta ?
O.K.