Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: samis - Joulukuu 14, 2015, 14:51:22 ip
-
Tervehdys!
Melkein 10 vuotta Ranchilion Rocky (annostelijalla) myllyä käyttäneenä päätin päivittää sen. Uusi mylly on Quamar M80E. Olen nyt pistänyt Quamarista n. 1,5 kiloa papua läpi enkä ole vieläkään päässyt kiinni sen sielunelämään. Suurin ongelma on lähinnä se että shotin toistettavuus tuntuu olevan täysin arpapeliä. Kun karkeutta säätää niin tulos voi olla täysin päinvastainen kuin oletuksena olisi. Logiikka tuntuu puuttuvan täysin. Rockyllä voi samalla myllyn asetuksella vetää samanlaisia shotteja vaikka koko päivän ja papulaatua vaihdettaessa muutamalla yrityksellä saa jauhatuksen kohdilleen. Olisiko jollain kokemusta kyseisestä Quamarista? Kiittäen kaikesta avusta.
-
Varmaan vähä turha kysymys, mutta ihan varmuuden vuoksi, että grammamäärä sinulla on lienee aina sama? Niiku punnittu?
Toinen, että jauhe näyttää kuitenkin silmämääräisesti tasaisehkolta?
-
Määrä on punnittu ja sama on. Jauhekin näyttäisi ja tuntuisi olevan tasalaatuista.
-
Olisiko jollain kokemusta kyseisestä Quamarista? Kiittäen kaikesta avusta.
Kyseisestä yksilöstä ei, mutta oman Quamarin kanssa ei ole ollut ongelmia...
Olethan säätänyt karkeutta siten, että mylly jauhaa? Muuten terien väliin voi jäädä jotain papumurusia, jotka aiheuttanevat jauhatukseen jonkin verran heittoa.
Säätöhän ei myöskään heti muutenkaan vaikuta ihan täysipainoisesti, koska edellisen shotin jäljiltä vähintäänkin jokunen gramma tulee mukaan seuraavaan shottiin, ellet aina jauha muutamaa sekuntia ja heitä puruja pois.
Onko papusäiliö täynnä/lähes tyhjä, vai annosteletko shotti kerrallaan (Quamar ei välttämättä ole ihan parhaimmillaan single-dosingissa)?
1,5kg ei varmaan vielä ihan riitä sisäänajoon jos mylly on ostettu uutena. Tasaisuus paranee ajan myötä.
Parantaako weissaus tilannetta? (https://www.youtube.com/watch?v=II8v2eEJlRY (https://www.youtube.com/watch?v=II8v2eEJlRY))
-
Kerrotko vielä vähän tarkemmin millaista vaihtelua tai "arpapeliä" koneesta tulee ulos? Yleensä uusilla terillä juuri annostus vaihtelee ajastinta käytettäessä mutta jos oikein vaa'alla on punnittu (eikä vaan ajastimella jauhettu ::)) ja annostukset on about 0,2 gramman sisällä ei hirveää heittoa pitäisi olla odotettavissa.
Joskus terien kalibrointi voi aiheuttaa kaikkea mystistä mutta yleisesti shotit kyllä näyttävät ulkoisesti ihan tavallisilta.
-
Sarjaa tältä aamulta:
1) 19,3g kahvia, 25s uutto, ulos 49,5g
2) 19,3g kahvia, 25s uutto, ulos 34,5g
3) 19,1g kahvia, 25s uutto, ulos 23,5g
Myllyn asetus jokaisessa sama. Sanottakoon että ensimmäisessa varmaanikin osa pavuista oli yön yli seisseitä. Papusäiliö tyhjähkö, kuitenkin aina niin että säiliön "kurkku" peitossa. Weissausta en ole vielä kokeillut. Paakkuja ei mielestäni tule sen enempää kuin Rockyssakaan.
Osaako joku sanoa kuinka paljon Quamarista pitää jauhaa karkeuden säädön jälkeen että uusi asetus vaikauttaa täysin? Olen yleensä jauhanut 2,5-5 g säädön jälkeen ennenkuin olen uuden shotin ottanut.
Jatketaan harjoituksia.... :)
-
Oliko käytössä nakukahva? Valuman tarkastelu voisi tuoda esille mahdolliset epätasaisuudet distribuutiossa.
-
Sarjaa tältä aamulta:
1) 19,3g kahvia, 25s uutto, ulos 49,5g
2) 19,3g kahvia, 25s uutto, ulos 34,5g
3) 19,1g kahvia, 25s uutto, ulos 23,5g
Onhan tuossa jotain pielessä se on selvä.
Weissausta en ole vielä kokeillut. Paakkuja ei mielestäni tule sen enempää kuin Rockyssakaan.
Paakkujen laatu on oleellisempaa kuin määrä. Jos paakut ovat kovia, niin kyllä se voisi tuon teoriassa selittää. Tai mikä vaan kakun uutto-ongelma.
-
Nakukahva on tilauksessa. Harjoitellaan sillä ja katsotaan... Ihmetyttää vaan että myllyn vaihto tuo noin paljon muutoksia itse uutosprosessiin.
-
Nakukahva on tilauksessa. Harjoitellaan sillä ja katsotaan... Ihmetyttää vaan että myllyn vaihto tuo noin paljon muutoksia itse uutosprosessiin.
Eipä siinä oikeastaan ole mitään ihmetyttävää, vaan niin se oikeasti pitääkin mennä. Mylly kun on espresson teossa melkeinpä se tärkein väline.
Noin suuret vaihtelut shoteissa haiskahtaa distribuutio-ongelmalta tai sitten myllyn sisältä tulee vanhaa purua sekaan, joka sekoittaa pakan aina uudestaan.
Käytäthän tuoreita papuja?
-
Itsekin vaihdoin Rockystä Quamariin ja huomasin samaa.
Distribuutiolla tuntuu olevan suurehko vaikutus siihen miten Quamarin tuotokset uuttuvat. Rocky ei ollut niin tarkka :)
Matt Pergerin juttua distribuutiosta, kyseisellä tekniikalla olen päässyt parempiin tuloksiin.
http://www.baristahustle.com/how-to-distribute-by-tapping/ (http://www.baristahustle.com/how-to-distribute-by-tapping/)
Mulla uutot tasaantuivat huomattavasti, kun vaihdoin IMS:n suihkusihtiin Silvian vakiosta, joka jakaa veden kahvikakun päälle ainakin omasta mielestä tasaisemmin.
-
Käytäthän tuoreita papuja?
Itse en kyllä ainakaan ole tuollaisia tupla nopeita valumia saanut aikaan vanhoillakaan pavuilla. Siis samaan papuun verrattuna toki.
-
http://www.baristahustle.com/how-to-distribute-by-tapping/ (http://www.baristahustle.com/how-to-distribute-by-tapping/)
Kannattaakohan tuota "horizontal" metodia oikeasti käyttää? Tai siis omana pelkona ainakin on, että vinossa ja sivusta kolistellessa se distribuutio ei olisi aidosti tasainen, vaan erilainen napautuksen puolella ja vastakkaisella laidalla vaikka pinnalta kaikki näyttäisi jakautuvan tasaisesti?
Vai onko se sittenkin jostain syystä viisaampi yhdistettynä "verticaliin", kuin pelkkä "vertical" yksinään?
-
Itse en kyllä ainakaan ole tuollaisia tupla nopeita valumia saanut aikaan vanhoillakaan pavuilla. Siis samaan papuun verrattuna toki.
Täysin mahdollista myllyllä, jonka distribuutio aiheuttaa ongelmia. Kokemusta on.
Erilaisia tamppausmetodeja kannattaa myös kokeilla. Mutta toki askel kerrallaan, eikä kokeile kaikkea heti ja nyt ;D
-
Täysin mahdollista myllyllä, jonka distribuutio aiheuttaa ongelmia. Kokemusta on.
Joo siis toki se on mahdollista millä tahansa myllyllä, jos kakku on syystä tai toisesta pilalla. Lähinnä ajattelin että kyllä se kakku voi vuotaa tuoreistakin pavuista. Tai minusta on vähintäänkin teorian tasolla vähän kiusallista jos saa tehtyä espressoa vain tuoreista pavuisa. Tietysti jos tosiaan ongelmat katoavat tuoreella, niin ei siinä sitten mitään jos se ei itseä haittaa.
-
Sarjaa tältä aamulta:
1) 19,3g kahvia, 25s uutto, ulos 49,5g
2) 19,3g kahvia, 25s uutto, ulos 34,5g
3) 19,1g kahvia, 25s uutto, ulos 23,5g
1. Tee samanlainen testi, mutta varmistat, että nielussa ei ole vanhojen purujen jäänteitä.
2. Tee samanlainen testi kuin kohdassa 1, mutta suoritat lisäksi huolellisen weissauksen.
Jos vielä tämän jälkeen on noin isoja eroja uuttojen välillä, on myllyssä jotakin vikaa. Pelkästään tamppausten vaihtelulla ei pitäisi noin isoja eroja tulla...
-
Jauhoin äsken omalla Quamarillani kaksi shottia (Obscuran Fazenda Rainhaa):
18,2g -> 35g
18,3g -> 35g
Molemmat valuivat lähes samassa ajassa (noin puolen sekunnin ero saattoi olla, tai sitten ei).
En weissannut, vaan käytin samaa metodia joka on pääsääntöisesti vaikuttanut toimivalta jo 8 vuotta, eli Pergerin taputteludistribuutiota.
Joskus oikein vaaleilla pavuilla, kun mennään sikatiukkaan jauhatukseen, weissaus on tarpeen. Tällä kertaa kutakuinkin medium-paahdolla ei.
Jos mikään muu ei auta, niin kannattaisikohan purkaa terät ja tarkistaa niiden kunto ja asennus silmämääräisesti? Samalla tulee eliminoitua se, ettei terien välissä ole mitään ylimääräistä ja että ne ovat kohdallaan. Youtubesta löytyy parit ohjevideot aiheesta...
-
En weissannut, vaan käytin samaa metodia joka on pääsääntöisesti vaikuttanut toimivalta jo 8 vuotta, eli Pergerin taputteludistribuutiota.
http://www.baristahustle.com/distribution-for-espresso/ (http://www.baristahustle.com/distribution-for-espresso/)
Toi "Tapping Vertically and Horizontally"?
Pidätkö tasan vaakatasossa sitä kahvaa vertikaalisissa taputteluissa? Se kahvi ei jakaudu enempää toiselle sivulle?
-
Lisätään vielä, että papusäiliössä oli noin varttikilo papuja. Tällaiset baarikäyttöön tarkoitut perinteiset italialaiset myllyt on käsittääkseni enemmän tai vähemmän suunniteltu käytettäväksi siten, että papusäiliössä on kamaa (toki voihan sitä simuloida jollain painolla vähäisemmän papumäärän päällä, jos ei halua hopperissa papuja säilyttää).
Aiempaan kysymykseen siitä, paljonko vanhoja puruja pitää ajaa ulos, niin muistelen joskus lukeneeni home-baristasta jostain keskustelusta, että max. 3g.
-
Toi "Tapping Vertically and Horizontally"?
Pidätkö tasan vaakatasossa sitä kahvaa vertikaalisissa taputteluissa? Se kahvi ei jakaudu enempää toiselle sivulle?
Tai oikeastaan tämä sama joka jo aiemmin oli mainittu:
http://www.baristahustle.com/how-to-distribute-by-tapping/
Vertikaalissa vaiheessa toki niin vaakatasossa kuin inhimillisesti mahdollista ja pari kevyttä kopausta pöytään...
-
Sarjaa tältä aamulta:
1) 19,3g kahvia, 25s uutto, ulos 49,5g
2) 19,3g kahvia, 25s uutto, ulos 34,5g
3) 19,1g kahvia, 25s uutto, ulos 23,5g
Myllyn asetus jokaisessa sama. Sanottakoon että ensimmäisessa varmaanikin osa pavuista oli yön yli seisseitä. Papusäiliö tyhjähkö, kuitenkin aina niin että säiliön "kurkku" peitossa. Weissausta en ole vielä kokeillut. Paakkuja ei mielestäni tule sen enempää kuin Rockyssakaan.
Osaako joku sanoa kuinka paljon Quamarista pitää jauhaa karkeuden säädön jälkeen että uusi asetus vaikauttaa täysin? Olen yleensä jauhanut 2,5-5 g säädön jälkeen ennenkuin olen uuden shotin ottanut.
Jatketaan harjoituksia.... :)
Oman kliinisen kokemuksen perusteella vähänkään isommista myllyistä pitää säätöjen jälkeen huuhdella ainakin yhden shotin verran ja joskus vielä enemmän. Tuosta 2,5 grammasta ei tule kuin vihaiseksi :)
Nopean googletuksen perusteella näyttäisi Quamar m80e pitävän sisällään +20 grammaa kahvia ja "nozzle" näyttää kuvissa siltä, että kyllä sinne kahvia mahtuukin. Varsinkin kun nuo shotit vaikuttaisivat hidastuvan aika selkeällä trendillä niin lienee jauhatuksen muutos syynä.
Niinkuin täällä on jo sanottu, niin kahvia pitäisi syöttää tietyllä paineella teriin tai shotit alkavat juosta nopeammin. Melkein kaikissa hoppereissa on sormisuoja tjsp, niin sen pitäisi koko ajan olla kahvin peitossa tai alkaa tulla vaihtelu. Vaihtoehtona on sitten tunkea tampperi tjsp nieluun.
-
Tai oikeastaan tämä sama joka jo aiemmin oli mainittu:
http://www.baristahustle.com/how-to-distribute-by-tapping/
Vertikaalissa vaiheessa toki niin vaakatasossa kuin inhimillisesti mahdollista ja pari kevyttä kopausta pöytään...
Ok. Itse olen weissannut ja koputellut pystysuunnassa. Voisihan tuotakin tietysti hupina opetella.
-
Nyt alkaa kyllä vahvistumaan toi "massa teoria". Kokeilin siten että otin hopperin pois, täytin nielun pavuilla ja laitoin varttikilon alumiini tampperin päälle. Kahdella 25s uutolla 2 gramman sisään uutos sen kummempia punnitsematta tai weissaamatta.
-
Oman kliinisen kokemuksen perusteella vähänkään isommista myllyistä pitää säätöjen jälkeen huuhdella ainakin yhden shotin verran ja joskus vielä enemmän. Tuosta 2,5 grammasta ei tule kuin vihaiseksi :)
Nopean googletuksen perusteella näyttäisi Quamar m80e pitävän sisällään +20 grammaa kahvia ja "nozzle" näyttää kuvissa siltä, että kyllä sinne kahvia mahtuukin. Varsinkin kun nuo shotit vaikuttaisivat hidastuvan aika selkeällä trendillä niin lienee jauhatuksen muutos syynä.
Niinkuin täällä on jo sanottu, niin kahvia pitäisi syöttää tietyllä paineella teriin tai shotit alkavat juosta nopeammin. Melkein kaikissa hoppereissa on sormisuoja tjsp, niin sen pitäisi koko ajan olla kahvin peitossa tai alkaa tulla vaihtelu. Vaihtoehtona on sitten tunkea tampperi tjsp nieluun.
Jep. Oman ransun kanssa ajan läpi n.20g. Kotikäytössä ei juurikaan merkitystä, kahvilassa hankkisin jonkin EK43:n ajamaan jauhimen virkaa ;)
Jostakin syystä tuo papujen paino hopperissa ei vaikuta niin merkittävältä tekijältä, mitä yleisesti puhutaan. Siis omassa myllyssäni. Parin napsun säätöä saattaa vaatia, mutta niin vaatii usein muutkin tekijät, vaikkapa ilmankosteus ja lämpötila yms.
-
Jep. Oman ransun kanssa ajan läpi n.20g. Kotikäytössä ei juurikaan merkitystä, kahvilassa hankkisin jonkin EK43:n ajamaan jauhimen virkaa ;)
Jostakin syystä tuo papujen paino hopperissa ei vaikuta niin merkittävältä tekijältä, mitä yleisesti puhutaan. Siis omassa myllyssäni. Parin napsun säätöä saattaa vaatia, mutta niin vaatii usein muutkin tekijät, vaikkapa ilmankosteus ja lämpötila yms.
Tietenkin aamuina joina on juuri se 30 grammaa kahvia jäljellä eskaloitui tilanne nopeasti :)
Ei kai se paino hopperissa mikään maailman tärkein asia kunhan on johdonmukainen. itse käyttelin sekä anfimia että vanhaa mazzeria ilman hopperia ja yksittäisannostuksella. Tietämättä yhtään mistä on kyse voisi jopa ajatella että yksittäisannostelu ja hienommalle jauhaminen olisi toivottavaa.
-
Vaihtoehtona on sitten tunkea tampperi tjsp nieluun.
Voi kokemattomasta tuntua sen verran epämiellyttävältä, että kokeilisin vasta jos mikään muu ei auta... ;D
-
Niin, siis myllyn nieluun.
-
Oman kliinisen kokemuksen perusteella vähänkään isommista myllyistä pitää säätöjen jälkeen huuhdella ainakin yhden shotin verran ja joskus vielä enemmän. Tuosta 2,5 grammasta ei tule kuin vihaiseksi :)
Nopean googletuksen perusteella näyttäisi Quamar m80e pitävän sisällään +20 grammaa kahvia ja "nozzle" näyttää kuvissa siltä, että kyllä sinne kahvia mahtuukin.
Jäi mietityttämään, että mistä ihmeestä oikein keksin sen kolme grammaa... ???
Guuglettamalla tuli vastaan Home-barista -keskusteluja, joissa oli mm. purettu terät ja putsattu kaikki masiinaan jäänyt kahvipuru sekä toinen linkki, jossa oli laitettu single-dosingilla sisään n. 20g ja saatu ulos n. 17g.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa kyseessä on kaikki myllyyn jäävä kahvi, siis myös se joka pakkaantuu niihin pieniin tyhjiin väleihin joita myllyssä on ja jotka kenties ehkä pysynevät siellä, kunnes mylly putsataan kunnolla purkamalla terät.
Jälkimmäisessä versiossa taas, laittamalla sisään 20g, mitään ei edes pitäisi tulla ulos jos "jäämä" on 20g? ;)
Tässä linkit, joihin törmäsin:
http://www.home-barista.com/grinders/quamar-m80e-cleaning-and-grind-retention-t36009.html
http://www.home-barista.com/grinders/coffee-in-chute-quamar-m80e-t19603.html
Single-dosing ja "normaalikäyttö" (tai laiskan miehen käyttö) toki eroavat jäämältään (retentio, miten sen nyt kääntäisi, ummetus lienee harhaanjohtavaa?). Esim. Mark Prince Ceado-arvostelussaan toteaa, että E37S:n ummetus on single dosingissa n. 3g. Standardikäytössä kutakuinkin tuplaten, mikä on täysin ymmärrettävää, kun singlettelyssä kahvia jäänee lähinnä terien jälkeisiin osiin. Standardikäytössä myös terien väliin.
Jos logiikassa mättää joku, niin kertokaa toki... Toistaiseksi aamuisin puskautan ulos vain tuon kolmisen grammaa. Säätöjen yhteydessä pidän joka tapauksessa jäitä pipossa ja teen korjauksia vasta toisen shotin jälkeen (jos ei nyt olla aivan umpimetsässä jauhatuksen kanssa. Tutun myllyn kanssa uskaltaa vähän arvailla missä mennään, mutta uudehkon myllyn kanssa ei ehkä kannata kikkailla liian aikaisin).
Ceado-arvostelu: https://www.bellabarista.co.uk/pdf/CeadoCoffeeGrinderReviewv1.5.pdf