Heipä hei ja hyvää huomenta koko ristretto.fi foorumi! Ensimmäiseksi postikseni päätin tarinoida vähän miten homma lähti käyntiin.
On tullut lähiaikoina syvennyttyä kahviin, muutamalla erikokoisella mokkapannulla olen veistellyt mokka cappuccinoa marketin espressorouheilla. Pyrin maistamaan mokan maun ennenkuin sotken siihen maitovaaahtoa. Jo tähän siirtymään olin erittäin tyytyväinen, eikä minulla ollut oikeastaan sen kummempaa syytä alkaa hifistelemään, vaan sattuipa murtumaan nilkka ja on ollut liikaa aikaa selailla näitä foorumeita, joten;
Ensin saapui Crema.fi:stä pari säkkiä papuja (lucaffe 100%arabica ja Helsingin paahtimon 50/60), Harion skerton käsimylly(nykyään muuten kumikannellinen), ja jotain siirappia.
Joutui ensin grindailemaan mokkapannuille, sillä semiautomaattilaite oli vasta tulossa. Lucaffea vasta tähän mennessä ehtinyt käyttää papuna ja kymmenkunta testikertaa osoittaisi semmoisen suht isonkokoisen grindauksen vähän lusikalla taputeltuna parhaaksi. Ei tullut ihmeempää mujua kahviin ja maku oli markettijauheita smuutimpi.
Huutonetistä huusin La Pavonin si/pw-16/pl-16/pab-16/lusso (mikä helvetti se noista nyt onkaan, erittäin nihkeästi löytyi tietoa ainakin alkuun, kun ei tiennyt tarkkaa mallia edes) joka saapui eilen.
Jeejee, paketti auki ja totean, että laitetta on tuskin koskaan pesty. Eikun purkamaan osiin ja hinkkaamaan teräsvillalla ja ruokasoodalla
Kahvan yläpuolella oleva sihti (ilmeisesti group head/gruppo?) oli varsinkin oli aivan musta sen irrotettuani, ja hinkattuani sitä meni koko laite testivalutuksilla tukkoon, joka enteilisi että pitäisi purkaa sitä kohtaa vielä enemmän. Lisäksi sameaa vettä valui jonkun verran, varmaankin olisi kalkinpoisto aiheellinen.
Ei näemmä jaksanut pysyä nukkumassa kun alkoi jo miettimään toimisiko se painekahva ilman jousta (ei toiminut, vaikka hienot cremat sieltä yli näytti valuvan). Yritin siis de-paineistaa kahvan, mutta siinä on jokin venttiili joka estää kahvia valumasta, ellei kahvassa ole jousi paikallaan
hmph, jousi takaisin paikalleen ja aamupressoja vääntämään.
Nyt aamutuplani oli aika lailla kitkerämpi kuin eiliset testini, vaikka jopa vähän löystin myllyä hienojakoisimmasta kierroksestani. Epäilen että ruokalusikka jolla jauhetut purut mittaan on tällä kertaa ollut vähän täydempi ja tulos oli siksi tujumpi. Nyt selattuani totesin ehkä muutenkin käyttäneeni hieman liikaa puruja, nyt bongasin toisesta topikista tämmöisen mittayksikön jolla ensi kerran voisi kokeilla:
"- ruokalusikallinen = 15ml = 6,5 grammaa papuja". Täytyy varmaan ensiksi pyrkiä parantamaan tulosta ihan kahvin määrällä, sitten grindauksen hienosäädöllä.
Alkuun heränneitä kysymyksiä:
Paljon suurinpiirtein mahtaa olla lusikan reunoille tasoitettu ruokalusikallinen jauhettuja papuja?
Saan parempaa maitovaahtoa tällaisella kiinasta tilaamallani pari dollaria maksaneella vaahdottimella
Osaako kukaan sanoa, mitä eroa on höyryvaahdottamisella ja vatkaamisella? Ainakin juuri semmoinen muhkea paksu vaahto on helpompi patterivatkaimella.
Vaikka aamun ensimmäinen oli hyvinkin kitkerä/vahva maultaan, lisättyäni maitovaahtoa maku oli erittäinkin hyvä, jopa parempi kuin aiemmat cappuccinoni. Lieneekö kieleni jo tottunut mokkakahvin vahvaan makuun vai onko mitään perää jopa tehdä vähän vahvempia pressoja maitokahveihin. Lienee kuitenkin makuasia?
Tästä tää lähtee, rahanmenoa ei voi estää ja kofeiiniöverit odottaa nurkan takana, mutta ainakin löytyi mukava harrastus!