Minä käytän pohjoismaisten meijereiden laktoositonta maitojuomaa punaisessa tölkissä. Vastaa siis punaista maitoa. "Kasvismaitoja" en käytä voimakkaan maun vuoksi, joten en osaa neuvoa Tahvoxia niiden parissa.
Laktoositonta käytän, koska minulla laktaasi-entsyymin tuotanto lienee loppunut kokonaan. Näin ainakin jo 1990-luvun alussa testeissä todettiin. Laktoosi ei siten pilkkoudu lainkaan. Siten minua häiritsee pahasti se, jos hyla ja laktoositon käsitteet menevät sekaisin. Laktoositon ei ole makeaa, hyla on, mutta sitä en voi juoda muutenkaan.
Mitä tulee tuohon opheinosen ja lentoemännän keskusteluun, niin mistä allergiaruoasta lie kysymys?
Laktoosittoman tai hyla ruoan suhteen, niiden yleisyyttä ei tulisi lainkaan hämmästellä. Laktoosin sietäminen, eli se, että laktaasia kehittyy suolistossa myös aikuisena on pohjoismainen geenimutaatio. Kyllä, tämä ei ole hömppäilyä vaan tieteellinen fakta. Tällaiselle henkilölle laktoosin nauttiminen jatkuvasti voi aiheuttaa paljon vakavampiakin seurauksia kuin ilmavaivoja - mm. suolistotulehduksen. Mutta näin toki vain harvoissa tapauksissa, joiden oireet laktoosiin ovat voimakkaat. Normaalisti ihmisen laktaasituotanto loppuu ensimmäisten lapsuusvuosien jälkeen, kun imetysvaihe on ohi. Jotkut eivät saa tästä huolimatta lainkaan oireita tavallisesta maidosta pieninä määrinä. Suomessa alkuperäisen geenin omaavia, eli laktoosi-intolerantikkoja on noin 18 %. Loput omaavat geenimutaation.
Sitten tuohon allergikkojen ruokien valintaan. Yksi selvästi trendimäinen valinta on nykyisin gluteeniton ruoka tms "fod map" dieettiä lähellä olevan allergikon ruoan valinta ravintolassa tai vaikka lentokoneissa. Keliakia on nykyisin paremmin tiedostettu kuin ennen, joten silloin ei aina ole kyse trendistä. Trendin ollessa kyseessä, sen taustalla ovat usein rajusti lisääntyneet suolistotulehdukset, joihin esim. viljattomasta ruoasta voi saada apua. Suolistotulehdukset ovat lisääntyneet mm. antibioottien vuoksi, bakteerikanta suolistossa on yksipuolistunut. Silti en kirjoita antibiootteja vastaan. Antibioottien lisäksi asiaan vaikuttavat mm. lihan kohtuuton määrä ruokavaliossa ja liian tarkka hygienia. Syömme liian vähän kasviksia ja niiden ohessa suolistoa hoitavia maabakteereja.
Joten yleensä allergikon ruoka-annoksen valinnan taustalla ei ymmärtääkseni ole erilaisuuden tavoittelu, vaan pyrkimys saada itsensä voimaan paremmin. Se kuitenkin on varmaan totta, että liian usein ihmiset lukevat vain lehdistä erilaisiista dieeteistä ja kokeilevat niitä vaivoihinsa. Kuitenkin parempi olisi kai mennä lääkäriin tutkituttamaan se suolistonsa ja sitten sen perusteella alkaa hakea omiin vaivoihin oikeasti sopivaa dieettiä, ettei kyse olisi hakuammunnasta. Joskus syyksi voi paljastua jokin yksittäinen asia, jolloin koko ruokavaliota ei tarvitse muuttaa, kuten minun tapauksessani. Kokeilin vaikka mitä, kunnes menin lääkäriin ja kuulin, että riittää tuo laktoosin valttäminen. Mutta tästä on siis jo aikaa yli 25 vuotta. Nykyisin näistä asioista tiedetään paljon enemmän, kuin silloin.
No en ole lääkäri, mutta tällaista tuli mieleen. Niin, ja suolistotulehdus, johon noita dieettejä usein kokeillaan, voi olla elämänmittainen vaiva. Se on sikäli kahvin juojan kannalta kiusallinen, että sen hoitamiseen suositellaan usein mm. kahvin juonnin lopettamista tai merkittävää vähentämistä.