Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Shotin katkaiseminen  (Luettu 50733 kertaa)

Jimi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 27
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #60 : Marraskuu 26, 2008, 20:09:04 ip »

Mittasithan paineen umpifiltteriä vastaan ennen muutoksia?

Tavallaan.. OPV oli niin jumissa, ettei pihalle tullut mitään. Eli paine ennen muutoksia oli ~19 baaria. Veikkaan että parempaan suuntaan ollaan menty ;D

Tuo 2 baaria grupon kautta vastaa 155 ml:n virtauksen aiheuttamaa painehäviötä. Mutta et kai uuttaessa aja tuota määrää grupon kautta? Kun ajat sieltä läpi vähemmän, ei painehäviökään kasva niin suureksi, sillä se on suhteessa virtaukseen.

Vai ymmärsinkö asian väärin?

Tuota en älynnytkään ottaa huomioon, kiitos tiedosta. Toisin sanoen paine uutettaessa lienee nyt lähempänä 10 baaria, pitänee hieman siis säätää vielä. Tarkempaan tulokseen taitaa päästä ilman painemittaria ainoastaan tekemällä tavallisen uuton ja mittaamalla OPV:n kautta tullut vesimäärä, sekä espresson ja kahvikakun paino, joista poistetaan kuivien purujen paino.. Vai onko parempia ideoita?

Vaaka pitäisi joka tapauksessa hankkia..
Kirjattu
Solis Crema SL70 + Ascaso i-Mini

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #61 : Helmikuu 23, 2009, 15:31:48 ip »

Nyt tosissaan kiinnostuin tuon OPV:n säätämisestä. Pitäisi varmaan aloittaa tarkastamalla paljon paineet ovat nyt ja sitten vasta ruveta
säätämään.




Olenko ymmärtänyt tuon graafin oikein. Eli kun paineeksi halutaan 10 bar, on flowrate 200 cc/min
Kun se muutetaan 200cc/60s*25s    OPV:stä pitäisi tulla n. 83 ml 25 sekunnissa.   
Onko tämä näin vai olenko nyt ihan hakoteillä?
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #62 : Helmikuu 23, 2009, 16:13:27 ip »

Jos nyt oikein tuota tulkitsin niin pumpun tuottama kokonaisvirtaus pitäisi olla se n. 83 ml 25 sekunnissa. Toi kokonaisvirtaus taas päättyy OPV:n ohijuoksutukseen sekä gruposta ulos, eli pitää laskea nuo molemmat mukaan. Aika huomattavan paljon helpompaa on hommata tai lainata kahvapainemittari...

Baristajamien yksi potentiaalinen hyöty olisi että siellä voisi lainailla erilaisia diagnostiikkavälineitä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #63 : Helmikuu 23, 2009, 16:53:30 ip »

Ai jaa...
Mulla ei kylläkään ole mitään erinomaista syytä epäillä Silvian paineita, kahvi onnistuu 99% laadulla. MUTTA onhan se selvää, että PALJON parempi yöuni on tiedossa, jos saan sen mitattua, vaikka vain yhden desimaalin tarkkuudella.
Siis, jos jollakin on keittimeeni sopiva mittarikahva ja haluaa hetkeksi lainata, niin ilmoittaudun oitis halukkaaksi, voinpa ottaa Silviinan messiin jamboreihin ja mittaan sitten siellä?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #64 : Helmikuu 23, 2009, 17:21:10 ip »

Ai jaa...
Mulla ei kylläkään ole mitään erinomaista syytä epäillä Silvian paineita, kahvi onnistuu 99% laadulla. MUTTA onhan se selvää, että PALJON parempi yöuni on tiedossa, jos saan sen mitattua, vaikka vain yhden desimaalin tarkkuudella.
Siis, jos jollakin on keittimeeni sopiva mittarikahva ja haluaa hetkeksi lainata, niin ilmoittaudun oitis halukkaaksi, voinpa ottaa Silviinan messiin jamboreihin ja mittaan sitten siellä?

O.K.


Vaikka mittaisitkin paineet "oikealla" mittarilla, niin epävarmuutta jää silti reilusti. Itse mittasin oman koneeni paineet kolmella eri mittarilla, kaikki näyttivät ~1.5barin tarkkuudella samaa mutta mikään niistä ei kuitenkaan samaa lukemaa. Myöskään ei ole olemassa mitään absoluuttisen oikeaa uuttopainetta, 9bar on tietystikin hyvä lähtökohta. Myöskin mitattaessa backflush lätkää vasten painetta, ei saada kovinkaan tarkkaa kuvaa todellisesta uuttopaineesta.

-Mikko-
Kirjattu

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #65 : Helmikuu 23, 2009, 18:16:05 ip »

Kahvapainemittaria en nyt tähän hätään mistään saa, mutta jos kuitenkin "mittailemalla" tuota vähän selvittelen.
Äsken kumilätkän kanssa tuli mittailtua OPV:n kautta tullut + grupon kautta tullut vesi 25 sekunnin aikana.

1. OPV:n kautta 9ml ja grupon kautta 39ml eli yhteensä 48ml
2. OPV 6ml ja gruppo 39ml, yhteensä 45ml
3. OPV 9ml ja gruppo 38ml, yhteensä 47ml
4. OPV 8ml ja gruppo 39ml, yhteensä 47ml

Keskiarvo 46,75ml

Eli karkeasti sanottuna pitäisi tulla puolet enemmän kuin mitä nyt tulee.
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #66 : Helmikuu 24, 2009, 10:04:46 ap »

Mulla ei kylläkään ole mitään erinomaista syytä epäillä Silvian paineita, kahvi onnistuu 99% laadulla. MUTTA onhan se selvää, että PALJON parempi yöuni on tiedossa, jos saan sen mitattua, vaikka vain yhden desimaalin tarkkuudella.

Desimaalien tarkkuuksia ei tarvitse. :) Maailmassa pukataan lukemattomia keittimiä tehtaalta ulos niin että OPV on asetettu 12 baariin, joten siinä mielessä paineiden tarkistaminen ei ole turhaa. Välillä 8-10 puhutaan makuasioista, mutta 12 baaria ei liene optimi kenenkään makunystyröille.

Vaikka mittaisitkin paineet "oikealla" mittarilla, niin epävarmuutta jää silti reilusti. Itse mittasin oman koneeni paineet kolmella eri mittarilla, kaikki näyttivät ~1.5barin tarkkuudella samaa mutta mikään niistä ei kuitenkaan samaa lukemaa. Myöskään ei ole olemassa mitään absoluuttisen oikeaa uuttopainetta, 9bar on tietystikin hyvä lähtökohta. Myöskin mitattaessa backflush lätkää vasten painetta, ei saada kovinkaan tarkkaa kuvaa todellisesta uuttopaineesta.

Vaihtelevat lukemat ovat tuttuja minullekin, mutta ainakin omassa tapauksissa selitykseksi löytyi yleensä "käyttäjän virhe". Esimerkiksi ilma sopivassa välissä saattoi sotkea.

Blindia vasten mitatessa hyvällä pumpulla pitäisi eroa olla korkeintaan 0,5 baaria, joten minusta se on ihan riittävän tarkka uuttopaineen tarkistukseen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #67 : Helmikuu 24, 2009, 10:09:56 ap »

Kahvapainemittaria en nyt tähän hätään mistään saa, mutta jos kuitenkin "mittailemalla" tuota vähän selvittelen.
Äsken kumilätkän kanssa tuli mittailtua OPV:n kautta tullut + grupon kautta tullut vesi 25 sekunnin aikana.

Miten siis mittaat? Jos grupossa on kumilätkä, niin minkä veden määrän mittaat kohtaan "gruposta tullut", kun ei sieltä mitään tule?

Mittaus pitäisi siis tehdä niin, että järjestelmä on halutussa paineessa koko mittauksen ajan. Varmaan helpoiten sen saisi aikaan niin että pistää grupon kumilätkällä tukkoon, ajaa pumpun täyteen paineeseen ja mittaa sitten pelkän OPV:sta tulevan veden esim. puolen minuutin ajalta. Näin saa siis takaisinhuuhtelupaineen joka on hieman korkeampi kuin uuttopaine, mutta mittaustarkkuuden huomioon ottaen riittävän lähellä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #68 : Helmikuu 24, 2009, 11:20:22 ap »

Joo siis otin laskuihin mukaan OPV:sta tulleen veden + sen veden mikä oli filsussa. Aloitetaanko tuo aika muuten pumpun käynnistyksestä vai siitä hetkestä kun OPV:sta alkaa vettä tippumaan?
Mittaus pitäisi siis tehdä niin, että järjestelmä on halutussa paineessa koko mittauksen ajan. Varmaan helpoiten sen saisi aikaan niin että pistää grupon kumilätkällä tukkoon, ajaa pumpun täyteen paineeseen ja mittaa sitten pelkän OPV:sta tulevan veden esim. puolen minuutin ajalta. Näin saa siis takaisinhuuhtelupaineen joka on hieman korkeampi kuin uuttopaine, mutta mittaustarkkuuden huomioon ottaen riittävän lähellä.

Eli käynnistänkö kellon kun kuulen, että pumpun paine on "täysillä" ja OPV:sta tulee vettä. Ajan vettä puoliminuuttia ja sitten lasken sen
kaavalla. Onkos tuo kaava muuten oikea, bongasin sen CoffeeGeekin solis ketjusta? Kun sen laskee "väärinpäin" saa arvot jota sitten tulkitaan graafin avulla.
Ihmettelen itsekkin mitäköhän nyt oikeen selitän.
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #69 : Helmikuu 24, 2009, 11:21:02 ap »


Blindia vasten mitatessa hyvällä pumpulla pitäisi eroa olla korkeintaan 0,5 baaria, joten minusta se on ihan riittävän tarkka uuttopaineen tarkistukseen.


Näin olen itsekin ajatellut, mutta lukiessani juttua scace2 paineenmittauskahvasta löysin erilaista informaatiota. http://www.coffeed.com/viewtopic.php?f=9&t=2415

Voihan kyseessä tietysti olla mittausvirhe, ilmakuplat tosiaan vaikuttavat todella reilusti mittaustuloksiin.

Lainaus käyttäjältä: greg scace coffeed foorumilla
The difference can be quite large. I once was asked to do a technical review of a machine that used a vibe pump with an integrated pressure relief valve. The difference in pressure at the group between static case (measured with a blind filter), and pressure when brewing coffee was 4 bars - HUGE.

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #70 : Helmikuu 24, 2009, 12:34:54 ip »

Joo siis otin laskuihin mukaan OPV:sta tulleen veden + sen veden mikä oli filsussa. Aloitetaanko tuo aika muuten pumpun käynnistyksestä vai siitä hetkestä kun OPV:sta alkaa vettä tippumaan?

Filsuun kertynyt vesi on tullut ajalta jolloin paine on noussut nollasta maksimiin, eli pumpun virtaus on myös muuttunut paineen kasvamisen myötä.

Mittaus pitäisi aloittaa silloin kun pumppu tekee töitä täysillä ja OPV:sta virtaa tasaisesti vettä.

Onkos tuo kaava muuten oikea, bongasin sen CoffeeGeekin solis ketjusta? Kun sen laskee "väärinpäin" saa arvot jota sitten tulkitaan graafin avulla.

Täällä olisi vähän suoraviivaisempi versio samasta käppyrästä:
http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/137055
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #71 : Helmikuu 24, 2009, 13:09:05 ip »

Joo...
Pitää tuo lukea myöhemmin ajatuksella läpi ja sitten miettiä tuota säätämistä.
Mittaus pitäisi aloittaa silloin kun pumppu tekee töitä täysillä ja OPV:sta virtaa tasaisesti vettä.
Hyvä, että tämä nyt selvisi
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #72 : Helmikuu 24, 2009, 15:54:43 ip »

Jos jaksaa etsiä, täältä löytyy aivan vastaa ihmettelyä minun toimesta, eli mittailin OPV:n läpi tullutta virtaamaa jne.
Taulukko ei pitänyt paikkaansa ainakaan minun koneella kun sitten myöhemmin mittasin oikean painemittarin kanssa.

Painemittarin kahvan säädin siten, että se laski noin tuplashotin verran vettä läpi 25 sekunnissa ja katson keskiarvon siitä missä viisari huiteli. sokkopaine on suurempi kuin veden virratessa läpi.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #73 : Helmikuu 24, 2009, 17:43:37 ip »

Nyt on tieteelliset kokeilut tehty. Suoritin mittauksen näin:

1. Kumilätkä filtteriin ja kahva koneeseen
2. Pumppu päälle
3. Kun OPV:sta alkaa tippua vettä , annan tippua 5-10 sekuntia
4. Astia alle ja kello käyntiin
5. Kun 30 sekuntia on kulunut astia pois alta ja tulosten mittaus

Yhteensä iltapäivän aikana tein 6 toistoa ja keskiarvoksi sain 13ml/30s
Jos nyt mitenkään osaan tuota graafia tulkita olisi paine 18 bar?

Jos jaksaa etsiä, täältä löytyy aivan vastaa ihmettelyä minun toimesta, eli mittailin OPV:n läpi tullutta virtaamaa jne.
Taulukko ei pitänyt paikkaansa ainakaan minun koneella kun sitten myöhemmin mittasin oikean painemittarin kanssa.

Jeps.
Nopeasti vilkaisin muutamat kejut joissa olit pähkäillyt samoja tai melkein samoja asioita. Olin ne jo ennestään kertaalleen luettu, mutta kun ei olleet ajankohtaisia luin ne ilmeisesti silloin läpi ajattelematta ollenkaan.
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #74 : Helmikuu 24, 2009, 20:10:44 ip »

Samoin, nyt on vettä punnittu.

1. Umpifiltteri Silviaan, pumppu käyntiin
2. Hukkaputkesta lirutetaan vettä kymmenkunta sekuntia, jotta kellon viisari menee oikeaan kohtaan
3. Kuppi alle ja valutetaan 30 sekuntia
4. Saadaan tulokseksi 133g (266g/min) aika monella toistolla keskiarvoksi.

Nyt kun minäkin olen tutkinut tuota Ulkan graafia, niin ollaan aikalailla 9 barin paikkeilla?
Jos paineessa nyt siis on jotakin vikaa, niin ei se ainakaan yläkanttiin ole, paremminkin alakanttiin?
Nyt kun myllyn jauhatus Rockyssä on asettunut 4:n paikkeille, niin se nyt sitten vaan on siinä ja kyse ei ole ainakaan ylipaineesta ja siksi pienestä myllyn asetuksesta.
Ensi yönä nukun taas hiukan paremmin, vaikka tuo ei mitään huipputiedettä ollutkaan...

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso