Tamppauksessa käyttämäni voima ei ole vielä selvästikään vakioitunut. Kun nyt saisi sen vaa-an, että voisi kokeilla paljonko on n.15 kilon tamppausvoima.
Olen kyllä vahvasti sitä mieltä, että tamppausvoimalla ei ole suuremmin merkitystä uuttoajan kannalta. Tästä on myös olemassa jonkun sorttista tutkimustietoa:
http://ministrygrounds.net.au/blog/153/to-tamp-or-notTamppaus ei ole minusta tapa säädellä uuttoa, vaan se tehdään myllyä säätämällä. Tamppauksen tarkoitus on tuottaa mahdollisimman kiinteä ja kestävä kahvikakku. Sellainen joka ei hajoa kahvaa paikalle ruuvatessa tai veden tulon alkaessa.
Minä neuvoisin siis tamppaamaan riittävän lujasti. Pitää vaan olla varovainen, ettei paina kakkua vinoon.
Annostelu on helppoa kuin heinänteko: kun tuplafiltteri on löysää purua täynnä reunojaan myöten, kahvin määrä on oikea. Tampattuna se on silloin jousiuraan asti.
Näinhän se yleensä menee. Tosiasia kuitenkin on, että pavusta ja vähän jauhatuksestakin riippuen tällä menetelmällä tulee annoskoossa heittoa ehkä maksimissaan muutama gramma (tuplassa). Yleensä tällä kai ei ole kuitenkaan väliä, tai kyse on lähinnä hienosäädöstä.
Minulla on nyt menossa HasBeanin brasilialainen perfetto blend, josta ei meinaa tulla kunnollista kahvia millään - se on joko liian hapokasta tai liian karvasta uuttolämmön säädöstä riippuen. Kaiken pitäisi olla kohdallaan, uutot näyttävät nakussa hyvältä jne. Seuraava mitä ajattelin kokeilla on pienempi annostus. Pavun nimittäin pitäisi olla makea, mutta sitä se ei kyllä ole ollut kupissa ainakaan vielä. Saa nähdä kuinka käy...