Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: noisette - Maaliskuu 13, 2011, 10:09:33 ap

Otsikko: Gaggia-pulma
Kirjoitti: noisette - Maaliskuu 13, 2011, 10:09:33 ap
Kun valmistan kahvia Gaggia Classicilla, ensimmäisestä tuplaespressosta tulee aika tasaisesti samankokoinen. Jos teen toisen perään, siitä tulee samassa ajassa selvästi pitempi.

Olisiko vinkkejä, mitä tehdä?

Olen kokeillut eri vaihtoehtoja: pyyhkinyt kahvan paperipyyhkeellä ja laskenut toisen shotin heti perään, huuhdellut kahvan ja antanut sen lämmitä uudestaan, sammuttanut koneen vähäksi aikaa, laskenut vettä läpi... Ei vaikutusta.
Otsikko: Vs: Gaggia-pulma
Kirjoitti: nasse - Maaliskuu 13, 2011, 10:14:36 ap
Onko mylly käytössä? Jos on, niin todnäk tästä johtuvaa. Ekaan tulee vanhoja puruja ja toiseen tulee pelkästään uutta jauhatusta. Tai sitten kone lämpiää ekasta shotista enemmän. Kokeile laskea kunnolla vettä jo ennen ekaa, että kone on lämmin ekassakin shotissa.
Otsikko: Vs: Gaggia-pulma
Kirjoitti: noisette - Maaliskuu 13, 2011, 10:22:02 ap
On mylly (Ascaso i-Mini).

Meneekö se siis niin päin, että shotista tulee pitempi, jos kone on kuumempi?
Otsikko: Vs: Gaggia-pulma
Kirjoitti: noisette - Maaliskuu 13, 2011, 10:34:23 ap
Mietin vielä tuota myllyä. Olen luullut, että mitä vanhempaa kahvi on, sitä pitempi shotista tulee. Tässähän käy päinvastoin: ensimmäisen shotin kahvi on seisonut myllyssä, ja siitä tulee lyhyempi.

Ja jos teen kahvia vaikka parin tunnin päästä uudestaan, shotista tulee taas vakiokokoinen.
Otsikko: Vs: Gaggia-pulma
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 13, 2011, 11:36:53 ap
Onko eka ja toinen annos varmasti samankokoisia? Siis tarkalla (0,1gramman tarkkuuksisella) vaa'alla punnittaessa? Pienikin ero annoksessa voi vaikuttaa shotin valumiseen yllättävänkin paljon.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Gaggia-pulma
Kirjoitti: noisette - Maaliskuu 13, 2011, 12:46:31 ip
Eivät varmasti ole prikulleen samankokoisia. Mutta en oikein usko tähän selitykseen, koska toisesta shotista tulee aina pitempi.

Kokeilin nyt niin, että annoin koneen kuumentua ja laskin vettä läpi. Sitten annoin sen taas kuumentua ja laskin uudestaan vettä juuri ennen kahvintekoa. Ainakin tällä kertaa tuli pitempi shotti kuin yleensä ekasta.

Mutta täytyy jatkaa kokeiluja.
Otsikko: Vs: Gaggia-pulma
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 13, 2011, 17:09:01 ip
Kuivat purut nopeuttavat valumista, ei vaikutus on väärän suuntainen.

Mylly on todennäköisin syy. Miten annostelet? Staattisuus, kuivat purut jne. johtavat siihen, että annostelu voi heittää paljonkin.

Tulee myös mieleen, että ekan shotin aikana keittimen putkissa on ilmaa ja pumppu ei pääse heti puskemaan täysillä.
Otsikko: Vs: Gaggia-pulma
Kirjoitti: Toma - Maaliskuu 13, 2011, 23:59:37 ip
Saatko mitattua lasketun veden lämpötilan ennen ensimmäisen ja toisen shotin valuttamista?
Entä kaunko annat koneen lämmetä ensimmäiseen?
Vielä myllystä, kokeile jauhaa vähän läpi ennen kuin täytät ensimmäisen korillisen, tällä voisi poistaa vanhoja puruja myllyn rakosista.
Otsikko: Vs: Gaggia-pulma
Kirjoitti: noisette - Maaliskuu 14, 2011, 09:33:32 ap
Ongelma näyttää ratkenneen, kun olen alkanut laskea runsaasti vettä läpi kahteen otteeseen ennen ekaa kahvia.

Kiitos neuvoista!
Otsikko: Vs: Gaggia-pulma
Kirjoitti: thjerppe - Maaliskuu 14, 2011, 10:56:07 ap
Ongelma näyttää ratkenneen, kun olen alkanut laskea runsaasti vettä läpi kahteen otteeseen ennen ekaa kahvia.

Kiitos neuvoista!

Miltä kahvi maistuu? Runsas veden läpiajaminen jäähdyttää gaggia classicia roimasti, koska boileri on niin pieni (muistaakseni alle 1,5 desiä). Itse käytin classicia ennen PID:n asentamista siten, että seurasin lämmityssykliä ja aloitin uuton aina juuri kun termostaatin merkkivalo syttyy, eli lämmitys lakkaa ja vesi boilerissa on kuumimmillaan. En oikeastaan koskaan jäähdytyshuuhdellut ennen shottia, paitsi jos kone oli ollut tunteja päällä. Tällöinkin jäähdytyshuuhtelun jälkeen odotin seuraavaan lämmityssyklin huippuun ennen uuton aloittamista.

Kahvien välillä vähintään kahden lämmityssyklin ajan odottaminen stabiloi lämpötilan ennen toisen shotin valmistamista.