Onnittelut uuden koneen omistajalle! Bezzera on maineikas valmistaja eli hyvästä koneesta on varmasti kyse vaikka kokemuksia siitä toistaiseksi onkin hyvin rajoitetusti.
Eilen tuli testailtua vähän prosessin hienosäätöä. Eri ohjeista olen oppinut että lämmönvaihtimella varustettu laite vaatii jäähdytyshuuhtelun ennen varsinaista uuttoa.
Aivan oikein. Lämmönvaihdin on boilerin sisällä ja boileri puolestaan höyrylämpötiloissa jotka ovat huomattavasti korkeammat kuin uuttolämmöt. Eli jos kone seisoo pitkään käyttämättömänä niin lämmönvaihtimessa oleva vesi ylikuumenee. Eli summa summarum - jäähdytyshuuhtelu on tarpeen. Huuhtelulla toinenkin tarkoitus. Gruppo on lämmönvaihdinkoneissa
yleensä pitkän seisomisen jälkeen hiukan alilämpöinen ja tuo ylikuumenneen veden huuhtelu tuo grupon lähemmäs uuttolämpöä.
Kummassakin tapauksessa 21 sekunnin uutto tuotti noin 0,75dl espressoa hienon näköisellä cremalla. Yllätyksekseni en havainnut selkeää eroa maussa tai ulkonäössä.
Hmm... 21 sekuntia on hiukan turhan lyhyt uutto (tähtää noin 25 sekuntiin) ja 0,75dl on noin 50% liian suuri volyymi jos käytät tuplafiltteriä. Eli aikaansaatu kahvi poikkeaa jo niin paljon ideaalista espressosta ettei tarkempaa analyysiä tai päätelmiä muista ongelmista voi mielestäni tehdä.
Edellinen kone, Gaggia Baby, johti erilaisiin lopputulokseen riippuen miten konetta käyttää, mutta BZ07 tuntuisi siis onnistuvan aina hyvin vaikka sitä käyttäisi miten.
Isompi ja massiivisempi kone tarjoaa huomattavasti enemmän vakautta lämpötiloissa, joilla on puolestaan iso vaikutus lopputulokseen. Veikkaisin myös että vaikkei Bezzerassa olekaan E61 gruppoa, niin se on jo lähtökohtaisesti anteeksiantavampi käyttäjän virheille kuin tuo aikaisempi Gaggia. En tosin tunne kumpaakaan konetta.
Kuulisin mielelläni muilta lämmönvaihdinkoneiden käyttäjiltä, millaisia eroja erilaiset käyttötavat saavat aikaiseksi. Ovatko erot muillakin näin pieniä? Millaisia eroja pitäisi hakea?
Koneet ovat kovin erilaisia ja esim lämmönvaihtimen tilavuus vaihtelee niiden välillä paljonkin. Tällä on vaikutusta jäähdytyshuuhtelun suuruuteen ja toipumisaikaan (kuten myös muilla tekijöillä - esim lämmityselementin teholla vs boilerin tilavuus). Ennen näitä pohdintoja tulee kuitenkin mieleen perustavamman laatuiset kysymykset kuten:
- Mikä mylly sinulla on käytössä?
- Mitä kahvia käytät? Onko se tuoretta?
- Kuinka tamppaat kahvin ja minkälaisella tampperilla?
- Kuinka paljon kahvia annostelet?
Vielä kerran onnittelut hienon koneen omistajalle :-)
T. Teme