Olisi tosiaan aivan väärin että Suomessa olisi normaaleille ihmisille kahvia tarjolla. Ilman muuta kahvin pitää olla ylellisyyttä, onhan se erikoiskahvia! ;-D
Mutta onhan kaupoissa vaikka kuinka paljon halpoja kahveja ja nimenomaan normaaleille ihmisille (Wikisanakirja: normaali=tavanomainen).
Vaikka itsekin mieluummin ostaisin laadukasta kahvia edullisemmin (pätee kyllä mihin tahansa muuhunkin), niin en pidä n. 40€/kg vielä mitenkään älyttömän kalliina. Kahvi on kuitenkin nautintoaine ja jos priimalaatuista kahvia vertaa muihin priimalaatuisiin nautintoaineisiin, niin ei se pahan hintaista ole. Kuluttajahan voi säädellä hintaa kahdella tekijällä: määrällä tai laadulla.
Laatupapuihin kuluu suunnaton määrä käsityötä eri vaiheissa ennen kuin se päätyy plantaasilta myllyyn. Wendelboe valoittaa asiaa hyvin kirjassaan.
Itse olen valmis maksamaan ertyisesti siitä laadusta, jonka hinta muodostuu huolellisuudesta jokaisessa työvaiheessa. Halvat pavut voivat sisältää lähes minkälaatuisia papuja tahansa (raakoja, ylikypsiä, hometta yms), ei sitä enää kuivauksen ja paahdon (ja varsinkin jauhatuksen) jäljiltä erota, että onko jokainen papu ollut priimaa.
On erittäin suositeltavaa perehtyä kahvintuotannon eri vaiheisiin alkuperämaassa ja etenkin siihen, että paljonko siitä käsityöstä maksetaan (esim. poimijoille poimittujen papujen painon mukaan). Pienipalkkainen ei ole turhan motivoitunut tekemään tarkkuustyötä, toisin kuin parempipalkkainen jolle maksetaan nimenomaan siitä tarkkudesta.
Sama huolellinen käsityö maksaa myös paahtamisessa. Itse paahtamalla sen kulun voi säästää.
Mykotoksiini
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/elintarvikkeiden+riski-+ja+vaaratekijat/kemialliset+vaaratekijat/homemyrkyt+eli+mykotoksiinit kahvissa on jo vanha juttu, mutta ehkä sekin motivoi maksamaan laatupavuista vähän enemmän
Artikkelista:
http://coffeegeek.com/forums/coffee/general/630128"Also in my opinion, coffee harvesting, processing and storing that optimizes the quality and sale value of a coffee harvest also serves to minimize the conditions under which fungi grow. As long as dedicated buyers for George Howell’s Terroir, Intelligentsia and dozens of other roasters are prowling the world’s coffee plantations for the source of that ‘God shot’, there seems to be little reason to worry about the level of mycotoxins to which aficionados are exposed. That does not mean the coffee trade should not be monitored for safety and it does not mean that all coffees have the same level of purity"
Suurinpiirtein samaa referoidussa muodossa
http://www.vagabondjourney.com/mold-mycotoxins-coffee-and-health-effects/