Aamusta keskityttiin jauhatuksen hakuun. Napsu kireemmälle myllyä ja parani, mutta edelleen ollaan tuossa ~5s huitemilla ensimmäisiin tippoihin. Toinen napsu onkin sitten jo liikaa! Aika kyllä piteni, mutta tuplalla sai sinkun
Pannahiset porrastetut myllyt, joten napsu takaisin. Jotenkin tuntuu myös kovin vaikealta ruveta tamppausvoimalla asiaa korjaan. Mielummin pidän tamppausvoimani samana, kun että rupeen miettiin että olikohan se nyt enemmän vai vähemmän...
Tarkoitat, että haarukalla tökkiessä kahvi asettuu epätasaisesti eli ts. distribuutio on huono? Onko stockfleth-move tai muut tasoitustekniikat vielä tuttuja? Itse kolautin aikaisemmin aina tampperilla, mutta nykyään teen tasoitukset tarpeen vaatiessa stockflethillä. Nopeaa, eikä tipu kahvia pöydälle jos on isompi annostus. Myöskään portafilter ei ota siipeensä ja kanavoi harvemmin.
Haarukasta jää isohkot reiät putuun, jotka kopauttamalla tasoittuu. En tuolle sormitekniikalle nimeä tiennyt, mutta alkuun sitä koitin. Tuossa hommassa silvian vakiokori teki homman liki mahdottomaksi. Tulee ainakin allekirjoittaneen taidoilla rankasti ylilatuu ja kaffet sihdissä. Josta tulikin mieleen, että kovin moni amatööri ei varmaankaan heti hoksaa millaisen momentin tuolla lyhyelläkin kahvanpätkällä saa sihtiin ja koriin kohdistuun, jos kahvia on liikaa. Joskus ollut kiila-ankkurissa kilomittari kiinni ja tavallisella lenkkiavaimella pyörittää hyvin helposti yli 500kg vastaavan voiman (toki mutterissa huomattavasti kahvaa tiuhempi kierre)... No tuo nyt oli taas asian vierestä
Ja näin maalaisjärjellä tätäkin asiaa lähestyessäni, tuli tuosta weissaustouhusta mieleen, että noinkohan sillä nyt on kauheesti merkitystä, jos tosiaan tuo kaffe on suurinpiirtein siistissä keossa? Kyllä kai paakut häviää aika tehokkaasti tuolla tamppauksella? Aika kivuttomasti tuo kahvijauhe kuitenkin tuntuu tampperin alla hakevan paikkansa. Köykäsellä tamppauksella voikin olla eri asia. Tietty sama varmaan pätee tuohon omaan kopisteluun. No, ehkä se weissaus vaikuttaa sitten kun kaikki muut vaiheet on jotakuinkin täsmälleen toistettavissa.
Niinjuu, tuo tampperinikin voisi olla ehkä napsun tiiviimpi. Amatöörinä ja pienellä kokemuksella vaikkea sanoa, mutta tuntuu että tuo millin välys ympäriinsä vois olla pienempikin. Näillä budjeteilla en kuitenkaan ihan just osta sitä 50€ tampperia.
Hauska laji kaikenkaikkiaan. Netistä on kyllä mitä ihmeellisimpiä tekniikkavideoita löytynyt
Osa on kyllä ollut sen päivästä säätöä, että jos olis kavereita kahville tulossa, niin pakko olis ne häätää toiseen huoneeseen valmistuksen ajaksi
Vaikkain varmaan se kahvi niilläkin rituaaleilla hyvää on...
Oho, tuohon kerkis jkoppikin jo väliin.
Miksi muuten Silvian koria ei voisi tasata reunoja myöten? Itsellä on rutiiniksi Silvian kanssa vakiintunut juurikin tasaaminen reunoja myöten sormella tms. ja sitten nopea tamppaus. Tällöin koriin saa mielestäni jotain 15 g tavaraa mahtumaan. Tosin en kyllä vaakaa yleensä käytä. Myllynä on Mahlkönig Vario, jonka ajastimen säädän aina niin, että sihti täytyy just eikä melkein, jolloin ei mene jauhetta hukkaan. En ikinä weissaa puruja, koska mielestäni mylly ei paakuta. Käytän tosin vain tuoreita papuja, joku robustapitoinen Moak tms. kyllä paakkuuntuuu.
Onko sinulla tuo 40-100-102 numeroinen kori? Ainakin itsellä se kahvi on auttamatta sihdissä kiinni ja syvällä, jos reunoja myöden tasaan. Voi tietty olla että mylly vaikuttaa asiaan. Paremmalla myllyllä saattaa jauhatus olla "ilmavampaa"?