Colin Harmon ja James Hoffman ovat blogeissaan (colinharmon.wordpress.com ja
www.jimseven.com) pähkäilleet uuttosuhdetta tai -kerrointa, eli kahvijauheen ja -juoman massojen suhdetta.
Heidän mietteisiinsä perustuen tulee mieleen, voisiko espressoharrasteen alkutaipaleella olevakin henkilö hyötyä keittiövaa'an kanssa näpertämisestä ottamalla lähtökohdaksi vaikka Jamesin ja Colinin suosittaman n. 65% eli 1,55 kertoimen (tai helppouden vuoksi 66,66% ja 1,5)?
Siis jos lähtöpisteeksi ottaisi vaikka seuraavaa: jos kahvia on kahvassa 16 g, niin myllyä säädetään niin, että asiallisessa ajassa (20-30 s, vaikka nyt sitten 25 s) kuppiin valuu 24 g. Tai 14 g ja 21 g, 20 ja 30 g ja niin edespäin?
Nyrkkisäännöt ovat tietty aina vain viitteellisiä ja makuasiat makuasioita, mutta jotenkin omat alkutaistot käyneenä ja toisten toimintaa seuraten tulee mieleen, että tässä voisi olla kättä pidempää, mistä lähteä liikkeelle.
Näihin pohdintoihin liittyen omassa blogissani (
http://espresson.vuodatus.net) on kysymys uuttoajan ja annostuksen suhteesta. En tahallanikaan tuo sitä foorumille. Vielä.