Tein kotona omia empiirisiä kokeita noiden myllytyyppien vertailusta ja tulin tänne foorumille valistumaan. Kas kummaa en löytänyt tälle kuuluvaa topikkia, joten pistetään sellainen pystyyn.
Homma lähti liikkeelle kun Jari tuli pharos myllynsä kanssa kylään ja vertailimme shotteja sen ja compakin k10 myllyn välillä. Molemmat myllyt ovat kartioteräisiä ja suht samankokoisia, joten hypoteesi oli että maun tulisi kanssa olla samankaltainen. Subjektiivinen vertailumme tuntui myös tukevan tätä oletusta. Testasimme useampaa eri SO espressoa ja makuprofiilit toistivat paljolti tosiaan. Jopa niin paljon että en sokkotestissä kyllä erottaisi toisistaan noita.
Tästä heräsi ajatus vertailla taas pitkästä aikaa myös Variota (home) ja K10 myllyjä keskenään. Vario on ollut noin 1,5 vuotta suodatin komennuksella, joten sen oli korkea aika palata parrasvaloihin.
Vaihdoin keraamiset terät takaisin. Muutama testiuutto että sai valuman suht kohdalleen ja sitten maistelemaan. Heti ensimmäisesti hörpystä tuli ajatus: "Wau, ero olikin näin iso!" Levyteräinen vario tuotti ihan erilaisen bodyn ja suutuntuman shottiin sekä hieman erilaisen makuprofiilin. Tämän eron olisin kyllä huomannut sokkotestissä joka kerta.
Tein lisää kokeiluja ja vertailuja ja olen alustavasti havainnoinut seuraavaa:
- Levyteräisellä on paksumpi suutuntuma ja body
- Levyteräisen makuprofiili on integroituneempi
- Kartioteräinen erottelee makuja paremmin ainakin hedelmäisellä kahvilla
- K10:lla jauhatuksen säätäminen on helpompaa ja suoraviivaisempaa kuin Variolla
- Kummankaan maku ei ole parempi kuin toisen vaan erilaisia. Jollekkin pavulle voi sopia levyteräinen paremmin kuin kartioteräinen ja päinvastoin.
Ylläolevat eivät sitten ole mitään lopullisia totuuksia, mutta näistä jutuista olisi kiva keskustella jos muilla on empiirisiä kokemuksia asian tiimoilta.