Eli siis, homman nimi on se, että suodatinkahvi *tuttaa((jo pidemmältikin, tähän mennessä lohtua on haettu ankarasta kahvinkeittimenpuhdistuksesta, kalliimmista kahvinpuruista ja makusiirapeista, mutta parempaan pyritään koko ajan..)), enkä ymmärrä homman päälle oikein mitään vielä.
Puhdistus on hyvä asia. Mutta jos keitin on huono, niin ei se sitä muuta.
Kalleus ei automaattiseti vie välttämättä pitkälle, kuten todettiinkin. Tuoreus on se avainasia. Tosin ei kannata huolehtia, laadukas ja tuore kahvi on kyllä ihan riittävän kallista sekin.
Silppurimyllyistä ei ole iloa, tomun tuoma kitkeryys peittää tuoreuden edut. Edullisin kunnollinen (eli levymylly) sähköinen on Krupsin GVX2, jota saa noin viidellä kympillä marketeista. Myös käsikäyttöiset myllyt ovat toimivia, joskin hitaita.
Makusiirappeja on minusta ihan turha hyljeksiä. Laadukkaat sellaiset sopivat erilaisiin juomakokonaisuuksiin, esim. latteihin. Pelkkää kahvia en niillä maustaisi, vaan mielummin haen makuja erilaisista pavuista. Maustetut kahvit sen sijaan ovat yleensä vähemmän hyviä - maun tuominen papuun on oikeasti aika hankalaa, ja harvoinpa ne oikeasti toimivat. Ja maustamista voi tehdä oikein hyvin itsekin, kuten on puhuttu.
Olenkin tässä yrittänyt päästä jyvälle asioista ja tällä hetkellä mieltäni polttelevin kysymys on se, että onko siitä sellaisesta pannusta, mihin keitetään itse vesi, lisätään kahvipurut ja se vesi ja sitten painetaan mäntä alas, yhtään mihinkään ja mikä sen nimi edes on, kun on pikkusen hankala etsiä tietoa asiasta, jolle ei edes tiedä nimeä. *turhautunut*
Tähän voisi vastata muka nokkelasti näin: meillä on kotona aika monenlaisia keittimiä, mutta oikeasti käytän niistä kahta, 15 euron pressopannua ja noin sata kertaa kalliimpaa espressokeitintä. Eli on se hyvä.
Pressopannu nimittäin muistuttaa aika paljon sitä menetelmää, jolla ammattimaistajat maistelevat kahvia. Ja pressopannu on myös ehkä parhaimmillaan vaaleissa paahdoissa, joita maistamisessakin käytetään. Sillä pääsee siis hyvin tietyn pavun makuun kiinni. Se huono puoli sitten on, että kokemattomalle nämä maut voivat olla vähän "kulmikkaita". Kun siihen lisätään vielä tarvittavien säätöjen (jauhatus, annostus, uuttoaika) haku, niin en lupaa että pressopannulla saa ihan heti sitä itseä miellyttävää tulosta aikaiseksi.
Ja tässäkin tuoreus on tärkeää. Esimerkiksi suodatinketin vähän peittelee vanhan kahvin tunkkaisuutta, mutta pressopannu ei.