onhan ainakin noissa zassenhausin myllyissä hieman hifistelyn makua -tietyssä mielessä sellaista on pidetty jopa sähkömyllyä parempana koska siinä jauhatus ei ole niin kovakouraista eikä synny liikaa lämpöä joka haittaisi makua.
Tarkoitan hifistelyllä sitä, että myllyyn voi laittaa rahaa joko 100 egeä tai sitten 500 tai vieläkin enemmän. Kuinka suuri ero myllyillä on käytännössä, jos tavoitteena on keitellä hyvää kahvia. Ero on varmaankin merkittävä, jos haluaa "insinöörin" paneutumisella tutkia tilastollisesti eri tekijöiden vaikutusta kahvin laatuun ja hakee sitä kautta aina täydellistä shottia kaikki osatekijät huomioiden. Tätä jälkimmäistä kutsuisin hifistelyksi.
Nimitys ei sinällään ole moite, en vain itse tavoittele sitä kahvittelussani. Haluan vain juoda kotonakin sellaista kahvia, josta pidän, ja tekisin sen mielelläni kohtuullisilla kuluilla. Tämä "maalaisuus" näkyy muutenkin kahvittelussani. Paahdan kahvia - kyllä, mutta teen sen uunissa. Minusta lopputulos on hyvä. Hirveästi paahtoprofiilia ei voi säädellä, mutta kaikki kehuvat nykyisin kahviani.
Minusta on hyvä muistaa muutama Kenneth Davidsin ajatus hänen kahvikirjoistaan.
- Kotipaahdolla saa yleensä parempaa kahvia, kuin kaupan hyllyltä, koska paahdon tuoreus voittaa paahtoprofiilissa tapahtuneet pienet virheet.
- Edullisillakin kahvinkeittovälineillä saa yleensä parempaa kahvia kuin kahviloissa yleensä, kun kahvin valmistaa huolella tuoreista pavuista ja vasta jauhetusta kahvista. Tätä hän pitää yleissääntönä espressonkin kohdalla.
Mutta kaikkihan on kiinni siitä miten pitkälle haluaa harrastuksessaan edetä, ja miten saavuttaa mielekkään balanssin oman paneutumisen ja taloudellisen sijoituksen välillä. Tyhmähän on ainoastaan se, joka ostaa kalliit harrastusvälineet osaamatta hyödyntää niiden ominaisuuksia. Olipa harrastus sitten mikä tahansa.
ja kyllähän ilmankosteus vaikuttaa jauhatukseen. ei kai tällaisia asioita kannata kieltääkään.
pistin jo zassenhausin tilaukseen, ja lähiaikoina pääsen testailemaan mihin se riittää.
En tarkoittanut sitä, etteikö se siihen jollain tasolla vaikuttaisi, mutta onko ero niin huomattava, että sillä on tavan kahvinjuojalle suurta merkitystä. Ainakin meidän perheen keittiön ilmankosteus vaihtelee niin paljon käytön mukaan, että tuollaisen osatekijän huomioiminen olisi tavattoman työlästä.
Mutta kerropa miten myllyn tilaus ja toimitus sujui ja mitkä ovat ensikokemukset. Kiinnostaa kovasti.