Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: DonGuano - Joulukuu 02, 2008, 21:28:21 ip

Otsikko: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: DonGuano - Joulukuu 02, 2008, 21:28:21 ip
Tervehdys kaikille!

Olen aikeissa hankkia edullisen max n. 100 € sähkökäyttöisen kahvimyllyn, ja kun en niistä mitään ymmärrä, voisinko saada hieman asiantuntevaa neuvoa? Siis kahvinkeittimenä on Moccamasterin KB741 suodatinpeli johon olen ollut erittäin tyytyväinen. Kaveriksi olen katsellut tuota Moccamaster KM DOS myllyä. Onko kenelläkään tästä kommenttia tai käyttökokemuksia? Vai olisiko ehkä joku Krups Grind Expert GVX2 olla parempi valinta?

Omistan myös jonkun halvan espressokeittimen joka toistaiseksi ei ole ollut käytössä, koska en onnistunut kaupan valmispanoksilla tai valmispuruilla tekemään mieleistä sumppia. Ehkä omilla jauhatuksilla innostuisi taas kokeilemaan... Kiitos vastauksista jo etukäteen.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 02, 2008, 21:52:25 ip
Tuo moccamasterin mylly on ns. "silppurimylly", mutta normaalia genrensä edustajaa fiksummin suunniteltu. Tuossa pavut valuvat ylhäältä alas silppurille ja pilkkouduttuaan tarpeeksi pieneksi allaolevan ritilän/siivilän kautta ulos. Olettaisin tämän vähentävän huomattavasti syntyvän pienen tomun määrää ja tekevän jauhatuksesta tasalaatuisempaa (ja vähemmän staattista) verrattuna noihin perinteisiin silppureihin joissa jauhe jatkaa pilkkoutumistaan pienemmäksi ja pienemmäksi niin pitkään kuin myllyä pidetään päällä. Huonona puolena on sitten se ettei jauhatuskarkeutta voi säätää - muuten kuin askartelemalla toisenlaisen ritilän - mutta käytännössä ei siis ollenkaan.

Krupsi on sitten ilmeisesti levymylly jossa karkeutta voi säätää. En sitten osaa sanoa kumpi näistä tuottaa loppujen lopuksi parempaa jauhetta suodattimelle - mututuntumana veikkaisin ettei kovin suurta eroa ole (kun tuo km dos ei ole siis "normaali" silppurimylly). Tätä olisi itseasiassa mielenkiintoista päästä testaamaan.

Mitä olen tuota moccamasterin myllyä kaupassa hypistellyt, niin vaikuttaa siltä että kestää kyllä käyttöä ja pitkään. Toimintaperiaate kun on melko yksinkertainen ja kuluvia osia ei käytännössä ole. Krupsin mylly taas levymyllynä alkanee osoittaa "tylsymisen" merkkejä viimeistään parin vuoden käytön jälkeen (siinä ei varmaankaan kovin laadukkaat ne terät loppujen lopuksi ole) ja jauhatuksen laatu heikkenee. Eli jos tuo krupsi tuottaisikin uutena parempaa jälkeä kuin moccamasterin mylly, niin veikkaisin että esim. kolmen vuoden käytön jälkeen jauhatukseen laatu olisi krupsissa heikentynyt selväsi, mutta moccamasterissa se olisi suurinpiirtein samanlainen kuin alussa.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: DonGuano - Joulukuu 03, 2008, 18:28:24 ip
Okei eli yhteenveton laite voisi olla asiallinen suodatinkahvin valmistukseen.

Kaivelin tuossa varastosta sen espressokeittimen ja pohjassa luki Krups type 887. Eli varmaankin kyseessä on jokin halppis markettimalli. Onko näin että tällä Moccamasterin myllyllä ei saa tehtyä sopivaa jauhatusta tähän? Ja saako tällä Krupsilla yleensäkään mitään maistuvaa espressoa aikaiseksi? Lisäksi muistelin että tuo vaahdotus ei ainakaan tahtonut onnistua kyseisellä vehkeellä.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: Jimi - Joulukuu 03, 2008, 19:21:27 ip
Kaivelin tuossa varastosta sen espressokeittimen ja pohjassa luki Krups type 887. Eli varmaankin kyseessä on jokin halppis markettimalli. Onko näin että tällä Moccamasterin myllyllä ei saa tehtyä sopivaa jauhatusta tähän? Ja saako tällä Krupsilla yleensäkään mitään maistuvaa espressoa aikaiseksi? Lisäksi muistelin että tuo vaahdotus ei ainakaan tahtonut onnistua kyseisellä vehkeellä.

Oma espressoharrastukseni alkoi, kun ostin käytetyn Krups Vivo 880:n, joka taitaa olla aika lailla samanlainen kuin sinun omasi. Oli se sen verran hyvä kone, että sai minut kerralla innostumaan tästä touhusta. Näissä vanhoissa Krupseissa on mielestäni kolme hyvää ominaisuutta, joiden ansiosta ne pesevät pahimmat markettirimpulat mennen tullen:
- Ne ovat boilerikoneita, eivätkä thermoblockleluja. (No, taitaa niitä löytyä mukiinmeneviä thermoblockejakin..)
- Filtterit ovat paineistamattomat
- Maidonvaahdotusapuhärpäkkeen saa irti, jolloin mikrovaahdon tekeminen on mahdollisuuksien rajoissa. Vaati kyllä omalla koneella todella tarkkaa lämpösurffausta..

Jos vehje toimii, niin suosittelen lämpimästi kaapimaan jostain kasaan annoksen kärsivällisyyttä ja aloittamaan opettelun. Ainakin omallani koneellani sai ihan kelvollista tavaraa aikaiseksi. Ehkä vielä tärkeämpää on, että tuolla pääsee kokeilemaan millaista espresson valmistaminen on, ennenkuin sijoittaa rahaa monen sadan euron koneeseen.
Myllyn tuo Krups tosiaan vaatii kaverikseen, juurikin siksi että filtterit ovat (ilmeisesti) paineistamattomat. Valmiilla puruilla homma ei varmaankaan onnistu. Moccamasterin myllyn toimivuudesta en tiedä, mutta melkein samassa hintaluokassa olisi Solis Scala (http://www.crema.fi/fi/products/solis/scala.html) (129 euroa). Porrastetun säädön ansiosta tuolla pitäisi olla helppo seilata espresso- ja suodatinjauhatuksen välillä. Nettisivuilla tuota myllyä ei suositella järeimmille espressokoneille, mutta luulisin että tuo riittäisi Krupsille. Itsellä ei ole kyllä mitään kokemusta tuosta myllystä, mutta kartioterät ja säädettävyys ovat kyllä suuria plussia verrattuna tuohon Moccamasteriin. Suosittelen tutustumaan/keräämään tietoa.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 03, 2008, 20:50:07 ip
Onko näin että tällä Moccamasterin myllyllä ei saa tehtyä sopivaa jauhatusta tähän?

Näin on. Eli sillä moccamasterin myllyllä ei saa kuin tasan yhtä karkeutta (=suodatinkarkeutta) jauhettua - ei sovellu siis mihinkään muuhun käyttöön.

melkein samassa hintaluokassa olisi Solis Scala (http://www.crema.fi/fi/products/solis/scala.html) (129 euroa).

Jos budjetti on tuommoista 130 euron luokkaa niin silloin minäkin suosittelen soliksen myllyä. Tuota moccamasterin myllyä olen itse aikoinaan nähnyt hyllyssä tarjouksessa 79 eurolla - millainen oli DonGuanon tieto ko. myllyn hinnasta?
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 03, 2008, 22:21:01 ip

Oma espressoharrastukseni alkoi, kun ostin käytetyn Krups Vivo 880:n, joka taitaa olla aika lailla samanlainen kuin sinun omasi. Oli se sen verran hyvä kone, että sai minut kerralla innostumaan tästä touhusta.

Totta puhut. Vivo 887:n pitäisi olla enemmän ja vähemmän sama kapistus, kuin Vivo 880. Yksi tuttuni osti aikoinaan 887:n ja tarjoili sitten ylpeänä espressoaan. Pavut jauhatti Hakaniemen hallin Parhialassa, osti aina töistä tullessaan parin päivän annoksen mukaansa. Ja joo, yllättävän hyvää kahvia sillä sai. Sellainen halvan tuntuinen muovirimpula, painoa jotain 3 kiloa! Mutta kyllä ehdottomasti helmi halpiskoneiden sarjassa. Konetta on kehuttu jopa Coffeegeekin lukijoiden arvioissa. Jos sinulla on sellainen kone, niin puhdista se ja rupea käyttämään. Sillä on hyvä kokeilla harrastamista ja kahvikin on parempaa, kuin useimmissa kahviloissa.

En tiedä koneen varsinaista valmistajaa, Krupsin omaa Thermoblock-tekniikkaa siinä ei tosiaankaan käytetä. Boileri-tyyppistä tekniikkaahan se käyttää, kuten Jimi kertoi. Ei aivan "oikeaoppista", mutta sinne päin. Teho riittää sopivasti parille kupilliselle, sitten onkin annettava koneen levätä, muuten vesi jäähtyy liiaksi.

Huuto.netissä meni reilu kuukausi sitten käytetty 887 kuudella (6) eurolla. Joku sai rajusti vastinetta rahoilleen.

Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: DonGuano - Joulukuu 03, 2008, 23:18:39 ip
Jos budjetti on tuommoista 130 euron luokkaa niin silloin minäkin suosittelen soliksen myllyä. Tuota moccamasterin myllyä olen itse aikoinaan nähnyt hyllyssä tarjouksessa 79 eurolla - millainen oli DonGuanon tieto ko. myllyn hinnasta?

No joo olin pikaisesti katsonut Moccamasterin maksavan n. 115-129 €. Eli kyllä tuo solis alkaa kiinnostaa. Vaikka jäisikin espresson teko vähemmälle niin on ilmeisesti vähintäänkin yhtä hyvä tai parempi suodatinkahvin jauhatukseen.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: DonGuano - Joulukuu 03, 2008, 23:50:39 ip
Löysin tällaisen vertailun jossa moitittiin Soliksen kestävyyttä.

http://www.coffeeco.com.au/articles/september2002.html

Onkohan nuo kuluvat osat tarvittaessa vaihdettavissa? Vai onko tämä malli kehittynyt paremmaksi?

Moccamasterihan siis ei kulu samanlailla kuin Solis?
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 04, 2008, 09:29:11 ap
Löysin tällaisen vertailun jossa moitittiin Soliksen kestävyyttä.

http://www.coffeeco.com.au/articles/september2002.html

Onkohan nuo kuluvat osat tarvittaessa vaihdettavissa? Vai onko tämä malli kehittynyt paremmaksi?

Moccamasterihan siis ei kulu samanlailla kuin Solis?

Kestävyyttä epäiltiin siis nimenomaan espressokäytössä jossa terät joutuvat olemaan hyvin lähellä toisiaan - myllyhän oli nyt tulossa suodatinkäyttöön? Mikäli epäilet tarvitsevasi myös espressokäyttöön soveltuvaa myllyä, niin sitten ehkä kannattaa vilkuilla jo i-miniä (http://www.crema.fi/products/ascaso/i-mini.html) jota saa mustana noin 190 eurolla (budjetti kasvaa).

Näissä halvemmissa myllyissä kuluvien osien vaihto saattaa tulla suhteettoman kalliiksi tai sitten on jopa mahdotonta. "Järeämpien" myllyjen yksi etu on siinä että terät saa vaihdettua myllyn kokonaishintaan nähden edullisesti ja näin mylly voi kestää kotikäytössä aivan hyvin sen 20-30 vuotta.

Moccamaster ei tosiaan kulu, koska se ei oikeastaan jauha mitään (ns. oikeassa kahvimyllyssä hienontaminen, eli jauhaminen, tapahtuu ennemminkin "vuolemalla" veitsenterävien terien toimesta). Siinä on vain se "propelli" joka pilkkoo/murskaa pavut pienemmiksi paloiksi vähän niinkuin sauvasekoitin tekisi. Jahka pilkkoutumista on tapahtunut riittävän pitkälle niin muruset varisevat allaolevan ritilän väleistä alas. Itse en näe tällaisessa järjestelmässä muita kuluvia osia kuin sähkömoottorin ja jos se on vähänkin sitä tasoa mitä keskiverto sauvasekoittimessa, niin sen pitäisi kestää kahvinjauhatuskäyttöä monta vuotta.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 04, 2008, 13:57:25 ip
Näissä halvemmissa myllyissä kuluvien osien vaihto saattaa tulla suhteettoman kalliiksi tai sitten on jopa mahdotonta. "Järeämpien" myllyjen yksi etu on siinä että terät saa vaihdettua myllyn kokonaishintaan nähden edullisesti ja näin mylly voi kestää kotikäytössä aivan hyvin sen 20-30 vuotta.

On sitten mielikuva- ja arvopoliittinen kysymys haluatko tehdä hankinnan 30 vuodeksi. Suunnitteletko ylipäätään keittiötäsi, autoasi, vaatehankintojasi, hiustenkuivaajasi 30 vuoden tähtäimellä?

Taloudellinen investointi on sitten eri juttu. Jos laitteen takaisinmaksuajaksi lasketaan 20-30 vuotta, laskelmaa voisi kai pitää vitsinä.  En halua mollata jiiteen ohjeita, ne ovat asiantuntevia ja hyviä.  Mutta hanki mylly, joka on nyt hyvä. Jos se ajaa asiansa vaikkapa 4-5 vuotta, se on maksanut itsensä. Eikä kukaan meistä tiedä, millaisia myllyjä on kaupan 4-5 vuoden kuluttua ja mihin hintaan. Jos et halua tehdä suurta päätöstä, osta se Krupsin mylly, 50-60 euroa. Hyvä mylly suodatinjauhatukseen ja sillä Skuupikin espressonsa jauhaa. On kehunut Gaggia+Krups -yhdistelmänsä hinta/laatu-suhdetta. Se Krups pelaa 3-4 vuotta. Mutta eihän se paljoa maksakaan. Jos haluat heti "kunnon myllyn", niin osta Rocky, 290 euroa. Helppokäyttöisin noista "halvoista" hyvistä myllyistä. Jätä se Moccamasterin silppuri kaupan hyllyyn.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: Misse - Joulukuu 04, 2008, 14:41:58 ip
On sitten mielikuva- ja arvopoliittinen kysymys haluatko tehdä hankinnan 30 vuodeksi. Suunnitteletko ylipäätään keittiötäsi, autoasi, vaatehankintojasi, hiustenkuivaajasi 30 vuoden tähtäimellä?

Taloudellinen investointi on sitten eri juttu. Jos laitteen takaisinmaksuajaksi lasketaan 20-30 vuotta, laskelmaa voisi kai pitää vitsinä.  En halua mollata jiiteen ohjeita, ne ovat asiantuntevia ja hyviä.  Mutta hanki mylly, joka on nyt hyvä. Jos se ajaa asiansa vaikkapa 4-5 vuotta, se on maksanut itsensä. Eikä kukaan meistä tiedä, millaisia myllyjä on kaupan 4-5 vuoden kuluttua ja mihin hintaan. Jos et halua tehdä suurta päätöstä, osta se Krupsin mylly, 50-60 euroa. Hyvä mylly suodatinjauhatukseen ja sillä Skuupikin espressonsa jauhaa. On kehunut Gaggia+Krups -yhdistelmänsä hinta/laatu-suhdetta. Se Krups pelaa 3-4 vuotta. Mutta eihän se paljoa maksakaan. Jos haluat heti "kunnon myllyn", niin osta Rocky, 290 euroa. Helppokäyttöisin noista "halvoista" hyvistä myllyistä. Jätä se Moccamasterin silppuri kaupan hyllyyn.
Tai osta käytettynä ebay:sta oikea kahvilakäytössä ollut mylly ja vaihda siihen samantien terät. Saat 300eurolla myllyn joka kestää varmasti seuraavat 10vuotta. Tietysti kaikki eivät halua kotiinsa vaikkapa mazzer super jollyn kokoista rotjaketta.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 05, 2008, 21:14:06 ip
On sitten mielikuva- ja arvopoliittinen kysymys haluatko tehdä hankinnan 30 vuodeksi. Suunnitteletko ylipäätään keittiötäsi, autoasi, vaatehankintojasi, hiustenkuivaajasi 30 vuoden tähtäimellä?

Tuossa halusin lähinnä siis painottaa sitä, että maksamalla myllystä enemmän saa paremman jauhatuslaadun lisäksi yleensä myös pidemmän käyttöiän - kun siis siirrytään noista alle 200 myllyistä sinne 300 pintaan ja yli (tosin sitten jostain 400-500 eteenpäin ei taida muuttua enää kuin jauhatuslaatu ja käytettävyys). Eli esim. joku hieman yli 300 euron macapin eliniän aikana sitä käyttä helposti puhki pari-kolme 150 euron myllyä ja koko tuona aikana jauhatuksen laatu on todennäköisesti macapilla paljon parempaa. Toisaalta jos mitä tahansa macapia tai mazzeria (jotka kaikki jo oikeastaan kahvilamyllyjä) alkaa kauppaamaan eteenpäin 2-3 vuoden päästä, niin tuollaisen ajan jälkeen ne on kotikäytössä vasta lähinnä ajettu sisään ja voi perustellusti pyytää itselleen ihan kelpoa hintaa (muistaakseni mazzerissani valmistaja suosittelee terien vaihtoa 300 kilon jälkeen - tuohon pääsen 2 kilon kuukausikulutuksellani 12.5 vuodessa). Kalliimpi mylly siis säilyttää arvonsa paremmin (ja tältä kantilta sitä voi mielestäni ajatella "taloudellisena" sijoituksena) ... tosin kysyntä suomessa on näille loppujen lopuksi aika pientä ja jotain 1800 euron Roburia voi olla sitten aika hankala kaupata eteenpäin muualla kuin eBayssa.

Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: DonGuano - Joulukuu 06, 2008, 11:16:12 ap
Noniin, ensipuraisi parempaan kahvinautintoon on tehty. Ekat suodatinkokeilut takana.

Ostin lopulta varmuuden vuoksi tuon Krupsin halpislaitteen, koska minulla tahtoo olla joskus tapana innostua jostain ja hankittua jotain mitä ei loppujen lopuksi tule käytettyä.

Ostin Pauligin Presidentti vaaleita papuja, suht tuoreita, reilu kuukausi sitten pakattuja. Pavut säilytän jääkaapissa. Myllyn ohjeissa suositeltiin aloittaa puolikarkeudella ja maun mukaan sitten alkaa säädellä. Jauhoin myllyn asteikolla neljään kupilliseen ja laitoin Moccamasteriin 4 isoa kupillista kylmää johtovettä. Kahvijauhe tuntui hieman staattiselta ja tarttui myllyn astian reunoihin. Lisäksi kahvista tuli silmämääräisesti liian hienoa suodatinkäyttöön. Myllyn ohjeissa ei myöskään kerrota paljonko kahvia tuo yksi kupillinen vastaa grammoissa.

No sitten itse lopputulokseen. Käytän kahvissani kevytmaitoa ja nautin sen ilman sokeria. Heti ensihavaintona kahvi on kauniin väristä, minkäänlaista sakeutta ei ole. Tuoksu ja samoin maku on hienon tai sanoisin keveän pehmeä. Erinomaista. Sitten suu tuntuu samalla hieman kuivalta, johtuneekohan liian hienosta jauhatuksesta? Seuraava havainto on selkeä, kahvi saisi olla vahvempaa eli tuo myllyn asteikko ei ehkä käy suoraan suodatinkäyttöön. Kaiken kaikkiaan hyvä alku kohti parempaa kahvinautintoa!

Aluksi pelkäsin, että noinkohan pavuista saa itse näillä laitteilla selkeästi paremman makuista kahvia mutta nyt olen täysin vakuuttunut maun parantuvan huomattavasti!
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 06, 2008, 12:14:34 ip
Noniin, ensipuraisi parempaan kahvinautintoon on tehty. Ekat suodatinkokeilut takana.

Ostin lopulta varmuuden vuoksi tuon Krupsin halpislaitteen, koska minulla tahtoo olla joskus tapana innostua jostain ja hankittua jotain mitä ei loppujen lopuksi tule käytettyä.

Ostin Pauligin Presidentti vaaleita papuja, suht tuoreita, reilu kuukausi sitten pakattuja. Pavut säilytän jääkaapissa. Myllyn ohjeissa suositeltiin aloittaa puolikarkeudella ja maun mukaan sitten alkaa säädellä. Jauhoin myllyn asteikolla neljään kupilliseen ja laitoin Moccamasteriin 4 isoa kupillista kylmää johtovettä. Kahvijauhe tuntui hieman staattiselta ja tarttui myllyn astian reunoihin. Lisäksi kahvista tuli silmämääräisesti liian hienoa suodatinkäyttöön. Myllyn ohjeissa ei myöskään kerrota paljonko kahvia tuo yksi kupillinen vastaa grammoissa.

Mitä nyt kesällä mökillä toimin baristana kaverin tuollaisella Krupsin myllyllä, niin suodatinjauhatuksen sai muistaakseni kääntää ihan tappiin asti. Eli niin karkeaa kuin myllystä lähtee. Siihen purukipon yläreunaan kasaantuu sitä hienoa pölyä, joka kannattaa heittää pois. Se tuo vain kitkeryyttä kahviin.
Sen annostusjutun kanssa en alkanut leikkimään. Joko mitalla papuja tarpeellinen määrä myllyyn, tai sitten käsivaralla jauhaa tarpeeksi ja mittaa siitä sitten oikean määrän. Suositus suodatinkahviinhan on 1,25 dl vettä per yks mitallinen (7 g) kahvia. Itse laitan aina 2,5 dl vettä ja kahvia semmosen 22 grammaa.

Tumma presidentti menee suodatinkahvina myös hyvin, jos ei satu parempaa olemaan tarjolla. Kannattaa tilata tuoretta kahvia niin pääset vielä parempiin nautintoihin.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: thjerppe - Joulukuu 06, 2008, 12:23:43 ip
Hei,

meidän taloudessa käytetään tuota Krupsin myllyä sekä suodatin- että mokkakeittimelle. Suodatinkahvia jauhetaan Presidentin tummapaahdosta yleensä karkeimmalla jauhatusasteella ja mokkapannullekin essopapujen karkeus on lähellä karkeinta, vähän pavusta ja sen tuoreudesta riippuen. Muuten tuppaa tulemaan kitkerää...

Tomua tosiaan tulee ja se tarttuu myllyn osiin. Itse puhdistan myllyn kunnolla aina kun vaihdetaan suodattimelta mokalle, eli käytännössä lähes päivittäin. Tyttöystävä kun aamuisin vaatii yleensä suodatinkahvia ja iltapäivällä tulee sitten itse herkuteltua mokalla. Irtilähtevät muoviosat (jauhesäiliö ja papusäiliön kansi) käyvät silloin tällöin astianpesukoneessa.

Annostelu ei tosiaan toimi ihan toivotulla tavalla. Suodatinkahville jauhan yleensä vähän ekstraa. Esim. n. 4 annosta 3 kupillisille. Essopavut mittaan sitten mokkapannun suodatinpesään, kaadan siitä myllyyn ja jauhan kaiken. Tällä menetelmällä vähän menee hukkaan, mutta ei se itseä ainakaan merkittävästi harmita. Mielummin jauhan kerralla tarpeeksi, kuin alan lisäilemään papuja sitten pieniä määriä.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 06, 2008, 20:18:38 ip
Mitä nyt kesällä mökillä toimin baristana kaverin tuollaisella Krupsin myllyllä, niin suodatinjauhatuksen sai muistaakseni kääntää ihan tappiin asti. Eli niin karkeaa kuin myllystä lähtee.

Jees, pätee suodatinmenetelmään yleisemminkin. Kun olen käyttänyt valmista "kaupan kahvia" Moccamasterissa, en ole ostanut suodatinjauhatusta vaan pannukarkeutta. Suodatinmenetelmä "kestää" yleensä huomattavasti karkeampaa jauhatusta, kuin kahvipaahtimot ehdottelevat. Karkeasta tehtynä kahvi on pehmeämpää - ja kun laittaa niitä puruja tuuttiin vähän enemmän, niin kahvi on sekä pehmeää että vahvaa.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 06, 2008, 22:23:31 ip
Suositus suodatinkahviinhan on 1,25 dl vettä per yks mitallinen (7 g) kahvia. Itse laitan aina 2,5 dl vettä ja kahvia semmosen 22 grammaa.

Mikäli innostuu tuunaamaan suodatinkeittelyään hieman enemmän, niin kannattaa katsastaa allaolevaa karttaa. Kuvan "ideaali" sektori tarkoittaa aluetta jossa kahvijauheen massasta uutetaan kuppiin 18-22% siten että lopullisessa tuotteessa (=kahvissa) liuonneiden aineiden konsentraatio on välillä 1.15-1.35%. Suositus 55-60 grammaa / litra perustuu siihen että tällöin ollaan suurinpiirtein tuolla käyrällä joka leikkaa ideaalialueen kahtia (55 g/l on 104.5 grammaa / 1.9 litraa). Se mihin kohtaan sitten halutulla käyrällä asetutaan määräytyy käytännössä käytetystä jauhatuskarkeudesta ja suodatusajasta. Tuolla 55-60 g/l on siis "virhemarginaali" jossain mielessä suurin jauhatuksen ja uuttoajan suhteen - jolloin käytettäessä samaa jauhatuskarkeutta tehtäessä joko kaksi kuppia kahvia taikka koko pannullinen, on parhaat mahdollisuudet pysyä vielä ideaalitilanteessa (kahdelle kupille ja koko pannulle pitäisi siis olla käytössä erilaiset jauhatuskarkeudet).

2.5 desiin 22 grammaa kahvia on aika tuhtia. Tämä vastaisi tuossa taulukossa käyrää 167.2 g / 1.9 litraa (jota ei ole kuvaan itseasiassa enää laitettu) ja tällaisella annostuksella on käytännössä mahdotonta päästä ideaalitilanteeseen vaikka jauhaisi miten (tulee käytännössä helposti vahvaa, mutta aromeiltaan "huonosti kehittynyttä" tavaraa). Itse keittelen 2 desin mukillisen yhden mukin pikkusuodattimella (http://www.hasbean.co.uk/product_info.php?cPath=53&products_id=1131) käyttäen noin 11-12 grammaa jauhetta (jauhatus tällöin hieman hienompi kuin "kaupan suodatinjauhtaus").

Tässä kaikessa hommaa sotkee mikäli mylly tuottaa paljon pientä tomua - sen uuttumisherkkyys ei vastaa ollenkaan jauheen keskimääräiseltä karkeudelta oletettavaa uuttumista ja lisäksi se tukkii helposti suodatinpaperin ja hidastaa näin myös uuttumista. Mikäli omaa kovin "pölyttävän" myllyn, niin kannattaa kokeilla jauheiden ravistelua semmoisessa suhteellisen tiheäsilmäisessä sihdissä.

Mikäli käytettävä kahvi ei ole aromimaailmaltaan kovin kummoinen (taikka edes miellyttävä), niin tuo cartmanin kikka käyttää karkeampaa jauhatusta ja isompaa annosta on itseasiassa hyvä. Tällöin jauheestaa saadaan irti (juuri ja juuri) se kahvin perusmaku ilman että lopputuloksesta tulee vetistä (mikäli siis käytetään normaalinvahvuista suodatinpaperia - esim. chemex "laboratoriopapereineen" ja hitaine suodatusaikoineen on sitten asia erikseen).

Viimeaikoina olen tullut siihen tulokseen että suodatinkeittely (hyvin) on ihan yhtä haastavaa kuin espresson valmistaminen (hyvin) - tai ainakin tuntuu että joudun kiinnittämään valmistusprosessiin enemmän huomiota (en siis käytä automaattikeitintä suodattamiseen - pienien määrien kanssa se laskee veden liian nopeasti jauheelle ja tuore kahvi ei ennätä "herätä"). TDS mittaria on tullut viimeaikoina vilkuiltua kun kiinnostaisi tuo lopputuotteen konsentraatio, mutta vielä en ole raaskinut ostaa...   ::)
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 06, 2008, 22:45:01 ip

Tsiisas! Nyt ne insinöörit muuttavat Moccamasterinkin käytön tieteeksi. Ei enää riitä, että espressokeittimeen on mitattava kahvi 6 desimaalin tarkkuudella...

Mutta tuo kartta on valtavan hyvä. Siis sitten, kun ruksii kaikki numerot siitä veks (heh). Sen jälkeen se on selkeän visuaalinen "matriisi" kahvinkeiton tuloksen erilaisista "statuksista". Kyllähän me kaikki nuo asiat "tiedämme", mutta näin havainnollinen kaavio helpottaa, kun saadaan käytetyt puhekielen termit oikeaan paikkaan. Kiitos, kun kaivoit tuon jostakin esille!
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 08, 2008, 09:21:35 ap
TDS mittaria on tullut viimeaikoina vilkuiltua kun kiinnostaisi tuo lopputuotteen konsentraatio, mutta vielä en ole raaskinut ostaa...   ::)

Oletko mittaillut tuota toista akselia? Eikös siihen tarvitse vaan jonkinlaista kuivuria ja määrättömästi kärsivällisyyttä...
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 08, 2008, 09:56:49 ap
Oletko mittaillut tuota toista akselia? Eikös siihen tarvitse vaan jonkinlaista kuivuria ja määrättömästi kärsivällisyyttä...

 ;D  ;D

Toki on käynyt mielessä, mutta kun kotioloissa tuota kahvia valmistaa, niin ei oikein malta (eikä riitä intoa) odotella suodatinpussin ja sen sisällön kuivumista esim. kiertoilmauunissa 50 asteen tms. lämpötiloissa ja tämän prosessin jälkeen säätää vasta jauhatusta oikeaan suuntaan. Lisäksi noilla 11-14 gramman annoksilla uutettaessa joutuisi investoimaan tarkempaan vaakaan jotta mittauksissa olisi jotain järkeä. Esim. 11 grammasta 18-22% hävikki tarkoittaa 1.98-2.42 gramman poistumaa - joten ylipäätäänkin tämä metodi tuntuisi pienten annosten kanssa vähän epämääräiseltä, mikäli ei halua suorittaa tyyliin 15-20 uuttoa samalla jauhatuskarkeudella ja määrällä ja sitten laskea keskiarvoja... kun noita könttejä on ensin viikon ajan siellä uunissa paistellut.  :P
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 08, 2008, 10:02:37 ap
Palataan sen verran aiheeseen, että laitetaan näkyville pari kuvaa tuosta Technivormin ("Moccamasterin") myllystä:

(kyseessä on siis "silppuri" mutta mielestäni fiksu sellainen)
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 08, 2008, 14:17:19 ip

Onhan se hienon näköinen ja varmasti oiva insinöörin suunnittelutyön tulos. Mutta itse perusongelmiin se auttaa kovin vähän. Se tekee yhtä ainoaa karkeutta (ilmeisesti Moccamasterille "sopivaa"). Ja mikä pahinta, ainostaan yhdenlaisissa olosuhteissa, yhdenlaisella pavulla. Ilman kuivuus (=sähköisyys), ilman kosteus (=muu paakkuuntuminen), pavun kovuus, paahtoaste ja -tapa, tuoreus, "rasvaisuus", maasäteily, sun muut parametrit ovat tuurista kiinni. Tulee heti mieleen muutama käyttämäni papu, joka luultavasti saisi "seulaverkon" tukkoon ennenaikaisesti. Riippumatta siitä, että laite selvästikin "puhaltaa" jauhetun kahvin verkon läpi.

Jos halvin levymylly, Krupsin GVX-2x maksaa 50-60 euroa, Solis scala 130 euroa ja Ascason I-mini 190 euroa, niin missä on tuon Moccamasterin myllyn markkinarako? Sen hinta taisi kuitenkin olla päälle satasen. Ostin aikoinaan Espanjassa asuessani ensimmäisen myllyni (Braunin silppuri) about alle 10 eurolla. Hukkasin sen jonnekin. Ostin myöhemmin uuden maustemyllyksi (oikein hyvä siihen käyttöön!), se maksoi 18 euroa. Tällä hetkellä niitä myydään 20-30 eurolla pitkin Eurooppaa. Nämä ovat järkeviä hintoja silppurimyllylle.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: Bad-E - Joulukuu 08, 2008, 19:11:02 ip
Jos halvin levymylly, Krupsin GVX-2x maksaa 50-60 euroa, Solis scala 130 euroa ja Ascason I-mini 190 euroa, niin missä on tuon Moccamasterin myllyn markkinarako?

Jos Krupsin myllyä olette hankkimassa ja etsitte kilpailukykyisintä hintaa, niin kannattaa piipahtaa Tefalin outletissä Espoon Kilossa, osoitteessa Kutojantie 7. Hinta taisi olla 26e ja hyllyssä oli vielä muutamia kappaleita. Löytyy kyllä muutakin kippoa ja pannua kilpailukykyiseen hintaan. Oli joku automaattikeitinkin, mutta mallia en painanut mieleen.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 08, 2008, 22:46:42 ip
Se tekee yhtä ainoaa karkeutta (ilmeisesti Moccamasterille "sopivaa").

Aivan - mutta ei tästä ole muuta väitettykään. Mylly tekee siis tasan tarkkaa yhtä karkeutta - pointti on siinä että tuossa karkeudessa ei pitäisi olla myöskään samalla tavalla heittoa kuin perinteisessä silppurimyllyssä jossa jauhatuskarkeus riippuu siitä miten kauan myllyä pitää päällä miten hyvin jauhe sattuu myllyssä pyörimään (osa voi mennä tomuksi asti - osa jää lohkareiksi).

Ja mikä pahinta, ainostaan yhdenlaisissa olosuhteissa, yhdenlaisella pavulla.

Nyt laitoit aika tiukan väitteen - voisitko perustella hieman enemmän (en osannut tulkita tuota lausettasi oikein muuten kuin siten, että mikäli juhlamokan jauhaminen keittiössä hellan vieressä toimii, niin autotallissa ei parane mennä keskitummaa Guatemalaista jauhamaan)?

Ilman kuivuus (=sähköisyys), ilman kosteus (=muu paakkuuntuminen), pavun kovuus, paahtoaste ja -tapa, tuoreus, "rasvaisuus", maasäteily, sun muut parametrit ovat tuurista kiinni. Tulee heti mieleen muutama käyttämäni papu, joka luultavasti saisi "seulaverkon" tukkoon ennenaikaisesti. Riippumatta siitä, että laite selvästikin "puhaltaa" jauhetun kahvin verkon läpi.

Nyt siis ei jauheta hienoksi ("espresso") jauheeksi asti vaan jäädään suodatinkarkeuteen. Tietysti jos laitat myllyyn jotain hiileksi paahdettua ja "öljyllä valeltua" tavaraa, niin varmasti myllyllä kuin myllyllä on tällaisen kanssa tekemistä. Mutta jos pysytään paahtoasteissa jotka ovat yleisempiä suodatinkahvin kanssa, niin ainakin itselläni 95% tästä tavarasta on aika öljytöntä (ja tässä ei siis joudu mitenkän tinkimään valinnanvarasta laadun taikka makumaailmoiden suhteen).

Jos halvin levymylly, Krupsin GVX-2x maksaa 50-60 euroa, Solis scala 130 euroa ja Ascason I-mini 190 euroa, niin missä on tuon Moccamasterin myllyn markkinarako? Sen hinta taisi kuitenkin olla päälle satasen.

Millaiset nuo Krupsin terät ovat? Näyttävätkö yhtään siltä mitä tuolla allaolevassa kuvassa on (kuva kaapin perältä löytyvästä Severinin ylä"terästä") - jos eivät ole tuollaiset niin voisiko joku ko. myllyn omaava laittaa kuvaa? Tuollaiset terät omaavassa myllyssä on kyse lähinnä "levyterämäisestä" myllystä. Siellä on siis jotain levyterien näköistä sisällä, mutta jauhaminen on ihan samanlaista (jopa heikompitasoista) murskaamista kuin silppurimyllyssä - pavut lähinnä ruhjoutuvat noihin ulkokehän "nystyröihin". Mielestäni oleellisesti ainoa ero perinteiseen silppurimyllyyn on se että jauhe pääsee terien välistä äärellisessä ajassa karkuun eikä (kaikki) mene ihan pieneksi tomuksi asti ja jauhatuskarkeus on helpommin säädeltävissä. Mutta jos vertaan esimerkiksi tuon Severinin jauhatusjälkeä noin 80 euron Zassenhaussin käsimyllyyn, niin ne ovat ihan eri sarjoissa (ja Zassen hyväksi siis). Kun tuossa Technivormissa on ratkaistu tuo purujenpoistumisongelma kääntämällä silppuri ylösalaisin tuon verkon päälle - niin minusta se on vähintää samassa kategoriassa kuin tuo Severinini (ja veikkaan että jopa parempi suodatinkarkeudella).

Tuota Technivormin myllyä saa ainakin netanttilasta (http://www.netanttila.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?storeId=1444&productId=172524&shopId=10007&findPath=true&compartmentId=10054&categoryId=3132497&catalogId=1444&ddkey=ProductDisplay) annostelijallisena versiona 129 eurolla. Tuollaisen näin aikoinaan muistaakseni veikonkoneen hyllyssä tarjouksessa 79 eurolla. Tuota annostelijatonta mallia löytyy saksasta (http://www.manufactum.de/Produkt/189634/1411804/TechnivormKaffeemuehle.html) 98 eurolla. Jos itse olisin noita suodatinkäyttöön ostamassa, niin 60€:lla ottaisin annostelijattoman ja 80€:lla annostelijallisen melko vähällä pohtimisella - mutta jos noihin laitetaisiin 20€ kumpaankin lisää, niin sitten pitäisi jo hieman puntaroida.

Ostin aikoinaan Espanjassa asuessani ensimmäisen myllyni (Braunin silppuri) about alle 10 eurolla. Hukkasin sen jonnekin. Ostin myöhemmin uuden maustemyllyksi (oikein hyvä siihen käyttöön!), se maksoi 18 euroa. Tällä hetkellä niitä myydään 20-30 eurolla pitkin Eurooppaa. Nämä ovat järkeviä hintoja silppurimyllylle.

Minultakin löytyy kaapista Krupsin musta silppuri joka taisi maksaa jotain 25€ joskus 2000 luvun alussa (...tunnustan: "been there, done that" ;) ). Mutta mitä tuota Technivormin myllyä käsissäni siellä kaupassa hypistelin, niin oli se aikalailla tukevamman ja laadukkaamman oloinen - ja siis edelleen sen "järkevämmän" silppuriperiaatteen omaava - kuin tuo Krupsini. Ja hintaahan näillä Technivormin (kaikille) tuotteille tulee (tuon nimen lisäksi) myös siitä että ne kasataan käsin Hollannissa. Noissa perussilppureissakin on ilmeisesti eroa: linkki (https://id38.securedata.net/sweetmarias/prod.electricmills.shtml#bodumCmill) - "... But the C-Mill electric coffee grinder has a very strong and precise motor. It beats the pants off the Krups or Braun mills out there, The coffee beans don't get crushed, but rapidly cut. important so the coffee isn't heated in the grinding process ..."

Jos muuten jollakulla tämän foorumin lukijalla on mahdollisuus päästä tällaista Technivormin myllyä käyttämään, niin rohkeasti vain kokemuksia tänne kirjoittamaan (onko jauhe mitenkän staattista, millainen on jauheen koostumus/tasaisuus, esiintyykö kuinka paljon hienojakoista tomua vaikka verrattuna kaupan juhlamokkajauheeseen, jne...) - niin saataisiin jotain konkreettista käytännön tietoa tuosta myllystä (itse olen onnistunut löytämään vain tämä käyttöohjeen (http://www.moccamaster.fi/files/hedoy/moccamaster/KMDOS_kayttis.pdf)).
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 08, 2008, 23:24:51 ip
 
Olet selvästi rakastunut tähän Moccamasterin myllyyn. En ole kuunaan päivänä nähnyt kenenkään puolustavan silppurimyllyä tällä forumilla noin ritarillisesti.

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Aivan - mutta ei tästä ole muuta väitettykään. Mylly tekee siis tasan tarkkaa yhtä karkeutta - pointti on siinä että tuossa karkeudessa ei pitäisi olla myöskään samalla tavalla heittoa kuin perinteisessä silppurimyllyssä jossa jauhatuskarkeus riippuu siitä miten kauan myllyä pitää päällä miten hyvin jauhe sattuu myllyssä pyörimään (osa voi mennä tomuksi asti - osa jää lohkareiksi).

Jeps. Mutta kun alkuperäinen kysyjä kertoi kokeilevansa MYÖS espresson tekemistä pienellä boilerikoneella. Siispä tällainen vain-yhden-karkeuden-mylly ei käy. Alkuperäisen kysyjän kannalta kyseessä on siten ehdottomasti kielteinen ominaisuus.

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Nyt laitoit aika tiukan väitteen - voisitko perustella hieman enemmän (en osannut tulkita tuota lausettasi oikein muuten kuin siten, että mikäli juhlamokan jauhaminen keittiössä hellan vieressä toimii, niin autotallissa ei parane mennä keskitummaa Guatemalaista jauhamaan)?

Autotallihan ei tietenkään ole olosuhde, mutta jos keittiössäsi on 22 astetta lämmintä, kosteus 25% (normaalia keskuslämmitystalossa talvella) ja papuset samoilla spekseillä, niin tottakai on eroa, jos jauhat vaikkapa 5 asteisia papuja ja ilmankosteus huitelee 70%. Samalla tavalla eri pavut ovat eri tavalla "kovia", kuten tiedät, paremmin kuin minä!  Mutta tämähän on aivan absurdia keskustelua. Kun laite on tehtaalla "säädetty" kiinteäksi, niin silloin se toimii suunnittelijan haluamalla tavalla ainoastaan niillä parametreilla, millä suunnittelija tarkoitti. Kun parametrit muuttuvat, muuttuu tuloskin. Toistettavuus, jota jotkut myös reliabiliteetiksi sanovat, ei ole täydellinen. Se, että suodatinkahvin jauhaminen ei ole tarkkaa puuhaa, kunhan on "sinne päin" antaa tottakai paljon anteeksi.

Perusväitteeni ei kuitenkaan muutu miksikään: Miksi uhrata aikaa ja rahaa silppurimyllyn parantamiseen, kun tarjolla on levymyllyjäkin. Miksi tehdään "huonoon" teknologiaan kalliita "parannuksia", kun "hyvääkin" teknologiaa on saatavilla.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 08, 2008, 23:59:38 ip
Olet selvästi rakastunut tähän Moccamasterin myllyyn. En ole kuunaan päivänä nähnyt kenenkään puolustavan silppurimyllyä tällä forumilla noin ritarillisesti.

Äh...  ::) Tarkoitus on siis ollut pohdiskella kumpi myllyistä Krups/Technivorm on oikeasti parempi suodatinkäyttöön (jauhatuslaadun ja myllyn laadun suhteen) vai onko näissä mitään eroa. Jos esimerkiksi jauhatusjäljessä ei olisi mitään eroa, niin tällöin ainakin itse suosittelisin Technivormia (mikäli ei ole huimaa hintaeroa) todennäköisesti helpomman käytettävyyden ja oletettavan pidemmän elinkaaren takia (mutta tässä siis tuo jos...)

Jeps. Mutta kun alkuperäinen kysyjä kertoi kokeilevansa MYÖS espresson tekemistä pienellä boilerikoneella. Siispä tällainen vain-yhden-karkeuden-mylly ei käy. Alkuperäisen kysyjän kannalta kyseessä on siten ehdottomasti kielteinen ominaisuus.

Myönnän että hieman hukkasin tämän seikan kun aloin tuota suodatinkäyttöä pohtimaan. Tuossa Kruspissa on toki se hyvä puoli että sen kanssa pääse espressokoneiden kanssa jollaintavalla "tutuksi" - vaikkei se mikään kummoinen mylly espressokäytössä loppujenlopuksi olisikaan.

Autotallihan ei tietenkään ole olosuhde, mutta jos keittiössäsi on 22 astetta lämmintä, kosteus 25% (normaalia keskuslämmitystalossa talvella) ja papuset samoilla spekseillä, niin tottakai on eroa, jos jauhat vaikkapa 5 asteisia papuja ja ilmankosteus huitelee 70%. Samalla tavalla eri pavut ovat eri tavalla "kovia", kuten tiedät, paremmin kuin minä!  Mutta tämähän on aivan absurdia keskustelua. Kun laite on tehtaalla "säädetty" kiinteäksi, niin silloin se toimii suunnittelijan haluamalla tavalla ainoastaan niillä parametreilla, millä suunnittelija tarkoitti. Kun parametrit muuttuvat, muuttuu tuloskin. Toistettavuus, jota jotkut myös reliabiliteetiksi sanovat, ei ole täydellinen. Se, että suodatinkahvin jauhaminen ei ole tarkkaa puuhaa, kunhan on "sinne päin" antaa tottakai paljon anteeksi.

Espresson (jauheen) kanssa tuo olosuhdepuoli on tarkempaa siitä syystä että siinä perkolaatioprosessi on prosessina ihan toista kaliiberia kuin suodatinkeittelyssä painovoima-avusteinen valuminen ja hiukkaskoko on huomattavasti pienempi. En itsekään näe miten tuollaisella ritiläratkaisulla saisi säädön espressolle (karkeuden suhteen) millään ilveellä toimimaan, mutta suodatinjauhatus on kuitenkin jo paljonpaljon karkeampaa tavaraa ja luulisi tuon ritilän aukoista sen jauheen varisevan suurinpiirtein samalla tavalla vaikka olisikin ilmankosteudessa heittoa suuntaan taikka toiseen? Espresson kanssa ne olosuhteet vaikuttavat siis ennemminkin siihen uuttoprosessiin - eivätkä jauhamisprosessiin - tämä kaikki tulee vain ilmi siinä että pavut joudutaan jauhamaan koneelle eri tavalla olosuhteista riippuen (esim. jos jauhe tarttuu helposti itseensä kiinni ja näin jo "luonnostaan" muodostaa veden kulkua vastustavaa rakennetta, niin tätä voi joutua kompensoimaan hieman karkeammalla jauhatuksella, jne...).

Perusväitteeni ei kuitenkaan muutu miksikään: Miksi uhrata aikaa ja rahaa silppurimyllyn parantamiseen, kun tarjolla on levymyllyjäkin. Miksi tehdään "huonoon" teknologiaan kalliita "parannuksia", kun "hyvääkin" teknologiaa on saatavilla.

Tottakai levymylly on erittäin pätevä ratkaisu - itsellänikin on tuolla pöydällä yksi 600 euron arvoinen, johon olen oikein tyytyväinen, enkä sitä ole tosiaankaan Technivormiin (taikka perinteiseen silppuriin) vaihtamassa. Mutta viittaan edellisen viestini kuvaan: miten hyvin tämä "hyvä teknologia" siinä Krupsissa on loppujen lopuksi toteutettu? Voihan hyvin (ja kalliilla) toteutettu huono idea tuottaa paremman lopputuloksen kuin huonosti (ja halvalla) toteutettu hyvä idea - vai?
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: Nasuli123 - Joulukuu 09, 2008, 18:29:47 ip
Millaiset nuo Krupsin terät ovat? Näyttävätkö yhtään siltä mitä tuolla allaolevassa kuvassa on (kuva kaapin perältä löytyvästä Severinin ylä"terästä") - jos eivät ole tuollaiset niin voisiko joku ko. myllyn omaava laittaa kuvaa? Tuollaiset terät omaavassa myllyssä on kyse lähinnä "levyterämäisestä" myllystä. Siellä on siis jotain levyterien näköistä sisällä, mutta jauhaminen on ihan samanlaista (jopa heikompitasoista) murskaamista kuin silppurimyllyssä - pavut lähinnä ruhjoutuvat noihin ulkokehän "nystyröihin".

Joo.. Itselläni siis Krupsin GVX2 -mylly ja omaan silmään näyttävät nuo Severinin ja Krupsin terät melko samanlaisilta.
Alas vielä kuva. ( kuvaan on näköjään päässyt mukaan joku karva :D)

PS. Tuo Krupsin mylly lähteekin muuten huilimaan vähän ajan päästä, kun jouluna Soliksen viereen astelee Rocky :P
Krupsin mylly on ollut hyvä mylly "tutustumiseen", mutta välillä tuntuu, että jauhatusaste ei riitä vaan esimerkiksi toiseksi hienommalla menee liian pitkäksi ja kolmanneksi hienommalla valahtaa heti läpi)
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 09, 2008, 19:26:23 ip

Noihan ovat ihan samat terät, kuin jiiteen "kehumassa" Severinissä. Kun eivät olisi kotoisin samasta sylttytehtaasta.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: Immanuel - Joulukuu 10, 2008, 13:28:54 ip
Noihan ovat ihan samat terät, kuin jiiteen "kehumassa" Severinissä. Kun eivät olisi kotoisin samasta sylttytehtaasta.

Katso tarkemmin: terät eivät ole samat.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 10, 2008, 13:44:38 ip
Katso tarkemmin: terät eivät ole samat.

Neuvo sokeaa, miten ne eroavat toisistaan?
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: Immanuel - Joulukuu 10, 2008, 15:22:30 ip
Neuvo sokeaa, miten ne eroavat toisistaan?

Erot eivät nyt niin kovin isoja ole, mutta samoista teristä kuitenkaan ei ole kyse. Merkittävin ero on niissä kuudessa suuressa knöölissä. Krupsin myllyssä jokaisessa on ulkoreunalla lovi kun taas Severinissä ei. Niitä pienempiä harjanteitakinnäyttäisi olevan eri määrä tai ainakin niiden liittyminen knööleihin on erilainen. Terän kiinnitysruuvien reiät ovat Krupsissa kauempana keskustaa kuin Severinissä.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 10, 2008, 22:04:55 ip
Erot eivät nyt niin kovin isoja ole, mutta samoista teristä kuitenkaan ei ole kyse.

Mutta toiminnallisuuden kannalta nämä "terät" eivät kyllä minunkaan mielestäni toisistaan eroa. Kummassakin papujen pilkkominen hoidetaan ruhjomalla tylsiä nystyröitä/kohoumia vasten ja tuloksena on paljon hienojakoista tomua jauheen sekaan. Kun tuota hienojakoista tomua siellä seassa on riittävästi, niin sillä saa koneen kuin koneen kyllä helpostikin tukkoon, mutta maku voi sitten olla mitä on.
 
Oikeasti kunnollinen terä siis pääosin leikkaa pavun ja tällöin terän pitää olla tosiaankin terävä, ks. vertailukuva alla (tuolla terällä saa siis halutessaan viillettyä haavan sormeensa).

Suodatinkahvissa ei tämä kaikki ole niin kriittistä kuin espressossa, mutta tuolla allaolevalla terällä ja aiemmalla Severinin terällä valmistettaessa eron huomaa jo tässäkin. Tuolla terävällä terällä saa halutessaan jauhaa jauheen paljon hienommaksi kuin Severinillä ilman että veden virtaus suodattimessa tyssää. Severinin kanssa pitää jättää keskimääräinen jauhatuskarkeus karkeammaksi, sillä muuten vesi jää lillumaan suodatinsuppiloon eikä tahdo valua säädyllisessä ajassa läpi ilman hämmentelyä ja tämä ei tee hyvää maulle. Suodatuksen jälkeen toisella jauhetun kahvijauheen pinta on lähes tasaisen "mutainen", toisella siinä erottaa nätisti yksittäiset vedessä turvonneen kahvijauheen hippuset - jokainen varmaankin arvaa kumpi on kumpi.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 10, 2008, 22:50:18 ip
Löysin tällaisen vertailun jossa moitittiin Soliksen kestävyyttä.

http://www.coffeeco.com.au/articles/september2002.html

Onkohan nuo kuluvat osat tarvittaessa vaihdettavissa? Vai onko tämä malli kehittynyt paremmaksi?

Hmm. Saksanmaalta näyttäisi muuten saavan Soliksen Scalaa ("tyyppi" 166) hintaan 67,00€ - 85,00€ (linkki ns. hintavertailusivulle (http://de.shopping.com/xPO-Solis-Scala-Typ-166)). Suomessa näistä taitaa joutua pulittamaan melkein 130 euroa. Myllyssä näyttäisi olevan ihan suhteellisen asiallisen näköiset kartioterät. Amazon olisi varma paikka tilata, mutta eivät taida toimittaa suomeen (linkki (http://www.amazon.de/Solis-960-77-Kaffeemühle-Scala/dp/B0000A30T3) - nyt olisi tarjouksessa 67,96€). Mitenhän näitä saataisin Suomeen tällä hinnalla myyntiin...
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 11, 2008, 10:45:29 ap
Hmm. Saksanmaalta näyttäisi muuten saavan Soliksen Scalaa ("tyyppi" 166) hintaan 67,00€ - 85,00€ (linkki ns. hintavertailusivulle (http://de.shopping.com/xPO-Solis-Scala-Typ-166)). Suomessa näistä taitaa joutua pulittamaan melkein 130 euroa. Myllyssä näyttäisi olevan ihan suhteellisen asiallisen näköiset kartioterät. Amazon olisi varma paikka tilata, mutta eivät taida toimittaa suomeen (linkki (http://www.amazon.de/Solis-960-77-Kaffeemühle-Scala/dp/B0000A30T3) - nyt olisi tarjouksessa 67,96€). Mitenhän näitä saataisin Suomeen tällä hinnalla myyntiin...

Kaikki on helkkarin halpaa. Katsoin noita toimitusehtoja. Toimituskulut Suomi-nimiseen esikaupunkiin 59 euroa. Yhteensä siis 126-144 euroa, täällä joutuu maksamaan 129.

Eihän kirjoittaja tätä tietenkään tarkoittanutkaan. Hän hyvin asiallisesti kommentoi vallitsevia hintatasojen eroja. Niitä on hyvä silloin tällöin tarkkailla. Mutta on hyvä muistaa myös, että erilaisten markkina-alueiden hintavertailut kuuluvat joskus sarjaan jos-tädillä-olisi-munat-niin-täti-olisi-setä.  Noin ne markkinat toimivat, ikävä kyllä.  Minua puolestani potuttaa se, että rämmin täällä räntäsateessa samaan aikaan, kun ystäväni pelaa golfia Espanjassa. Enpä tuolle säällekään mitään voi.
Otsikko: Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 11, 2008, 11:18:52 ap
... vallitsevia hintatasojen eroja. Niitä on hyvä silloin tällöin tarkkailla. Mutta on hyvä muistaa myös, että erilaisten markkina-alueiden hintavertailut kuuluvat joskus sarjaan jos-tädillä-olisi-munat-niin-täti-olisi-setä.  Noin ne markkinat toimivat, ikävä kyllä.

Niinpä. Mutta jotenkin se ihmetyttää että miksi näistä "entry" -tason härveleistä saa maksaa suomessa suhteessa aina noin paljon enemmän (näistäkö se kate revitään?? luulisi olevan pienpaahtajankin etu että suomeen saataisin perusmyllyllistä asiakaskuntaa). Asiaa hieman hämmentää se, että suomesta kuitenkin saa jo HX-koneita (+silviat ja rockyt) ihan "eurooppalaiseen"  hintaan paristakin paikasta - Quickmillin Andreja taitaa jopa irrota suomesta tällä hetkellä 1290€:lla kun tuo em. "hintaportaali" löytää sillle saksahinnan 1333€... luulisi kuitenkin näillä olevan pienemmät markkinat suomessa (tosin esim. Mazzerin mini E:stä saa suomessa pulittaa 985€ - Hollannista sen sai vuosi sitten noin 600 eurolla postikuluineen - eli menee tämä edelleen toisinkinpäin).