Uskaltako perinteisestä myllystä ajaa läpi muuta kuin kahvia? Minun pitäisi rouhia paahdettua vehnää, eikä tässä ole luomukauppaa jossa olisi kivimylly lähimaillakaan. Paahdettu vehnä on kuivana vähän kovempi kuin kahvipapu, mutta menee vielä helposti putraessa halki. Tuskin rikkoo myllyä? vai onko joku kokeillut?
Jos unohdetaan makuhaitat suuntaan ja toiseen, niin voi onnistua mutta en suosittelisi. Normaali kahvimylly on tarkoitettu kahvin jauhamiseen, eli terät, ripustukset, välitys ja moottori on suunniteltu sen mukaan. Mahdollisia riskejä ovat terien ripustuksen hajoaminen, välityksen hajoaminen ja moottorin ylikuumeneminen. Ja kaipa terätkin voivat rikkoutua, vaikka uskonkin että tiukan paikan tullen jostain muualta se prakaa ensiksi.
Konkreettisesti varmaan isoin ongelma on se, että kun terät on suunniteltu rikkomaan kahvipapu asteittain, niin viljanjyvä hyppää ainakin ekan pykälän ohi ja syöksyy suoraan hienojakoiseen osaan - ja on kovempi kuin papu. Hetkittäiset rasitukset voivat siis olla aikalailla suurempia.
Sattui pari päivää sitten kirppiksellä silmiin jämerä vanha käsimylly jolla oli jauhettu viljaa, ja se onkin varmasti toimiva ratkaisu. Käsimyllyn kartioterät kykenevät nielemään viljaa ongelmitta ja kyseinen yksilö näytti riittävän jämäkältä kovaan viljaan, toisin kuin nykyään myytävät rimpulat.