Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Shotin katkaiseminen  (Luettu 50718 kertaa)

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #90 : Helmikuu 28, 2009, 21:07:35 ip »

Jeps.
Ei se häiritsevä ole. Jostain luinkin, että OPV:n säätämisen jälkeen saattaa OPV alkaa viheltää, mutta ihan hyvä jos se lähtee pois.
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #91 : Helmikuu 28, 2009, 21:21:56 ip »

Ja jos alkaa epäilyttää, että onko paine nytkään "oikea" ja saa jonkin asteen hifistely kärpäsen pureman, voisi laittaa painemittarin kiinni kokonaan tai väliaikaisesti. Niinkuin Samppasika täällä http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=904.15 Mutta mennään nyt näillä.;)
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #92 : Maaliskuu 01, 2009, 17:12:16 ip »

Noni, nyt on kuvattu ja valittu parhaimmat kuvat, joista sai selvää. Tein siis paljon enemmän kuin 3 ja kokeilin eri karkeuksia ja annoskokoja.
Näissä annoskoko kaikissa on 13 g. Pavut ovat Lidlin espressoa, koska Hasbeanin pavut ovat olleet jo viikon matkalla. Pussi avattu perjantaina. Joten ei ainakaan tuorepaahtoa.

1. Eilinen. Ei tarkkaa tietoa uuttosuhteesta.
2. Tämän päivän ensimmäinen kokeilu. Uuttosuhde 61%
3. Uuttosuhde 44%
4. Uuttosuhde 41%
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #93 : Maaliskuu 15, 2009, 20:50:14 ip »

Kyllä kannatti säätää soliksen paineita! Heti paineen alentamisen jälkeen huomasin, että nakukahva ei enää roiski pienillä annoksilla (12-13g).
Toinen asia minkä huomasin vähän ajan päästä on se, että ilmeisesti kova uuttopaine "syö" kahvin makua?
Ainakin nyt uuttosuhteella 40% valmistettu tupla maistuu "kirkkaammalle" ja vahvemmalle kuin ennen operaatiota, eli kahviin tuli erilaisia makuja.
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #94 : Huhtikuu 07, 2009, 21:13:43 ip »

Mitenkäs jos tässä laiskakin aktivoituisi hiomaan tekniikkaa kohti täydellistä shottia...tai ainakin sinnepäin? No enivei, tämänhetken säädöt koneessa (Brasilia Portofino) näyttävät seuraavaa:

uuttopaine: uuton alkaessa 9 bar ja muutaman sekunnin jälkeen paine nousee 10,5 bariin

boilerin paine: keskimäärin 1,0 bar +/- 0,5 bar

tuloveden paine: 4 bar

Osaako palstan kokeneemmat konkarit antaa mitään ohjeita hienosäätöihin? Tarkoitan lähinnä sellaista, että kannattaisiko esim. pudottaa uuttopainetta hieman alemmaksi niin, että se maksimipaine olisi uutettaessa mieluummin 9 bar kuin tuo 10,5 baria? Vaikuttaako tuo paineen alennus esim. creman määrään? Tällä hetkellä cremaa tulee omaan makuuni jopa liian paksulti vielä viikonkin vanhoilla pavuilla (esim. visitado tai premium esso oma paahtona).
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #95 : Huhtikuu 07, 2009, 21:22:11 ip »

uuttopaine: uuton alkaessa 9 bar ja muutaman sekunnin jälkeen paine nousee 10,5 bariin
boilerin paine: keskimäärin 1,0 bar +/- 0,5 bar
tuloveden paine: 4 bar
Osaako palstan kokeneemmat konkarit antaa mitään ohjeita hienosäätöihin? Tarkoitan lähinnä sellaista, että kannattaisiko esim. pudottaa uuttopainetta hieman alemmaksi niin, että se maksimipaine olisi uutettaessa mieluummin 9 bar kuin tuo 10,5 baria? Vaikuttaako tuo paineen alennus esim. creman määrään? Tällä hetkellä cremaa tulee omaan makuuni jopa liian paksulti vielä viikonkin vanhoilla pavuilla (esim. visitado tai premium esso oma paahtona).

Boilerin paine vaikuttaa aika matalalta. Toki kokoa taitaa olla sen verran että höyrytyksen puolesta virittelyä ei tarvitse, mutta viileä boileri voi tietysti tarkoittaa viileää uuttovettä. Oletko mitannut uuttoveden lämpöä? Tai tarkistanut jostain, mikä suositeltava boilerin paine on? En sano että kone käy kylmänä, koska varsinkin ammativehkeissä boilerin lämmön ja uuttolämmön suhde ei ole mikään simppeli juttu, mutta ei paine ainakaan korkealta vaikuta.

Uuttopainetta voisi rukata hieman alaspäin. Ero ei liene iso. Paineen alennus vähentää myös cremaa, tosin noin pieni tiputus ei varmaan mitenkään dramaattisesti.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #96 : Huhtikuu 07, 2009, 21:40:41 ip »


Osaako palstan kokeneemmat konkarit antaa mitään ohjeita hienosäätöihin? Tarkoitan lähinnä sellaista, että kannattaisiko esim. pudottaa uuttopainetta hieman alemmaksi niin, että se maksimipaine olisi uutettaessa mieluummin 9 bar kuin tuo 10,5 baria? Vaikuttaako tuo paineen alennus esim. creman määrään? Tällä hetkellä cremaa tulee omaan makuuni jopa liian paksulti vielä viikonkin vanhoilla pavuilla (esim. visitado tai premium esso oma paahtona).

Vaikka en olekaan mikään konkari niin yritetään silti neuvoa :) Eli käsittääkseni uuttopainetta kannattaisi tiputtaa lähelle tuota 9baria etupäässä sen vuoksi, että se vähentäisi kahvikakun kanavointiherkkyyttä huomattavasti. Toisaalta noihin koneen omiin mittareihin ei kauheasti voi luottaa, joten on hyvinkin mahdollista että paineet ovat ihan kohdillaan nytkin.

Höyryboilerin paineet tosiaan ovat hitusen alakantissa, mutta uskoisin kotikäytössä uuttoveden hyvinkin nousevan riittävän kuumaksi lämmönvaihtimessa.

-Mikko-
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #97 : Huhtikuu 07, 2009, 22:52:19 ip »

Boilerin paine vaikuttaa aika matalalta. Toki kokoa taitaa olla sen verran että höyrytyksen puolesta virittelyä ei tarvitse, mutta viileä boileri voi tietysti tarkoittaa viileää uuttovettä. Oletko mitannut uuttoveden lämpöä? Tai tarkistanut jostain, mikä suositeltava boilerin paine on? En sano että kone käy kylmänä, koska varsinkin ammativehkeissä boilerin lämmön ja uuttolämmön suhde ei ole mikään simppeli juttu, mutta ei paine ainakaan korkealta vaikuta.

Uuttopainetta voisi rukata hieman alaspäin. Ero ei liene iso. Paineen alennus vähentää myös cremaa, tosin noin pieni tiputus ei varmaan mitenkään dramaattisesti.


Höyryä tulee ainakin riittävällä teholla. Jouduin vaihtamaan 4-reikäisen suuttimen tilalle 2-reikäisen, kun ei vaahdotustekniikka ni pysynyt koneen vauhdissa mukana. Eipä siinä vieläkään pitkästymään ehdi kun alle puolen minuutin vaahdottuu 0,6 litranen kannu.

Tuo lämpötilan mittaus ei ole varmaan ihan helposti hoidettavissa? Ainut tarkka tapahan olisi mitata lämpötila ihan normaalin uuton yhteydessä. Ihan mutu-pohjalta luulisin, että lämpötila on kyllä riittävä, tosin kyllähän se mielenrauhan toisi jos asian kykenisi myös oikeasti varmistamaan. Myös suodinkahvoissa on selviä eroja. Orkkiskahva kun lämpenee, niin se pysyy myös lämpimänä (kuumana) yllättävän pitkään. Nakukahva on paljon köykäisempää tavaraa ja jäähtyy todella nopeasti muihin kahvoihin verrattuna.

Laskin muuten uuttopainetta niin, että paine nousee maksimissaan sinne 9 bariin. Saattaa olla lume-vaikutusta, mutta olin havaitsevani selvän eron kahvin maussa ja parempaan suuntaan tietenkin. Yksi merkittävä tekijä on varmasti myös se, että paineen laskun jälkeen jouduin säätämään myös myllyä karkeammalle.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #98 : Huhtikuu 07, 2009, 23:28:36 ip »

Nakukahva on paljon köykäisempää tavaraa ja jäähtyy todella nopeasti muihin kahvoihin verrattuna.

Mutta siinä jäähtyminen ei ole niin iso ongelma kuin nokallisten kanssa. Nokallisissa viileät nokat jäähdyttävät juoman - nakukahvassa tuota ongelmaa ei ole. Toki nakukahvankin kanssa kannattaa toimia nopeasti - grupon lämpö laskee jokusen asteen mikäli sellaisen ihan kylmänä kiinni laittaa.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #99 : Huhtikuu 07, 2009, 23:54:21 ip »

Tuo lämpötilan mittaus ei ole varmaan ihan helposti hoidettavissa? Ainut tarkka tapahan olisi mitata lämpötila ihan normaalin uuton yhteydessä.

Niin, meinaatko että HX-koneella veden virtausnopeuden pitäisi olla uuttoa vastaava jotta lämpö olisi totuudenmukainen? Mittauskahvoissa on yleensä venttiili jolla virtausnopeuden saa säädettyä ainakin sinne päin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #100 : Huhtikuu 08, 2009, 08:46:24 ap »

Mutta siinä jäähtyminen ei ole niin iso ongelma kuin nokallisten kanssa. Nokallisissa viileät nokat jäähdyttävät juoman - nakukahvassa tuota ongelmaa ei ole. Toki nakukahvankin kanssa kannattaa toimia nopeasti - grupon lämpö laskee jokusen asteen mikäli sellaisen ihan kylmänä kiinni laittaa.

Kyllä ne nokatkin (tuhtia tavaraa myös) saa osansa lämpöjohtumisesta ja myös sihti pysyy hyvin kuumana. Käsituntumalla hyvinkin pitkälle samaa tasoa kuin muu mötikkä. Naku ehtii jäähtyä jo jauhatuksen ja tamppauksen aikana havaittavasti kuten käy myös sihdille. Nämä arviot ihan käsin tunnustelemalla eli tieteellistä pohjaa ei ole...vielä.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #101 : Huhtikuu 08, 2009, 09:03:33 ap »

Niin, meinaatko että HX-koneella veden virtausnopeuden pitäisi olla uuttoa vastaava jotta lämpö olisi totuudenmukainen? Mittauskahvoissa on yleensä venttiili jolla virtausnopeuden saa säädettyä ainakin sinne päin.


Lähinnä tarkoitin kahvijauheen vaikutusta veden lämpötilaan (ennen uuttoa kylmä - uuton jälkeen kuuma). Ehkä 16g kahvia ei kuitenkaan ole kovin suuri tekijä lämpöenergian suhteen. Toki virtausnopeudellakin on varmasti oma funktionsa. Taitaa olla kyse kuitenkin hyvin marginaalisista vaikutuksista kokonaisprosessin kannalta.

Eikös moniin yleismittareihin saa lämpötilan mittauksiin soveltuvia antureita? Tai ihan yksinkertaisesti puikkomittarilla kahvan reiästä sörkkimällä. Saisihan tuollaisilla varmasti hyväksyttävän tarkkuuden, ainakin omien kriteereiden mukaan.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #102 : Huhtikuu 08, 2009, 09:08:46 ap »

Mutta siinä jäähtyminen ei ole niin iso ongelma kuin nokallisten kanssa. Nokallisissa viileät nokat jäähdyttävät juoman - nakukahvassa tuota ongelmaa ei ole. Toki nakukahvankin kanssa kannattaa toimia nopeasti - grupon lämpö laskee jokusen asteen mikäli sellaisen ihan kylmänä kiinni laittaa.

Kyllä ne nokatkin (tuhtia tavaraa myös) saa osansa lämpöjohtumisesta ja myös sihti pysyy hyvin kuumana. Käsituntumalla hyvinkin pitkälle samaa tasoa kuin muu mötikkä. Naku ehtii jäähtyä jo jauhatuksen ja tamppauksen aikana havaittavasti kuten käy myös sihdille. Nämä arviot ihan käsin tunnustelemalla eli tieteellistä pohjaa ei ole...vielä.

Tarkoitin tuolla aiemmalla kommentilla sitä että kylmä nokallinen kahva on huonompi kuin kylmä nakukahva. Eli jos uutat espresson kylmällä normaalilla kahvalla ja kylmällä nakukahvalla niin jälkimmäisestä saat paremman juoman.

Nakukahva jäähtyy toki nopeammin kun siinä on vähemmän massaa, mutta samoin sen lämmittämiseen ei hukata niin paljon lämpöä gruposta kuin normaaliin kahvaan. Ja koska espresso ei nakukahvassa oleellisesti kosketa mitään muuta kuin sihtiä (jonka lämpötilalla ei ole suurta väliä), niin espresso ei jäähdy toisin kuin kylmien nokkien kautta juostessaan.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #103 : Huhtikuu 08, 2009, 09:19:24 ap »

Lähinnä tarkoitin kahvijauheen vaikutusta veden lämpötilaan (ennen uuttoa kylmä - uuton jälkeen kuuma). Ehkä 16g kahvia ei kuitenkaan ole kovin suuri tekijä lämpöenergian suhteen. Toki virtausnopeudellakin on varmasti oma funktionsa. Taitaa olla kyse kuitenkin hyvin marginaalisista vaikutuksista kokonaisprosessin kannalta.

Jos tarkoitus on tuunata koneen asetuksia niin silloin jauheen vaikutusta ei pidäkään ottaa huomioon. Siis jos kone pelaa oikein niin se tuuttaa ulos juuri halutun lämpöistä vettä. Mitä tapahtuu seuraavaksi on sitten taas baristan käsissä.

Eikös moniin yleismittareihin saa lämpötilan mittauksiin soveltuvia antureita? Tai ihan yksinkertaisesti puikkomittarilla kahvan reiästä sörkkimällä. Saisihan tuollaisilla varmasti hyväksyttävän tarkkuuden, ainakin omien kriteereiden mukaan.

Jep, kunhan on kahva josta mittausreikä löytyy. Noita Scace-klooneja löytyy myös palstalaisilta, jos himottaa kokeilla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Shotin katkaiseminen
« Vastaus #104 : Huhtikuu 08, 2009, 09:27:46 ap »


Eikös moniin yleismittareihin saa lämpötilan mittauksiin soveltuvia antureita? Tai ihan yksinkertaisesti puikkomittarilla kahvan reiästä sörkkimällä. Saisihan tuollaisilla varmasti hyväksyttävän tarkkuuden, ainakin omien kriteereiden mukaan.

Jos puikkomittarilla tarkoitat jotain digitaalista paistomittaria, niin ne ovat mahdollisesti liian hitaita reagoimaan tuollaisessa käytössä. Itselläni on BellaBaristasta hankittu painemittari-lämpömittari kombo jossa siis lämpömittarina on tuollainen "puikkomittari" ja sillä lämpötilan nousunopeus on niin hidas että selvästi kiehuvaa vettä gruposta valutellessa mittari näyttää ~85astetta.

Veikkaisin, että tuollainen yleismittariin liitettävä termocouple olisi reagtioajaltaan huomattavasti nopeampi koska siinä ei ole mitään lämpöä puskuroivaa metallikerrosta ympärillä. Noissahan taitaa olla yleensä K-tyypin termopari, joka ei taida ihan optimaalisen hyvä olla, mutta ilmeisesti riittävän hyvä kuitenkin.

-Mikko-
Kirjattu