Subjektiivisuus keskustelu leimaantui taas.
Maku on viimekädessä täysin subjektiivinen asia. Se mitä kukin yksilö lopulta mausta kokee on viimeinen mittari kaikelle hänen näkökulmastaan. Jos hän kehittää makuaistiaan, kuten Jari ilmaisi, niin hänen kokemuksensa muuttuvat, mutta edelleen sama subjektiivisuus pysyy.
Jatkuvasti laatukahveja cuppaavien ihmisten kokemukset kahvien mausta ovat erilaisia kuin satunnaisen pertin, joka juo satunnaisesti liptonin teetä tai viisi kertaa päivssä yliuutettua juhlamokkaa. Ammatticuppaaja voi toki pitää omaa makuaistiaan parempana ja voi sen todentaa erottamalla sokkona ne kaikki kahvimaut toisistaan, kun pertti taas ei. Näkökulma on silti väärä. Ammatticuppaajan makuaisti on todetusti tarkempi kuin pertillä, mutta se ei ole parempi siinä mielessä kuin pertti (tai nimimerkki
vemuli) ajattelee. Kysymys
"Onko joku kahvi hyvää" on puhtaasti subjektiivinen makuasia.
Subjektiivinen makuasia ei kuitenkaan kerro kaikkea. Käytännössä emme kuitenkaan ole niin
"yksilöllisiä lumihiutaleita", vaan oikeasti kuulumme kaikki samaan ihmislajiin ja monet meistä vieläpä samaan kultuuriympäristöön. Jos laitetaan se lämpölevyllä seisonut yliuutettu juhlamokka ja joku pehmeä blendi hyvin uutettua tuorepapua, niin sokkotestistä väittäsin, että Helsingin keskustassa tai Tokion slummeissa se juhla-mokka häviäisi rajuin prosentein. Tämä on toki vain tilastollista katsantoa ja sillä ei mitään merkitystä sille vaikkapa mahdolliselle yhdelle prosentille joka tykkää siitä lämpö-levy-mokasta.
Mutta kaikkeen kirjoitettuun ei kannata suhtautua liian vakavasti.
Yleisesti samaa mieltä, mutta minusta tämä on erittäin vakavasti otettava filosfisen keskustelun aihe. Aihe jonka usemmat ihmiset ymmärtävät tavalla tai toisella vähän väärin, koska käsitteitä sekoitetaan keskenään ja puhutaan vääristä asioista tarkoittaen eri asiaa.
Kyllä minun mielestäni maistamista kannattaa hajoitella.
Joo no itse harjoitan sitä sen verran kun se on kivaa. Muusta syystä sen harjoittamista en lähtisi oikopältä suosittelemaan kuin ammatissaan sitä taitoa tarvitseville.