Tuli heräteostoksena hankittua espressokone ebaysta kun kahvimyllyä moccamasterin pariksi etsin. Kahvimyllyn valinnan rajoitti väri ja muoto, jotka tässä KitchenAidin kiinalaisessa myllyssä ovat kohdallaan. Sitten sattui silmiini saman firman espressokone erinomaisen säädyllisellä hinnalla ja kun huuto jäi kiinni niin ei haitannut vaikka se oli punaisen sijasta harmaa:-) Kone näyttää valmistetun Italiassa.
Lienee kuitenkin harvinaisempi kone, kun siitä ei täällä juttua näy. Tekniikasta en paljoa vielä ymmärrä, kaksi boileria, paineeton kahva, jokin kolmitieventtiili pitäisi olla, pari lämpömittaria ilman asteikkoa? Ja niistä toinen rikki vaan ei haitanne.
Kävin marketissa maistamassa Viendan kahviautomaatista espresson ja cappucinon ja totean päässeeni ensimmäisillä yrityksilläni jo paremman makuiseen ja näköiseen tulokseen.
Mitenkähän jauhatuskarkeus määritellään, uuttoajasta? Myllyn pari hienointa asetusta oli sellaisia että minuutissa ei tullut pisaraakaan läpi, kolmannella asetuksella kahvi tulee noin 25 sekunnissa.
Maidosta tuntuu tulevan hienoa vaahtoa, lidlin punainen laktoositon maito, ja se kestää kupissa kymmenen minuuttia sujuvasti. Vaahdotusastiana muumimuki kun pläkkikannu on vielä hankkimatta. Vain hienosäätöä.
Juomakelpoisen, mutta karvaanpuoleisen kahvin saa Nordkvistin qiusto-pavuista, lidlin pavuista tulee aika karsean makuinen ja näköinen kahvi. Joten papuja täytyy metsästää hiukan erilaisia ja kokeilla. Lähikaupasta ei löytynyt kuin 1 paahtoista presidenttiä josta myyntiaika loppuu ensi kuussa, en ostanut. Onko joku tutkinut Haaparannan papuvalikoimaa, siellä voisi poiketa kun seuraavan kerran tulee kylälle asiaa?
Miten koneen puhdistus? Sitruunahappoa kaapista löytyisi kilon paketti ja koneen paksussa ohjekirjassa kerrotaan kyllä puhdistus ja kalkinpoisto mutta puhutaan vain puhdistusliuoksesta. Englannin maalla on tainnut olla kalkkinen vesi kun höyryä mukiin laskiessa tulee reilusti valkoista sakkaa mukana. Sitruunahappoliuoksen väkevyys?
Tällaista tuumaa espressonoviisi Tornion Korpikylästä.