Käväisin Stockmann Helsinki -tavaratalon kahvitapahtumassa "Kahvimakuja 24.2.-11.3.2012" maistelukierroksella. Annoin maisteltavissa oleville tuotteille makupisteitä seuraavasti (laitevalmistaja, kahvi, pisteitä nollasta/pahaa sataan/hyvää):
Automaattilaitteet:
Melitta, Paulig Barista, 53
Delonghi, Illy, 41
Jura, Kaffa Latte 4.2, 66
Jura, Intermezzo, 52
Suodatinkahvinkettimet:
Moccamaster, Etiopia, 72
Moccamaster, Java, 55
Paulig, Kolumbia, 49
Paulig, Kenya, 48
Kapselikoneet:
Nespresso, Espresso forte, 62
Nespresso, Ristretto Original, 43
Nespresso, Ristretto, 48
Paulig Cupsolo, Fortissimo, 48
Esittelijät olivat varsin ystävällisiä.
Automaattilaitteilla oli suurin näkyvyys. Valmistajilla oli esillä useita eri laitteita, joista yksi (kallein?) oli myös maistatuskäytössä. Pyysin maisteltavaksi espresson, mahdollisimman vahvana ja lyhyenä. Kahvin viilentymistä odotellessa kysyin aluksi mitä kahvipapua on myllyssä, sitten kahvin paahtopäivää ja lopuksi sitä miten kahvimylly puhdistetaan. Viimeinen kysymys on vaikea mutta mielestäni asiallinen. Sain eräältä esittelijältä kolmeen kertaan vakuuttelun siitä miten puhdistusohjelma putsaa myös integroidun myllyn terät. Tällöin mainitsin jääväni epäluulon valtaan kuten myös silloin kun edustaja kertoi kuinka tutkimusten mukaan optimaalisin uuttolämpötila - eikä siis lopputuloksen lämpötila - on 55 astetta. Mutta laitteista löytyy siis ainakin uuttoyksikön puhdistusohjelmia ja osasta mahdollisuuksia säätää lämpötilaa.
Suodatinkahvisektori oli oikeastaan tilaisuuden parasta antia. Moccamasterilla oli varsin asiantunteva esittelijä, jonka kanssa oli hedelmällistä keskustella myös niistä harvoista epäkohdista joita laitteista vielä toistaiseksi löytyy. Moccamaster-merkillä löytyy myös kahvia, taisi olla valmisjauhatusta. Paahto oli tuore ja etenkin Etiopia-version hedelmäinen maku jäi mieleen tilaisuuden parhaana. Pauligin paahdot taisivat olla noin parin kuukauden ikäisiä.
Kapselikahveista oli esillä kotikäyttöön suunnattuja laitteita. Molemmista esillä olleista laitteista löytyi silmiinpistävän samankaltainen rakenne: kapseli sisään päältä, lukitus, uutto ja laitteen etuosa ja kapselisäiliö irtoavat edestä puhdistusta varten. Nespresson espresso-versio oli yllättävän tasapainoinen, paljon parempi kuin viime vuonna.
Lisäksi löytyi Segafredon piste, jossa oli myynnissä lähinnä kahvipapuja ja paikalla barista käyttämässä kahvilakokoluokan myllyjä ja espressolaittetta. Suklaata oli tarjolla ainakin Valrhonan ja Fazerin toimesta. Ilmeisesti Pauligin kapselikahveja olisi voinut maistella myös suklaakonvehtien ja opastuksen kera.