Löysin kaappeja siivotessa Mokkamestareiden pussin, jonka kyljessä luki "Pocos raakakahvi". Ja kun uuni oli muutenkin tulilla, ja kun kotona paahtamisen kokeilua on joskus tullut mietittyä, niin pakkaspäivän kunniaksi tarkistin ketjusta pelin säännöt ja pistin pavut uuniin. Tavoitteena minimissään tumma paahto, mutta mieluusti espressoon kelpaava tulos.
Uuni (tavallinen vanha peruskotiuuni) ala-ylä-lämmölle 225een. Laitoin pavut matalalle uunipellille leivinpaperin päälle, niin sain sen noin 150 gramman satsin yhteen helposti kerrokseen. Pelti uuniin vähän keskitason yläpuolelle ja nenä kiinni uunin luukun lasiin odottelemaan mitä tapahtuu.
Jossain 3 minuutin kohdalla alkoi pavuissa näkyä väriä. Ensimmäiset raksahdukset jo siinä ennen 5 minuuttia. Raksahtelu jatkui yhtämittaisena aina tuonne 8 minuutin jälkeen. Samalla alkoi kiillellä siellä täällä - oletin öljyjen alkavan tulla papujen pintaan. Ja sitten odottelemaan sitä toista raksua, että saisi pavut uunista. No, toista raksahtelua ei sitten tullut 11, eikä 12 minuutin kohdalla, eikä sen jälkeenkään. Lopetin rumban vähän vajaassa 15 minuutissa ja menin melkoisen mustan papusatsin kanssa parvekkeelle jäähdyttämään tulosta.
Kuorimujua tuli todella paljon ja aika kauan sai veivata papuja astiasta toiseen ennen kuin irtoavan roskan määrä pieneni merkitsevästi. Päivänvalossa pavut ovat edelleen melko tummia, sanoisin jopa lähemmäs mustia. Ja savua, voi pojat, savua kyllä sain koko rahalla. Tuulettaminen ei ole tunnissakaan vienyt kaikkea pois - pitää vähän varos, ettei ulos tuulettamisen sijasta levitä savua muualle kämppään.
Olen hieman hämilläni noiden toistgen raksujen puuttumisesta. Pidinkö papuja uunissa liian vähän aikaa? Eikö jokainen papu (-satsi) annakaan toista raksua?
Mistä tiedän menikö eka koe aivan metsään, kun tuo värikin on muiden palstalaisten tuloksiin verrattuna poikkeavan tumma? Onko tässä kohtaa havaittavissa jotain selvästi metsään mennyttä? Panenko pavut saman tien roskiin?
Millä tavalla voin testata paahtotulosta, kunhan annan satsin seistä sen päivän-pari? Raakasti myllyyn vaan ja espressojauhatusta koriin? Vai kannattaako ensin tehdä vaikka karkeampaa jauhatusta ja kokeilla pressopannulla tulosta?
Kommentteja ja vihjeitä toivon, ei tämä niin kamala kokemus (tähän mennessä) ole ollut, etten voisi kokeilla toistakin kertaa.