Ristretto
Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: Alu80 - Lokakuu 31, 2013, 19:39:24 ip
-
Hei kaikki,
Oon seuraillu taustalla tämän foorumin tapahtumia ja paljon kiinnostavaa löytyy.
Jatketaan samaan malliin.
Oon harrastellu kahvia parisen vuotta aktiivisemmin.
Alttarilta löytyy Bezzera Selenia ja Mazzer mini manual. Baskettina käytän 15g vts:ää nakukahvalla.
Tamppi on american-kupera urilla 58,5mm. At the moment! Vaihtoehtoja löytyy..
Juomani on kääntynyt lähinnä shotteihin ja hienoihin tall black variaatioihin.
Selenia on maitojuomiin heikompi vaan ei mahdoton..
Nyt on Mazzer minin myötä shotit heikentynyt niin, että kahdesta kilosta papuja en ole saanut yhtään kupillista onnistunutta!! En yhtään! Mylly on siis ollu alttarilla viikon.
Kanavoi hulluna, roiskuu ja sotkee. Uuton jälkeen on on reunoilla mandonreikiä josta vesi pääsee kanavoimaan. Jos saan vähääkään uuton hidastumaan. Blondaa 5 sekunnissa ja ylläri kuraa. Not the good kind!
Käytännössä uutot ei yllä yli 20 s
On meinaan siinä viheessa niin väpisevää vettä, että ei pysty enään katsomaan..
Aikasempi mylly Ascaso ac1 hoiti hommansa siinä määrin hyvin, että shotti paukahti aina kuppiin ja hymyssä suin huitasin kuulaan. Tottakai pieniä säätöja, mutta muuten vaivatonta.
MITEN VOI MYLLYN PÄIVITYS PAREMPAAN AIHEUTTAA TÄLLÄSTÄ SURUA JA MURHETTA?
Olen myös yllättynyt miten ei pääse yhtään parantamaan shottia. Mikään ei auta...
Jauhatuksen määrä / jakoisuus,tamppauksen muuttaminen kevyt / raskas,
eri muotoinen tamppi..."Paineen" muutokset opv:ltä.
Tää ois mun foorumin avaus ja kaipaisin tuoreita ehdotuksia. Rupeaa epätoivo raapimaan oven takana..😔
-
Pahoitteluni jos mun pään avaus meni vähän väärin.. :-[
Tän voivottelun ois voinu lisätä aloittelija osioon...
En älynny, että aloittelijat on noin kovia baristoja!
-
Itellä Rocket R58 ja myllynä sille Mazzer mini E (b).
Itellä ihan hyvin on poksuttanut shotteja, mutta jos myllystä pitäisi jotain huomioita heittää.
Niin itse kun saan uuden pavun ajoon, vaikka nyt esim. SqM:ltä, niin kyllä saan myllyllä hakea jotain neljä (pahimmillaan kuusikin)shottia, ennen kuin alkaa olemaan karkeus kohdillaan.
Ei muuta kuin leuka rintaan, ja kohti uusia epäonnistumisia. Kyllä ne kädet saa nostaa ilmaan ennen pitkää ;)
-
Kiitti Toma ;D
Pitää vaan ottaa pieniä duuniputkia tähän väliin, ettei kamat löydy kohta myynti-ilmoituksesta..
-
Täältä lisää kannustusta :-)
Itse kun taannoin päivitin Mazzeriin, niin tykkäsin, että nyt tuli taloon semmoinen metalliesine, ettei paremmasta väliksi...
Weissaamiseksi se silti meni ja sillä elettiin. Taas vaihdettiin ja nyt on tilanne se, että työmaalla jauhan Mazzerilla Piccolaan. Kotona on nyttemmin Vario. Kyllä se vaan niin on, että tuo plastiikkihärpäke tekee tempun paremmin, vaikka en sen tekniikkaan hihnapyörineen ja vipuineen luotakaan.
Olli
-
Oot varmaan kokeillut välissä Ascasolla? Helposti voi vain iskeä surkeaa papua isompi batchi. Myös uudet myllyt tavataan sisäänajaa parilla kilolla papuja, sen varmaan kuitenkin jo tehnyt aiemmin?
-
En oo sisään ajanu myllyä sisään! On ihan uusi käsite..
En myöskään ole Ascasoa ajanu myllyn vaihdon jälkeen. Kyllä se nähtävästi on kokeiltava, että pääsee jyvälle.
Se tunne, kun tulee. Ojasta allikkoon ja laittaa satasia vielä pinon perään.. Unbearable!
-
Pidin tänään vapaapäivän altarilla sekoilulta ;D
-
Uusi mylly vaatii aina uudet kujeet... Mutta mitä papuja olet käyttänyt?
Kannattaa myös kokeilla eri sihtiä ja suuremmalla purumäärällä. Saatko koneen kuitenkin Mazzerilla tukkoon?
-
Mitä mahtaa konee tukkoon saaminen tarkoittaa?
Kaksi kertaa MONESTA olen saanut sihtiin mustan tipan ilman kanavointia. Eli paljon kaffia, hieno jauhatus ja reilu tamppi.. siitä lähteny keventämään ja pläts! Voi olla, että en ihan ymmärrä myllyn säätöjä. Menen piirun kerralla, joten ei pitäis mennä pahasti pieleen. Mulla kyllä muuttuu monta muuttujaa kerralla. Se selittää vähän.
Tää yllättää vaan" the hell out of me" kun ei oo mitään tukon ja läpipaskon välillä.
Oon ajanu pelkästään uudella myllyllä Kaffan Hunapu essoa.
-
Kuulostaa oudolta.
Saisitko tehtyä videon, jossa ensin tulee hyvin pieni annos ja sen jälkeen hyvin pienen myllyn säädön jälkeen liian pitkä ("pläts") annos? Ota myllyn säätö videolle mukaan.
-
Kun pääsen duunikuvioista irti niin alan kuvailemaan..
Tukkeesta "plätsiin" ei oo ollu hirmu pieniä säätöjä. Se, että säädän piirun karkeammalle. Ei vaikuta käytännössä mitään. Säädän lisää. Sitten, kun alku uutto alkaa lupaavasti. 15sec kohdalla noro huojuu, kun myrskyssä ja kanavointi alkaa.
Seuraavaksi on päästävä selvyyteen, että onnaako vanhalla myllyllä shotti...
Ei vaan mee jakeluun, että on noin "tarkalla" uutto. On vaan karvasta opetella pyörä uudestaan.. :-\
-
Onko kuin iäkäs papu kyseessä? itellä tuota tekee jtn kuukauden jo vanhoilla pavuillakin.
Ihan pieni mikä tuli mieleen ja vois helpottaa, ainakin sivuilta kanavoimista, ni tamppaus.
Tosin tarkoitettu flatti pohjaisille, mut toiminee muillakin.
Nutating tamp (vai miten se kirjoitetaankaan), jonka Matt Perger teki tuolla WBC 2013 skaboissa.
Jollei tuttu, niin linkki sinne tästä (http://www.youtube.com/watch?v=1lJKvOmrpLo). Koko esityshän nyt on inspiroiva ja katsottu monia kertoja, mutta ihan tamppaus tulee tuossa n.3:15 kohdalla.
OT: Samassa videossa on myös tämä nykypäivän hypetys, eli Coffee Shot (joillekkin uus juttu, joillekkin wanha).
-
Saat uuton kuitenkin starttaamaan hyvin paksuna, tipoittain? http://www.youtube.com/watch?v=8mQrudgO2l8
Jos terät on sisäänajettu, niin systemaattinen vianetsintä on suhteellisen helppoa. Sen verran universaalisti ongelmat keskimäärin on samoissa asioissa.
Kolmen kopla: Taatusti tuoreet pavut (<3vk), WDT ja annostuksen tarkistaminen.
Tällä kolmikolla yleensä ongelmat ratkeavat.
Itsekin veikkaan papuja, kuulostaa juuri niiltä yli kuukauden vanhoilta. Muutos tapahtuu usein nopeasti.
Käytän myös nutating tamppausta kuperalla tampperilla, toimii.
Ei weissausta, myllynä vanha ja huonokuntoinen Bezzeran bb105.
-
Kokeile säätää annosta ennen kuin säädät karkeutta.
-
Lähdin aliannostuksella liikkeelle... Liejunenkiekkohan se siellä! :)
Kasvattelin aikani annostusta. Yllätykseksi en saanut vanhan ajan kuivempia kiekkoja.
Tässä kohtaa sain tiukimpia uuttoja joista ei tullut mitään ulos. Taisi olla turkkilaisen puolella jauhatus..
Kolikko testiä en ole tehnyt, mutta annostus pitäis olla "in the ball park".
On ollu hyvän näköisiä uuttoja alussa, mutta nopeeasti menee vetiseksi. 15s ja kanavointi.
Asia jonka myllyn vaihdossa totean. Vanhalla ajoin kahvaan kukkuran, pyyhkäisin ja painoin tampilla, jonka yläreuna oli basketin kanssa tasan. Tamppasin vielä ilmansuuntien mukaan. Namia tuli!
Mazzeralla jos ajan kukkuran kahvaan ja pyyhkäsen. Tamppi uppoo just 3mm ja on auttamattomasti YLI täynnä.
Uudella tulee pirun paljon tiukempaa jauhatusta. On kääntäny mun maailman ylösalaisin.
Kiitos porukalle vinkeistä. Rupeen kahlaamaan niitä läpi, kun pääse näistä lenskareista eroon.. ;D
-
Nyt on kokeiltu vanha mylly!
Papu on 2.10.2013 paahdettu.. Eli ei vanha. Voi tietty olla paahdossa outoa, mutta...
Muutamalla säädöllä uutto todella parani. Ei todellakaan god shot, mutta kiva nähdä tulosta säädoissä.
Pahin pelkoni toteutui uuden myllyn vaikeudesta. :'( en silti bonjaa mistä tää johtuu?!
Onkohan tää bur vs coanical juttu?
Loppu pavutkin..
Jauhoin mazzerilla french pressiin ja sain juotavan tuotteen, ONNEKSI! Huomasin kuitenkin, että jauhatuksessa oli paljon vaaleaa hippua. Onko tietoa mitä se on?
-
Huomasin kuitenkin, että jauhatuksessa oli paljon vaaleaa hippua. Onko tietoa mitä se on?
Pavun pinnassa on semmoinen ohut kuori, joka lähtee yleensä paahdettaessa suurimmaksi osaksi irti. Sitä kuitenkin tuppaa jäämään etenkin siihen pavun rakoseen. Vähän pavusta, jauhatuksesta ja myllystäkin riippuen niitä hiutaleita näkyy jauhetun kahvin seassa.
-
Onko kuin iäkäs papu kyseessä? itellä tuota tekee jtn kuukauden jo vanhoilla pavuillakin.
Ihan pieni mikä tuli mieleen ja vois helpottaa, ainakin sivuilta kanavoimista, ni tamppaus.
Tosin tarkoitettu flatti pohjaisille, mut toiminee muillakin.
Nutating tamp (vai miten se kirjoitetaankaan), jonka Matt Perger teki tuolla WBC 2013 skaboissa.
Jollei tuttu, niin linkki sinne tästä (http://www.youtube.com/watch?v=1lJKvOmrpLo). Koko esityshän nyt on inspiroiva ja katsottu monia kertoja, mutta ihan tamppaus tulee tuossa n.3:15 kohdalla.
OT: Samassa videossa on myös tämä nykypäivän hypetys, eli Coffee Shot (joillekkin uus juttu, joillekkin wanha).
En päässyt tuohon shottiin saakka kun keitti homma, ei riittänyt että suorittaja halusi huonoa musiikkia puheensa päälle, selostajat halusivat vielä huonompaa ja vielä kovempaa omiensa päällle. Ei hitto, mä tiedän mikä pilaa mun keittelyä, liian hyvä musiikki ja liian hiljaa! ;-)
Vilkaisin vielä tuon 1:n (http://www.youtube.com/watch?v=hQuWsHXN_e4) ja sain toisen verrokin: näyttääpä kepoisilta nykytampot.
-
Pavun pinnassa on semmoinen ohut kuori, joka lähtee yleensä paahdettaessa suurimmaksi osaksi irti. Sitä kuitenkin tuppaa jäämään etenkin siihen pavun rakoseen. Vähän pavusta, jauhatuksesta ja myllystäkin riippuen niitä hiutaleita näkyy jauhetun kahvin seassa.
Ja vaaleissa paahdoissa sitä kuorta jää pavun sisäänkin, sitä se enempi taitaa olla. Toisessa kräkissä papu avautuu enemmän ja se kuori sisältä paahtuu pois.
-
Kuinkas paljon Mazzerin sisuksiin jää vanhaa purua... jos niitä ei siivoa pois niin sittenhän se uutto voi olla mitä vain.
-
Vaihda se papu, kuukauden vanha on usein jo menettänyt parhaan teränsä. Ei ainakaan tuoreeksi enää voi haukkua.
^^yllä mainittu kannattaa kanssa ottaa huomioon, onnistuuko toinen shotti paremmin kuin ensimmäinen?
-
^^yllä mainittu kannattaa kanssa ottaa huomioon, onnistuuko toinen shotti paremmin kuin ensimmäinen?
Juu, samaa mietin itse: josko on koitettu monta peräkkäin, niin siinä jämäpuruvaikutus vähenee...
-
Päivitystä aiempaan epätoivoon..
Iloksi voin kertoa, että nutating -tamppaus on tehny ihmeitä! Papukin vaihtu, kun ne loppu..
Ei kanavoi enään! ;D
Nyt askartelu jatkuu vanhahkoon malliin.
Kanavoinnista selvittyäni on tääs järjen myötäistä opiskella ja kokeilla.. Saa vielä kupin melko hyvää.
Kiitos neuvoista!
-
Kyllä,
Haarukalla tasaus ja nutating on minunkin suosikkimetodini.
Olli
-
Hyvä että alkoi taas potkimaan. Hyvä shotti, parempi mieli.
-
Nutating -tamppaus. Mitä tämä tarkoittaa? Löytyykö linkkiä?
-
Nutating -tamppaus. Mitä tämä tarkoittaa? Löytyykö linkkiä?
Nimellä tuollaista kieputusta:
https://www.youtube.com/watch?v=ZapfNSyb0RM
-
Ai että tuollaistakin voi harrastaa. Tuntuu aika järjenvastaiselta. Paakut tuo varmasti kyllä rikkoo, mutta toisaalta luulisi tuottavan melkoisia pakkaumia puruihin... ;D Pakko kokeilla Pavonin kanssa miten käy.
Nutaatio tarkoittaa siis siis teknisesti sitä, että pyörimisliikkeen akseli 'heiluu', mutta en kyllä suosittele lukemaan asiasta lisää wikipediasta, kyseinen artikkeli aiheuttaa jo insinöörillekin päänsärkyä ::)
-
Homma kannattaa ajatella sillein, "pöydällä pyörivän kolikon" malliin. Ilman turhaa voimaa.