Kahvikeskustelu > Baristatekniikka
Onko umpifiltteri välttämätön?
(1/2) > >>
Mariia:
Luin suurella mielenkiinnolla Pisketin kirjoitusta valmistusrituaalista. Mites tuo umpifiltteri, onko se välttämätön vai riittäisikö kotikäytössä muu puhdistus?
En tiedä uskallanko hankkia moista, etten pilaa konetta... Onko pelkoni edes aiheellinen??
skuupi:
Gaggian mukana tuli semmoinen musta muovilätkä jota mun ymmärryksen mukaan käytetään podeilla sumppia tehdessä. Siis pikkuriikkinen reikä keskellä. Olkoon mikä on, se on ylivoimaisesti paras vempain takaisinhuuhteluun(backflush). Pumppua voi pitää niin kauan käynnissä, että joitain tippoja alkaa näkymään ja sitten kun vivusta päästää, niin 3-tieventtiili päästää aikamoisen pläjäyksen lävitseen.
Mä oon mieltäny sen niin, että se kumilätkä antaa paineen alla myöden ja sitten ku paine laskee, niin se työntää litkut takaisin...
Esa:
Jos koneessasi on kolmitieventtiili ja ylivirtausventtiili (Silvia muistaakseni, siinä on) niin kyllä, se on aivan välttämätön. Muuten koneen riittävä puhdistus on mahdotonta. Espressivo antoi umpifiltterin ilmaiseksi, kun koneen tilasi sieltä, mutta eipä tuo maltaita maksa erikseen ostettunakaan.

Et riko konettasi. Umpifiltterillä pumppu painaa veden ylivirtausventtiilin kautta takaisin säiliöön, kuten uutossakin tapahtuu suurimmalle osalle virtauksesta. Umpifiltterillä aika vaan on vielä paljon lyhyempi. Siinä paineen annetaan vaan nousta maksimiinsa, pari sekuntia, ja sitten purkautua. Tumpeloita kuluttajia pelotellaan takaisinhuuhtelusta siksi, että nämä eivät yrittäisi takaisinhuuhtelua osaamatta sitä. Jos vaikka kahvan vääntää auki täydet paineet päällä, saa kiehuvaa vettä päälleen.

Markettitason koneella, jossa ylivirtausventtiiliä ei ole, ei pidä mennä takaisinhuuhtelua yrittämään. Siinä pumppu ylikuumenee hetkessä, kun virtausta ei silloin ole lainkaan. Eipä niissä toisaalta ole kolmitieventtiliäkään, eikä siksi takaisinhuuhtelua edes voi tehdä. Jos yrittäisi, lika kulkeutuisi vaan syvemmälle keittimen putkiin.

Kumilätkä ei ole parempi. Se on vain halvempi ratkaisu ja ajaa asiansa, jos on tiivis, mutta umpimetallinen filtterikin joustaa. Paras virtaus takaisinhuuhtelussa syntyy, kun umpifiltteri on niin tiiviisti kiinni, ettei ilma pääse siitä ulos, vaan jää kaasujouseksi painamaan veden takaisin. Mutta muutenkin vettä liikkuu ihan kohtuullinen määrä.
orbital:
Umpifiltterin välttämättömyyttä ei voi kyllin korostaa koneessa,  jossa on kolmitieventtiili. Ja tietenkin sitä on myös käytettävä päivittäin.

Toinen asia, joka tuli mieleeni on hiukan aiheen sivusta. Käytän töissä Silviaa, jonka säiliö olisi helppo täyttää vaahdotuskannulla. Olen ajatellut että pienienkin maitojäämien joutuminen boileriin ei välttämättä ole hyvä asia... Vaikka kannu olisi huuhdeltu, voi maidon rasvoja jäädä seinämiin.

-perttu
Esa:
Jeps, vesisäiliötä ei pidä täyttää maitokanulla. Eikä sellaisella kannulla, joka on kosketuksissa kahvin kanssa, koska kahvi on myös hyvin rasvaista. Vesisäiliö täytetään vesikannulla. Myöskään suodatinkeittimen säiliötä ei pitäisi mennä täyttämään kahvikannulla, kuten valitettavan yleisesti tehdään.
Navigaatio
Viestien etusivu
Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta